Menu
 

2021.gadā Valsts policija pieķērusi 59 kukuļdevējus; negodprātīgo policistu skaits samazinājies

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Valsts policija Foto - Valsts policija

Valsts policijas 2021. gada darba rezultāti rāda, ka likumsargi pērn ir pieķēruši vairāk kukuļdevēju nekā 2020. un 2019. gadā. Savukārt likumsargu-kukuļņēmēju skaits ir būtiski sarucis. Disciplīnas uzlabojumi lielā mērā notikuši pateicoties policijas iekšēji organizētajiem preventīvajiem pasākumiem un kontroles aktivitātēm, tāpat arī regulāri īstenotajām personāla apmācībām par dažādiem ar disciplīnu saistītiem jautājumiem, kā arī pienesumu nesusi pērn īstenota ceļu satiksmes drošības kampaņa pret korupciju ceļu satiksmē, liecina Valsts policijas publiskotā informācija.

Kukuļdošanas gadījumi piecu gadu griezumā ir mazinājušies vismaz trīs reizes. Ja 2015. gadā tie bija 198 gadījumi, tad pērn 59 gadījumos ir mēģināts dot kukuli likumsargam. Visbiežāk kukuļdošana fiksēta tieši ceļu satiksmes jomā – pagājušogad tie bijuši 42 gadījumi. Lielākoties autovadītāji mēģinājuši atpirkties ar kukuli no likumsargiem par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā, kā arī par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Piedāvāto summu apmērs svārstās no 10 līdz pat 5000 eiro, bet kopējais piedāvātā kukuļu summas apmērs sasniedz gandrīz 15 tūkstošus eiro.

Kukuļņemšanā pieķerto likumsargu skaits pērn bijis vien trīs, bet 2020. gadā – 13. Par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem 2021.gadā aizturēti 11 Valsts policijas nodarbinātie, kas ir uz pusi mazāk, nekā gadu iepriekš (21).

Pagājušajā gadā arī fiksēts mazāk gadījumu, kad amatpersonas aizturētas par iespējamām koruptīvām darbībām. 2020. gadā par iespējamiem koruptīva rakstura noziedzīgiem nodarījumiem bija aizturētas 16 personas, no kurām lielākā daļa bija ceļu satiksmes uzraudzības jomas amatpersonas. Savukārt pērn šī situācija ir uzlabojusies un tikai četras personas aizturētas par šāda veida iespējamiem nodarījumiem, liecina Valsts policijas dati.

Gan pērn, gan 2020. gadā katrā konstatēts tikai viens gadījums, kad amatpersona bija ieradusies darbā alkohola reibuma stāvoklī . Tas ir būtisks kontrasts 2019. gadā fiksētajiem 10 gadījumiem. Arī par šo pārkāpumu, gluži kā iepriekšējos gados, piemērots disciplinārsods atvaļināšana no dienesta.

Pērn konstatēti 491 disciplinārpārkāpumi, bet 2020. gadā – 584. Vienlaikus arī samazinājies piemēroto disciplinārsodu skaits – ja 2020. gadā tie bija 228, tad 2021. gada – 165.

Kopumā kriminālprocesu vai disciplinārlietu ietvaros no dienesta pienākumu pildīšanas 2021. gadā atstādināti 20 darbinieki, bet 2020. gadā – 32. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.