Menu
 

Aptauja: Latvijas iedzīvotāji ir pārliecināti, ka viņu viedoklim ES nav nozīmes

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas iedzīvotāji, salīdzinājumā ar pārējo Eiropas Savienību (ES) valstu iedzīvotājiem, uzskata, ka viņu viedoklim un Latvijas valsts ietekmei ES nav nozīmes, liecina jaunākās Eirobarometra aptaujas dati.

Latvijas un ES iedzīvotājiem tika lūgts vērtēt, cik lielā mērā viņi piekrīt tam, ka viņu viedoklis ES tiek ņemts vērā. Aptaujā noskaidrots, ka 85% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka viņu viedoklis ES netiek ņemts vērā, savukārt tikai 15% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka viņu viedoklis ES tiek ņemts vērā.

Turpretī pārējo aptaujāto ES iedzīvotāju domas dalījās - 52% respondentu atzina, ka viņu viedoklis netiek ņemts vērā ES, un 43% respondentu uzskata, ka viņu viedoklis ES tiek ņemts vērā. Savukārt 5% aptaujāto respondentu nespēja sniegt konkrētu atbildi šajā jautājumā.

Respondentiem tika lūgts vērtēt, vai viņu viedoklim valstī, kurā dzīvo, ir nozīme. Vairums Latvijas iedzīvotāju, proti, 77% respondentu, uzskata, ka viņu viedoklim Latvijā nav nozīmes. Turpretī 23% Latvijas iedzīvotāju atzīmēja, ka viņu viedoklim Latvijā ir nozīme. Salīdzinājumā ar pārējām ES dalībvalstu iedzīvotāju domām, atbildes ir pretējas. 58% ES pārējo valstu iedzīvotāji uzskata, ka viņu viedoklim valstī, kurā dzīvo, ir nozīme, 39% uzskata, ka viņu viedoklim mītnes valstī nav nozīmes, un 3% aptaujāto nezināja atbildi.

Aptaujā tika lūgts respondentiem novērtēt, kuri, pēc viņu domām, ir trīs galvenie iemesli, kāpēc viņu valsts ir ieguvēja no dalības ES. Latvijas iedzīvotāji kā galveno iemeslu minēja, ka ES sniedz Latvijas iedzīvotājiem jaunas darba iespējas, tā domā 47% respondentu. Vēl 41% Latvijas iedzīvotāju atzīmēja, ka Latvijas dalība ES uzlabo valsts sadarbību ar citām ES valstīm, kā arī vēl 41% respondentu domā, ka ES veicina Latvijas ekonomisko izaugsmi.

ES valstu iedzīvotāji kā trīs galvenos iemeslus minēja, ka valsts dalība ES uzlabo sadarbību starp citām ES valstīm, tā atbildēja 32% ES iedzīvotāju. Otrs galvenais iemesls, pēc ES pārējo valstu iedzīvotāju domām, ir tas, ka ES palīdz saglabāt mieru un stiprina drošību valstī, tā atzīmēja 30% respondentu. Kā trešais galvenais iemesls tika minēts, ka ES veicina viņu valsts ekonomisko izaugsmi, tā atbildēja 30% respondentu.

Ar aptaujas palīdzību tika noskaidrotas arī Latvijas iedzīvotāju un ES pārējo valstu iedzīvotāju domas, kuri ir trīs galvenie iemesli, kāpēc valsts nav ieguvēja no dalības ES. Pēc Latvijas iedzīvotāju domām, Latvija nav ieguvēja no dalības ES, jo Latvijas iedzīvotājiem ir ļoti maza ietekme uz lēmumiem, kas tiek pieņemti ES līmenī, tā atbildēja lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju, proti, 67% respondentu. Pēc vietējo iedzīvotāju domām, arī Latvijas valdībai ir ļoti maza ietekme uz lēmumiem, kas tiek pieņemti ES līmenī, tā atbildēja 47% respondentu.

Kā trešo galveno iemeslu Latvijas iedzīvotāji minēja, ka dalība ES padara Latviju neaizsargātāku pret globalizācijas negatīvajām sekām, tā domā 22% Latvijas iedzīvotāju.

Arī respondenti pārējās ES valstīs kā vienu no trim galvenajiem iemesliem, kāpēc viņu valsts nav ieguvēja no dalības ES, minēja, ka valstu iedzīvotājiem ir ļoti maza ietekme uz lēmumiem, kas tiek pieņemti ES līmenī. Tomēr pārējās ES valstīs tā atbildēja 30% respondentu, kas ir uz pusi mazāk nekā Latvijā.

Vēl kā iemeslu, kāpēc viņu valsts nav ieguvēja no dalības ES, pārējo ES valstu iedzīvotāji minēja to, ka jautājumi, kas ir svarīgi viņu valsts iedzīvotājiem, tiek veiksmīgāk risināti valsts līmenī, tā atbildēja 28% respondentu. Aptaujātie arī citās ES valstīs norādīja, ka valdībai ir ļoti maza ietekme uz lēmumiem, kas tiek pieņemti ES līmenī, taču šādi domājošo respondentu īpatsvars - 22% - ir uz pusi mazāks nekā Latvijā.

Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāj jeb 59% aptaujāto iedzīvotāju domā, ka Latvijas dalība ES kopumā ir laba lieta. 33% Latvijas iedzīvotāju atzīmēja, ka valsts dalība ES ir ne laba, ne slikta lieta. Taču 8% iedzīvotāju atbildēja, ka Latvijas dalība ES ir slikta lieta.

Arī vairāk nekā puse ES valstu iedzīvotāji, 62%, uzskata, ka viņu valsts dalība ES ir laba lieta, 28% uzskata, ka valsts dalība ES nav ne laba, ne slikta lieta. 9% respondentu domā, ka viņu valsts dalība ES ir slikta lieta, un vēl 1% respondentu nespēja sniegt konkrētu atbildi.

Latvijas iedzīvotāji un ES pārējo valstu iedzīvotāji līdzīgi domā, ka viņu valsts, kļūstot par ES dalībvalsti, ir ieguvusi. 76% Latvijas iedzīvotāji atzīmēja, ka Latvija ir ieguvusi, iestājoties ES, un 72% pārējo ES iedzīvotāju atzīmēja, ka viņu valsts ir ieguvusi, iestājoties ES. 24% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvija nav ieguvēja, kļūstot par ES dalībvalsti, turklāt 23% pārējo ES valstu iedzīvotāju uzskata, ka viņu valsts nav ieguvēja. Vēl 5% pārējo ES iedzīvotāju atbildēja, ka nezina atbildi šajā jautājumā.

Aptauja veikta no 2021.gada 1.novembra līdz 2.decembrim tiešsaistē. Aptaujā piedalījās 1001 respondents no Latvijas un 26 510 respondenti no pārējām ES dalībvalstīm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.