Menu
 

Teikmanis: Ar esošo Satversmi varam dzīvot arī nākamos 100 gadus

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts prezidenta kanceleja Foto - Valsts prezidenta kanceleja

Satversme ir moderna un demokrātiska, tā iederas mūsu sabiedrībā un ir pielāgojusies laikmeta prasībām, tāpēc ar šo Satversmi mēs droši varam dzīvot arī nākamos 100 gadus un vēl pēc tam, par godu Latvijas Republikas Satversmes un Valsts prezidenta (VP) institūcijas 100.gadadienai Rīgas pilī rīkotā preses konferencē šodien sacīja VP kancelejas vadītājs Andris Teikmanis.

Pirms 100 gadiem, 1922. gada 15. februārī, Satversmes sapulce pieņēma Latvijas Republikas pamatlikumu - Latvijas Republikas Satversmi. Šodien VP kancelejas vadītājs Teikmanis informēja par kancelejas iecerēm visa gada garumā atzīmēt Satversmes un VP institūcijas simtgadei veltītus notikumus, kā arī galvenos svinību iemeslus.

"Es gribētu vērst uzmanību uz to, ka Satversme ir devusi brīvību. Pirmajā pantā tā saka, ka Latvija ir demokrātiska un neatkarīga republika. Kā mēs šo brīvību izmantosim - tā jau ir mūsu lieta," sacīja Teikmanis.

VP kancelejas vadītājs atgādināja, ka Satversme ir dokuments, kas ne vien visaugstākajā juridiskajā līmenī nostiprina kārtību valstī, bet arī ietekmē katra cilvēka ikdienas dzīvi, regulējot cilvēku savstarpējās attiecības. Tajā bez jau pieminētās brīvības ir nostiprināti arī galvenie sabiedrības uzvedības noteikumi, pienākumi un cilvēktiesības, kas katram ir jāievēro, dzīvojot Latvijā.

"Neaizmirsīsim, ka Latvija bija viena no pirmajām valstīm Eiropā, kur sievietēm bija vēlēšanu tiesības," atgādināja Teikmanis, izceļot Satversmes spēju iederēties un pielāgoties mūsdienu sabiedrībā. 

Viņš uzsvēra VP kancelejas vēlmi, veidojot Satversmes simtgades un arī Valsts prezidenta institūcijas simtgades programmu, veicināt pārdomas par to, kā pirms 100 gadiem veidotie un pieņemtie dokumenti tiešā veidā ietekmē arī sabiedrības ikdienu mūsdienās un to, kā cilvēki izmanto Satversmes doto brīvību.

Vienlaikus Teikmanis norādīja, ka šoreiz VP kancelejas mērķis nav vien svinēt, bet rosināt pārdomas. "Līdzīgi kā mēs varam skatīties savu seno ģimenes albumu un vērot savu senču fotogrāfijas, un domāt, (..) kā tie senči ir ietekmējuši mūsu šodienas dzīvi," viņš piebilda.

Tāpat VP kancelejas pārstāvis aicināja domāt, kas veido latviešu tautu šodien. "[Satversmes] otrais pants saka, ka Latvijas suverēnā vara pieder Latvijas tautai, bet kas ir Latvijas tauta? Vai katrs indivīds var pretendēt uz Latvijas tautas mandātu? (..)Tā ir viela pārdomām," sacīja Teikmanis.

Šāds VP kancelejas vēstījums ievadīja atgādinājumu, ka Satversmes 100 gadi aprit Saeimas vēlēšanu gadā. 

"Satversmes devītais pants paredz, ka Saeimā var ievēlēt katru pilntiesīgu Latvijas pilsoni, kas vēlēšanu pirmajā dienā ir vecāks par 21 gadu. Šodien mēs varam jautāt - vai ar to pietiek? Vai tikai 21 gadu vecuma cenzs ir pietiekams, lai mēs dotu savu uzticību pārstāvēt Latvijas tautas intereses Saeimas deputātiem?" vaicāja Teikmanis.

Minētos jautājumus VP kancelejas vadītājs, pēc paša teiktā, pauda kā aicinājumu pārdomāt, kā veidot efektīvu parlamentārās demokrātijas sistēmu. Tāpat viņš rosināja sabiedrību ar to saistītās izvēles veikt gudri.

"Protams, mēs šodien dzīvojam informatīvajā telpā, kas mūs apņem no visām pusēm ar visiem iespējamiem rīkiem, mēs domājam par savu privāto dzīvi - un arī to garantē Satversme," viņš atgādināja. Tādējādi Teikmanis pievērsa uzmanību Satversmes 96. pantam, kurš noteic ikviena tiesības uz privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību.

"Šodien mums jādomā - varbūt tieši privātie dati ir viena no svarīgākajām mūsu privātās dzīves sastāvdaļām, kuru aizsardzību jāgarantē Satversmei?" uzsvēra Teikmanis.

Privātums bija viena no tēmām, kas pavadīja Teikmaņa uzrunu jautājumā par iespējamiem Satversmē rodamiem dažādu interešu pretnostatījumiem. "Satversme var radīt arī kolīzijas, un šis princips ir vērojams daudzos Satversmes pantos. Manas tiesības un brīvības ir tik plašas un iet tik tālu, cik sākas tavas tiesības un brīvības," uzsvēra VP kancelejas vadītājs. 

Par šīm un līdzīgām tēmām VP kanceleja plāno dažādas diskusijas un citus  pasākumus Satversmes simtgades atzīmēšanas laikā. 

VP kanceleja nav vienīgā institūcija, kas ir izveidojusi programmu Satversmes simtgades atzīmēšanai, to dara arī Saeima, Satversmes un Augstākā tiesa, Tieslietu ministrija, arī, piemēram, Latvijas Vēstnesis. Daļā no šīm programmām piedalās Valsts prezidents. 

Valsts prezidenta institūcija savu simtgadi atzīmēs 14.novembrī. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.