Logo
Drukāt šo lapu

Zibensaizsardzības sistēmas var izglābt dzīvību!

Zibensaizsardzības sistēmas var izglābt dzīvību!

Zibens ir viena no bīstamākajām un tajā pašā laikā fascinējošākajām dabas parādībām. Tā sevī nes bailes, postu, uguni, taču tajā pašā laikā ir neticami skaists, brīnumains un maģisks. Visi zina, kā šī dabas parādība izskatās attēlos, bet kā tas rodas un kāds ir tā patiesais spēks, zina retais. Zibens fiziski ir elektriskā izlāde starp mākoņiem un zemi, kas galvenokārt rodas negaisa, sniegputeņa vai vulkāna izvirduma laikā - tā ir milzīga dzirkstele, kas rodas starp pretēji lādētiem laukiem.

Saprotot dabas parādības varenību un neparedzamo dabu, jau 18. gadsimtā M. Lomonosovs izgudroja zibensnovedēju - vertikālu metāla stieni, kas izvirzīts virs aizsargājamā objekta augšdaļas un ar stiepli savienots ar kādu metāla priekšmetu, kas ieraksts zemē. Ar pēc šāda principa aprīkotu iekārtu jābūt aprīkotai katrai ēkai vai objektam, lai to pasargātu no ugunsnelaimes un atsevišķos gadījumos arī izglābtu cilvēka dzīvību.

Zibensaizsardzības sistēmas mūsdienās ir obligāta nepieciešamība

Zibensaizsardzības sistēmas nepieciešamas, jo zibens ātrums ir 30 000 kilometri stundā un tā temperatūra sasniedz pat 30000 grādu pēc Celsija skalas. Katrs tā metrs spīd tik spoži, kā miljons simts vatu spuldžu un tā sakarsētais gaiss izraisa pērkonu. Ja tas iesper kokā, tajā esošā sula sāk vārīties un no tvaika pārsprāgst, saplēšot koksni, visbiežāk kokā atstājot vagas. Ne velti maģisko zibens spēku cilvēks apbrīno jau tūkstošiem gadu – tā ir viena no senākajām dabas parādībām, par ko dziedātas dziesmas un kas pielūgta un apvīta ar spēcīgāko enerģiju.

Zibensaizsardzības sistēmas akūti vajadzīgas gan cilvēkiem, gan mājokļiem, tāpat arī elektronikai un iekārtām. Latvijā no zibens katru gadu cieš ievērojams skaits mājsaimniecību, kas būtu varējušas glābt savu māju vien ar ierīkotu zibens novedēju. Ik gadu tiek zaudēti tūkstošiem eiro un jāņem vērā, ka ne visiem ir mājokļa un iekārtu apdrošināšana. Zibens spēriens var būt bīstams cilvēkam, jo milzīgā trieciena rezultātā rodas apdegumi, kaulu lūzumi, nervu sistēmas bojājumi, letālos gadījumos pat sirds darbības apstāšanās.

Ieteikumi, kā rīkoties negaisa laikā

Lai saudzētu savu un ģimenes locekļu veselību, vasaras sākumā ieteicams ievērot sekojošus noteikumus:

  • Nedrīkst slēpties zem kokiem, īpaši atsevišķi augošiem;
  • Jāizvairās no metāla priekšmetiem - elektroiekārtām, antenām, logiem, durvīm, ūdens krāniem un radiatoriem;
  • Jāizslēdz visas elektroniskās iekārtas;
  • Nevajadzētu doties ārpus telpām un jāaizver logi, durvis, dūmvadi;
  • Lai telpā neiekļūtu lodveida zibens, jānodrošina telpas bez caurvēja;
  • Nevajadzētu izmantot mobilos telefonus un sadzīves elektroniku;
  • Ja atrodies klajā laukā, visdrošāk ir nogulties uz zemes pēc iespējas tālāk no ūdenstilpnēm;
  • Kategoriski aizliegts atrasties ūdens tilpņu tuvumā!

Kā nodrošināt savu mājokli?

Latvijā ir vairāki uzņēmumi, kas nodarbojas ar zibens aizsardzības sistēmu uzstādīšanu, tomēr tikai dažas no tām ir pietiekami pieredzējušas un profesionālas. Kā atzīmē uzņēmuma “Aure 1” vadītājs Uldis Štāls: “Izvēloties zibens aizsardzības risinājumus, nevar likt vienlīdzības zīmi starp kvalitāti un ekonomiju. Ekonomija ietekmēs materiālu kvalitāti, bet tā savukārt – galaprodukta drošības pakāpi. Galvenokārt klienti izvēlas mūsu vērtības – augstas prasības pret drošību, precizitāti. Mūs izvēlas arī klienti, kam svarīgi ir izdevīgākie ilgtermiņa risinājumi.”

“Aure 1” izvēlēties ir droši un ilgtermiņā izdevīgi, jo:

  • Izstrādāts dzīvotspējīgs uzņēmuma plāns, lai spētu nodrošinātu ilgtermiņa garantiju
  • Iespēja izbaudīt individuālu un personīgu pieeju katram klientam
  • Uzņēmumā tiek lietoti vairākās desmitgadēs pārbaudīti ražotāju materiāli
  • Nemainīga un zinoša komanda ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi

Uztici savu mājokli drošās rokās! Dodies uz zibens.lv sīkākai informācijai.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024