Menu
 

Kara bēgļiem no Ukrainas Rīgā izsniegs e-talonus, pārtikas pakas, SIM kartes un skaidru naudu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Kara bēgļiem no Ukrainas Rīgā izsniegs sabiedriskā transporta e-talonus, pārtikas pakas, mobilo sakaru SIM kartes un skaidru naudu, liecina piektdien Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas sēdē izskanējusī informācija.

E-taloni nepieciešami, lai cilvēki vismaz sākotnēji varētu bez problēmām pārvietoties pa Rīgu. 

Savukārt skaidra nauda tiks izsniegta, jo sākotnēji novērotas problēmas ar naudas izņemšanu bankomātos. Deputātiem tika paskaidrots, ka Latvijā komercbankas nepieņem Ukrainas valūtu - grivnas. Līdz ar to bēgļi, pat ja viņiem pašiem ir līdzekļi, nevar tos izmantot.

Esot tikai viens uzņēmums, kurš nodrošinot grivnu maiņu pret citām valūtām, taču tas atrodoties Rīgā un uz reģioniem izbraucot tikai tādos gadījumos, ja maiņas summa esot vismaz 5000 eiro.

Rīgas domes labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte norādīja, ka krīzes situācijās, Latvija joprojām pieļauj vienas un tās pašas kļūdas, un tas esot saistīts ar pasākumu koordinēšanu ārkārtas situācijās. Ja Rīgā šie mehānismi ir skaidri un lēmumu pieņemšana notiek strauji, tad sadarbība ar valsts iestādēm ir smagnēja un lēna, viņa sūdzējās.

Kondrāte uzsvēra, ka Rīgai būtu jākļūst par bēgļu uzņemšanas un sadales centru, taču jāatceras, ka Latvijas galvaspilsēta neesot bezizmēra.

Piemēram, bērni no bērnunamiem būtu maksimāli jāvirza uz reģioniem, kur viņiem būšot daudz labāki un piemērotāki apstākļi, kaut vai, piemēram, svaigs gaiss.

Kā ziņots, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komiteja šodien atbalstīja lēmumprojektu par vienotā atbalsta centra Ukrainas iedzīvotājiem izveidi Kongresu namā.

Atbalsta centrs tiek veidots ar mērķi sniegt iespējami pilnvērtīgu palīdzību vienuviet Ukrainas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā saistībā ar Krievijas izraisīto karu.

Centrs koordinēs pašvaldības palīdzības sniegšanu ar valsts iestādēm un nodrošinās vienotu informācijas uzskaiti par izdevumiem, kas saistīti ar Ukrainas iedzīvotājiem sniegto atbalstu.

Piektdien sasaukta Rīgas domes ārkārtas sēde, kurā tiks lemts par šī centra izveidi.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.