Menu
 

Raidījums: Latvijas iestādes vilcinās arestēt sankciju sarakstā iekļautā Avena īpašumus

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas iestādes vilcinās arestēt pēc Krievijas armijas iebrukšanas Ukrainā sankciju sarakstā iekļautā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātā miljardiera Pjotra Avena īpašumus, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Latvijā esot daudz ar Avenu saistītu īpašumu - Klauģu muiža Madonas novadā, nams Rīgas centrā un pat helikopters, kas vizinājis pašu Romas pāvestu, taču šiem īpašumiem, kas Avenam pieder pastarpināti vai daļēji, Latvijas iestādes visas darba nedēļas garumā arestus tā arī neesot uzlikušas.

Pret Avenu un citiem ieviesto sankciju praktisko piemērošanu Latvijā koordinē Ārlietu ministrija, bet sava loma ir arī Finanšu izlūkošanas dienestam (FID). FID Stratēģiskās analīzes nodaļas vadītāja vietnieks Paulis Iļjenkovs raidījumam stāstīja, ka proaktīvi apkopo informāciju par visām fiziskajām un juridiskajām personām, pret kurām vērstas sankcijas, un nosūta to visām sankciju koordinācijas padomē iesaistītajām institūcijām, tai skaitā reģistru uzturētājiem - Uzņēmumu reģistram attiecībā uz uzņēmumu kapitāla daļām, Tiesu administrācijai attiecībā uz Zemesgrāmatā iekļautajiem datiem par nekustamajiem īpašumiem, Civilās aviācijas aģentūrai attiecībā uz gaisa kuģiem, Jūras administrācijai attiecībā uz kuģiem.

"Ja viņi konstatē, ka reģistrā iekļautā ķermeniskā vai bezķermeniskā lieta, tai skaitā nekustamais īpašums, pieder sankcionētai personai, ir jāaizliedz atsavināt, jebkādā veidā pārdot vai mainīt īpašumtiesību struktūru šai te lietai," skaidroja Iļjenkovs.

Ja kontus sankcionētām personām Latvijas bankas prot iesaldēt visai ātri, citādi izrādījies ar nekustamajiem īpašumiem un gaisa kuģiem, vēstīja "De facto", atsaucoties uz Avena piemēru.

Zināmākie Avena nekustamie īpašumi Latvijā esot Klauģu muiža Madonas novadā, kas izrādīta dizaina žurnālos, un Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 19, nesen nopirktā māja, kurā Avens plānoja veidot latviešu un krievu mākslas muzeju.

Īpašums apkārt Lielajam un Mazajam Klauģu ezeriem juridiski sastāv no vairākiem zemesgabaliem. Lai gan sankcijas tika noteiktas jau pirmdien, vēl piektdien liegums bija uzlikts vien 11 hektārus lielam gabalam, uz kura ir tikai mežs. Ekskluzīvās muižas ēkas ar zemi apkārt tām arestētas nebija, visticamāk, tāpēc, ka atbildīgās iestādes rīkojās ļoti formāli - arestēja zemesgabalu, kur redzams Avena vārds, jo uz viņu ir nostiprināta apbūves tiesība, vēstīja raidījums, norādot, ka pārējie zemesgabali Avenam pieder caur daudzpakāpju shēmu - Latvijas uzņēmumu ķēdi, kur galā ir Avenam piederoša Kipras kompānija "Abacus (Cyprus) Limited".

Šī pati Kipras firma esot 50% īpašniece SIA "Country Heli", otrs pastarpinātais līdzīpašnieks esot Krievijas uzņēmējs Jurijs Šeflers, kurš norādīts arī kā vienīgais SIA labuma guvējs. Šeflers sankciju sarakstā nav iekļauts. "Country Heli" nodarbojas ar tai piederošā helikoptera "Bell 429" iznomāšanu. Firmas valdes loceklis Juris Sitko, kas "De facto" apgalvoja, ka ir devies pensijā, atzina - helikopters tiek iznomāts galvenokārt pašiem sev, proti, Šefleram un Avenam. Ir gan bijuši arī komerclidojumi - piemēram, tieši ar šo kādreiz par 7,5 miljoniem ASV dolāru pirkto helikopteru no Aglonas uz Rīgu vests pāvests Francisks.

Lai gan faktiski sanāk, ka puse no šī helikoptera pieder Avenam, Civilās aviācijas aģentūra par to esot uzzinājusi vien pēc "De facto" jautājuma. Vai tam tiks uzlikts arests, paskaidrojumu raidījums neesot saņēmis.

Arests neesot uzlikts arī kādreizējai bankas ēkai Rīgā, Valdemāra ielā, kurā Avens gribējis izrādīt savu porcelāna kolekciju. Māja pieder nodibinājumam "Aven Foundation", kura dibinātājs un labuma guvējs ir Avens.

Eiropas Savienības (ES) Padomes regulā norādīts, ka iesaldēti tiek visi resursi, kas ir sankcionēto personu vai ar tām saistītu fizisko vai juridisko personu, vienību vai struktūru īpašumā, valdījumā, turējumā vai pārziņā. Līdz ar to tas, ka Klauģu muiža un topošais muzejs vēl vairākas dienas nebija arestēti, varētu būt izskaidrojams ar Latvijas iestāžu pieredzes trūkumu šādā situācijā, vēstīja raidījums. Neformāli gan skanot mierinoši vārdi, ka nekas traks tāpat nevarot notikt - pārdot šos īpašumus Avens nevarot, jo viņa struktūru konti Latvijas bankās nedarbojoties.

Kā vēstīja "De facto", ES sankciju sarakstā iekļauts ir arī Avena ilggadējais partneris Krievijas bankā "Alfa-Bank" Mihails Fridmans, kurš rezidē Londonā, kas viņu nekādos melnajos sarakstos ielikusi nav. Latvijā gan sankcijas Fridmanu skārušas visai sāpīgi - konti ir iesaldēti viņam caur Kipras firmu piederošajai SIA "Seagull Investments". Šis uzņēmums nesen ir pabeidzis projektu "Sea-Breeze" Jūrmalā, Majoros, kur bijušās sanatorijas ēkā ir ierīkoti apartamenti. Vienu no tiem par vairāk nekā pieciem miljoniem eiro ir nopircis Fridmans pats. No 17 apartamentiem pārdoti bija trīs - pārdot pārējos vismaz kādu laiku nebūs iespējams, vēstīja raidījums.

ES sankciju sarakstā Avens nodēvēts par vienu no Putinam tuvākajiem oligarhiem, kurš aktīvi sniedzis materiālu vai finansiālu atbalstu Krievijas lēmumu pieņēmējiem, kas ir atbildīgi par Krimas aneksiju vai Ukrainas destabilizāciju, un guvis no tiem labumu. Viņš sola šos pārmetumus apstrīdēt tiesā.

Pirmdien līdz ar publicēšanu ES Oficiālajā vēstnesī stājušās spēkā sankcijas pret Putinam pietuvinātiem oligarhiem un propagandistiem. Tās tika noteiktas saistībā ar Krievijas agresiju pret Ukrainu.

ES "melnais saraksts" papildināts ar 26 fiziskām personām un vienu juridisko personu un to kopējais skaits pieaudzis līdz attiecīgi 696 un 56.

Sankcijām - vīzu aizliegumam un aktīvu iesaldēšanai - pakļauti "Rosņeftj" vadītājs Igors Sečins, "Transņeftj" vadītājs Nikolajs Tokarevs, uzņēmējs Ališers Usmanovs, miljardieris Avens, "Alfa-Bank" līdzīpašnieks miljardieris Fridmans, čellists un miljardieris Sergejs Roldugins, vicepremjers Dmitrijs Černišenko, būvniecības ministrs Ireks Faizuļins, satiksmes ministrs Vitālijs Saveļjevs, partijas "Vienotā Krievija" Ģenerālpadomes sekretārs Andrejs Turčaks, oligarhs un Šeremetjevas lidostas direktoru padomes vadītājs Aleksandrs Ponomarenko, oligarhs Genadijs Timčenko, "Severgroup" priekšsēdētājs Aleksejs Mordašovs, "Promsvjazbak" vadītājs Pjotrs Fradkovs.

Sankcijas noteiktas arī Putina preses sekretāram Dmitrijam Peskovam un Kremļa propagandistiem Tigranam Keosjanam, Olgai Skabejevai, Arkādijam Mamontovam, Antonam Krasovskim, Zaharam Priļepinam, Romanam Babajanam un Modestam Koļerovam.

Tāpat sankcijas noteiktas militārpersonām Sergejam Pinčukam, Aleksejam Avdejevam, Rustamam Muradovam un Andrejam Sučevojam. Sankcijas arī noteiktas apdrošināšanas kompānijai "Sogaz".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.