Menu
 

Saeimas Aizsardzības komisija atbalsta ieceri paplašināt par noziedzīgiem nodarījumiem sodītu personu iespējas pieteikties Zemessardzē

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumu Latvijas Republikas Zemessardzes likumā. Tas paredz, ka aizsardzības ministra izveidota komisija varētu izvērtēt arī personu, kuras sodītas par tīšiem noziedzīgiem nodarījumiem, tiesības tikt uzņemtām Zemessardzē.

Kā skaidro Saeimas preses dienestā, pašlaik likums paredz, ka par zemessargu nevar būt persona, kura sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas. Savukārt aizsardzības ministra izveidotai komisijai ir noteiktas tiesības atļaut personas uzņemšanu Zemessardzē, ja persona nav izdarījusi tīšu smagu vai sevišķi smagu noziegumu un sodāmība ir dzēsta vai noņemta.

Tāpat komisijai ir tiesības atļaut uzņemt personu Zemessardzē, ja pēc nolēmuma par kriminālprocesa izbeigšanu uz nereabilitējoša pamata ir pagājuši ne mazāk kā pieci gadi.

Grozījumi paredz vienādot pieeju, nodrošinot ikvienai personai, kura sodīta par noziedzīgu nodarījumu, iespēju pieteikties uzņemšanai Zemessardzē un tikt izvērtētai, jo pašlaik tādas iespējas nav cilvēkiem, kuri ir sodīti par smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem, neskatoties uz to, ka sodāmība ir dzēsta vai noņemta, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Lai izmaiņas stātos spēkā, tās vēl trīs lasījumos jāatbalsta Saeimā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.