Menu
 

Ja nebūtu noteikta ārkārtējā situācija, no Baltkrievijas Latvijā varēja mēģināt iespiest vairāk nekā 10 000 cilvēku

  • Autors:  LETA
Foto - Iekšlietu ministrija Foto - Iekšlietu ministrija

Ja nebūtu noteikta ārkārtējā situācija vairākās pierobežas pašvaldībās, Baltkrievijas režīma īstenotā hibrīduzbrukumā Latvijā varētu tikt mēģināts iespiest vairāk nekā 10 000 cilvēku, secināms no Valsts robežsardzes priekšnieka Gunta Pujāta paustā trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē.

Neminot konkrētu skaitli, Pujāts norādīja, ka, ja nebūtu izsludināta ārkārtējā situācija, tad varētu tikt mēģināts iestumt Latvijā vairāk cilvēkus piecciparu skaitļa apmērā.

Kopš hibrīduzbrukuma sākuma 2021.gada augustā līdz 31.decembrim tika atturēta ap 4000 cilvēku iespiešana Latvijā.

Robežsardzes priekšnieks norādīja, ka ārkārtējās situācijas regulējums robežsargiem ļāva efektīvāk rīkoties. Pērn hibrīduzbrukuma uz Latvijas-Baltkrievijas sākumā dažu dienu laikā Latvijā tika iespiestas vairāk nekā 300 personas, uz ko Ministru kabinets uzreiz reaģēja un izsludināja ārkārtējo situāciju pierobežas pašvaldībās, norādīja Pujāts.

"Providus" pētniece Ieva Raubiško sēdē norādīja, ka esot saņemtas liecības par vardarbību izturēšanos pret kādiem no minētajiem cilvēkiem un vaicāja, vai par šo informāciju tiks veikta pārbaude. Robežsardzes priekšnieks apliecināja, ka ir gatavs iepazīties ar šo informāciju. Reizē Pujāts uzsvēra, ka hibrīduzbrukumu veido arī dezinformācijas izplatīšana, tāpēc viņš neizslēdz iespēju, ka attiecīgā informācija būtu hibrīduzbrukuma sastāvdaļa.

Runājot par citiem ar institūciju saistītajiem jautājumiem, kā vienu no robežsardzes izaicinājumiem Pujāts komisijas sēdē minēja personāla mainību.

Atskaitē par robežsardzes lomu Covid-19 izplatības ierobežošanā, veicot imigrācijas kontroli uz pierobežas ceļiem, un ap 3,5% gadījumos tika konstatēti pārkāpumi. 2021.gadā uz tranzītceļiem kopā tika pārbaudīti vairāk nekā 260 000 cilvēki, no kuriem administratīvi tika sodīti virs 6600 cilvēkiem.

Covid-19 kontroles pasākumi tika veikti sadarbībā ar Valsts policiju (VP), un arī robežsardze sniedza atbalstu VP komandantstundas regulējuma uzraudzībā, pastāstīja robežsardzes vadītājs.

Aizsardzības komisija šodien uzklausīja ziņojumu par robežsardzes 2021.gada darba rezultātiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.