Menu
 

Zemessardzes un Siguldas civilās aizsardzības komisijas mācībās izspēlē krīzes situāciju scenārijus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes Informācijas daļa Foto - Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes Informācijas daļa

31.martā Zemessardzes 27.kājnieku bataljona bāzē norisinājās Siguldas novada sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas un bataljona kopējās mācības "Pilskalns". Mācības organizēja Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes 27. kājnieku bataljons sadarbībā ar Aizsardzības ministriju.

Kā informēja Zemessardzē, mācību “Pilskalns” mērķis ir uzlabot atbildīgo institūciju izpratni par atbildību sadalījumu un praktisko rīcību militāra apdraudējuma gadījumā. Mācību dalībnieki izspēlēja dažādus krīzes situāciju scenārijus, kuros civilās aizsardzības komisija pieņēma lēmumus un noteica reaģēšanas plānus, lai militāra apdraudējuma gadījumā civiliedzīvotāji tiktu nodrošināti ar pamatvajadzībām.

Mācībās piedalījās Aizsardzības ministrijas, Veselības ministrijas, Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī Siguldas novada sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas pārstāvji.

Zemessardzes 27. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Normunds Zaviļeiskis uzsvēra, ka mācības “Pilskalns” vēlreiz parādīja, cik nozīmīga ir atbildīgo institūciju sadarbība un komunikācija ar sabiedrību. Mācībās tika identificēti jautājumi, kas vēl jārisina, tomēr tās  uzlaboja civilās aizsardzības komisijas gatavību reaģēt militāra apdraudējuma gadījumā un ļāva pilnveidot bataljona plānus sadarbībai ar institūcijām krīzes situācijās.

Savukārt Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, kurš ir arī Siguldas novada sadarbības teritorijas Civilās aizsardzības komisijas priekšsēdētājs,  secināja, ka kopumā civilās aizsardzības plāns dažādām krīzēm ir atbilstošs un darboties spējīgs. Tomēr būtiskus uzlabojumus un izstrādi prasa sadaļa par rīcību militārā apdraudējuma gadījumā.

“Šajos apstākļos mums visiem ir ļoti būtiski no teorētiskām zināšanām un priekšrakstiem pārorientēties uz praktisku sevis pilnveidošanu. Ar nepacietību gaidām valstiskas izmaiņas civilās aizsardzības plānu izstrādes metodikā un prasībās, ņemot vērā karadarbību Ukrainā. Līdz šim civilās aizsardzības plānos sadaļa par karadarbību bija ļoti neizvērsta un šā brīža gūtā pieredze no Ukrainas liecina, ka arī nepietiekoša, lai civilās aizsardzības komisija un tās darbības kalpotu uzstādītajam mērķim – pasargāt, evakuēt, izmitināt un sniegt atbalstu iedzīvotājiem arī karadarbības situācijās. Civilās aizsardzības plāna uzlabošana saistībā ar karadarbības apdraudējumu nešaubīgi ir sadarbība starp Aizsardzības, Iekšlietu un citām ministrijām, kā arī starp pašvaldības un citām valsts institūcijām, tāpēc mums jāveicina šī sadarbība un arī praktiskās mācības,” pauda U.Mitrevics.

Starpinstitūciju mācības “Pilskalns” Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes atbildības teritorijā norisinās kopš 2020.gada. Tajās gūtās atziņas liecina, ka kopējas militāro un civilo struktūru mācības ievērojami uzlabo izpratni par katras organizācijas lomu visaptverošajā valsts aizsardzībā, kurā viens no mērķiem ir sadarbības stiprināšana starp valsts institūcijām, privāto sektoru, nevalstiskajām organizācijām un iedzīvotājiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.