Menu
 

ĀM parlamentārā sekretāre: Sieviešu un bērnu izvarošana Ukrainā iezīmē Krievijas īstenoto genocīdu pret ukraiņu tautu

  • Autors:  LETA
Foto - Ārlietu ministrija Foto - Ārlietu ministrija

Sieviešu un bērnu izvarošana aizvien spilgtāk iezīmē to, ka Ukrainā notiekošais pēc būtības ir Krievijas īstenots genocīds pret ukraiņu tautu, Saeimas Ārlietu komisijas sēdē deputātiem norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV).

Viņa norādīja, ka 11.aprīlī notika ANO Drošības padomes brīfings par situāciju Ukrainā. Tā uzmanības centrā bija sieviešu un bērnu jautājums. UNICEF un ANO pārstāvji sniedza detalizētu izklāstu par notiekošo Ukrainā, kā arī dalījās ar ziņojumiem par seksuāla rakstura uzbrukumiem sievietēm un bērniem, kurus ir pastrādājusi Krievijas armija.

Pēc ĀM parlamentārās sekretāres paustā, ANO Drošības padomes sanāksmē tika uzsvērti arī strauji augošie cilvēktirdzniecības riski, tomēr, neraugoties uz šausminošajiem notikumiem, sievietes turpina līdzdarboties, lai palīdzētu līdzcilvēkiem un atvieglotu daudzu citu cilvēku situāciju Ukrainā. Turklāt tika uzsvērts, ka sieviešu līdzdalība uzlabo situāciju daudzām cietušām un trauslām sabiedrības grupām un ka arī tām ir jābūt iesaistītām miera sarunās.

Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka ANO Drošības padomē ziņotāji un valstis nosodīja uzbrukumus Kramatorskas dzelzceļa stacijai. Tāpat vairums valstu pārstāvju akcentēja, ka patlaban lielākie kara upuri ir sievietes un bērni.

"Jau ierasti nekaunīgā un ciniskā veidā Krievija lūkoja to visu nodēvēt par Rietumu propagandu un apgalvot, ka Krievijai ar to neesot nekāda sakara. Protams, tas ir sens Krievijas ieradums par saviem darbiem mēģināt vainu uzlikt citiem, turpinot pastrādāt necilvēcīgos kara noziegumus," teica ĀM parlamentārā sekretāre.

Viņa atzīmēja, ka Baltijas valstis izplatīja kopīgu paziņojumu par šo situāciju, uzsverot, ka tie ir kara noziegumi, ka situācija ir necilvēcīga un Krievijai ir un būs par to jāatbild. Tāpat Kalniņa-Lukaševica deputātiem atgādināja, ka 11.aprīlī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) Rīgā tikās ar Starptautiskās Krimināltiesas galveno prokuroru Karimu Hanu un pauda Latvijas atbalstu kara noziegumu izmeklēšanai Ukrainā. Tāpat Rinkēvičs informēja prokuroru par Latvijas veikto iemaksu 100 000 eiro apmērā prokuratūras darba atbalstam, lai varētu veikt noziegumu dokumentēšanu un izmeklēšanu.

"Arvien skaidrāk ir redzams, ka Ukrainā tiek īstenoti kara noziegumi. ANO iepriekšējās rezolūcijās ir uzsvērusi, ka, tai skaitā seksuāla rakstura uzbrukumi un izvarošanas ir uzskatāmi par kara noziegumiem. Kara apstākļos to izmanto kā uzbrukumu un ieročiem," deputātiem uzsvēra ĀM parlamentārā sekretāre.

Viņa norādīja, ka tā ir genocīda pazīme, kas vēl plašāk iezīmē šīs situācijas drausmīgumu - uzbrūkot civilajiem objektiem - slimnīcām, skolām un bērnudārziem - tiek īstenoti kara noziegumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.