Menu
 

Aptauja: Gandrīz visi jaunieši Latvijā sociālajos medijos ir patērējuši nepatiesu informāciju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

93% Latvijas jauniešu ir saskārušies ar nepatiesu informāciju sociālajos medijos, savukārt 61% jauniešu atzīst, ka šādu informāciju ir snieguši arī paši, noskaidrots “Samsung” aptaujā par jauniešu paradumiem internetā.

Šis skaitlis realitātē varētu būt arī lielāks, jo, piemēram, tādas informācijas kā atrašanās vietas vai datuma izmainīšanu par nepatiesu informācijas sniegšanu uzskata mazāk kā puse no aptaujātajiem (attiecīgi 46% un 48%), bet attēla izmainīšanu, izmantojot filtrus vai speciālas lietotnes, vien 38% respondentu.

22% no aptaujātajiem norādījuši, ka arī paši savu dzīvi sociālajos medijos atspoguļo labāku, nekā tā ir realitātē, turklāt šī tendence ir izteiktāka sievietēm – 25% (vīriešiem – 17%). Vairāk nekā puse aptaujāto (58%) norāda, ka ir saskārušies ar situāciju, kad nepatiesu informāciju ir izplatījis viņu viedokļu līderis vai slavenība, kam viņi seko kādā sociālajā medijā.

Tas aktualizē jautājumu par to, kam un kāda atbildība būtu jānes par nepatiesu ziņu publicēšanu vai pārpublicēšanu. Protams, viedokļu līderi var šķist uzticamāki par citiem, kam jaunietis seko, bet nekādā gadījumā nevajadzētu viņu publicētajai informācijai uzticēties viennozīmīgi. Taču, ja tā šķiet tiešām aizdomīga, nepieciešams rīkoties un ziņot sociālā medija administrācijai vai Latvijas Drošāka interneta centram vietnē “drossinternets.lv”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.