Menu
 

Saeimas Pilsonības komisija: Integrēt iespējams tikai tos, kuri paši vēlas iekļauties Latvijas sabiedrībā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Integrēt iespējams tikai tos, kuri paši vēlas iekļauties Latvijas sabiedrībā, un komunikācija ir galvenais pamats integrācijas izaicinājumu risināšanā, trešdien pauda Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas deputāti.

Saeimas preses dienestā informēja, ka komisija uz sēdi bija aicinājusi Iekšlietu ministrijas, Kultūras ministrijas un Rīgas domes pārstāvjus, kā arī vēstures lietpratējus, lai pārspriestu 9. un 10.maija notikumus Uzvaras parkā, Latvijas sabiedrības dezintegrāciju un dažādo sociālo atmiņu.

“Tas nav stāsts par latviešiem vai krieviem. Tas ir stāsts par vērtībām. Ir cilvēki, kuri domā eiropeiski, kuriem daudz nozīmē demokrātija, bet ir arī tādi, kas joprojām asociē sevi ar bijušo PSRS. Taču vēl ir cilvēki, kuriem varam sniegt atbalstu integrācijas ceļā. Mūsu uzdevums ir runāt ar šiem cilvēkiem, skaidrot un, protams, arī ieklausīties,” atzīmēja komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins. Lai gan viedokļu dažādība ir vērtība, taču izpratnē par to, ka okupācija ir okupācija un karš ir karš, interpretācijai nav vietas, piebilda A.Judins.

Kultūras ministrijas pārstāvji, atsaucoties uz pērn Latvijas Universitātes veikto pētījumu par mazākumtautību identitāti un attieksmi pret valsti datiem, atzīmēja, ka visās etniskajās grupās piederības sajūta Latvijā ir augsta, taču iezīmējas arī divi jautājumi, kuros ir izteikta viedokļu polarizācija – sociālā atmiņa un ģeopolitika. Šobrīd abi šie jautājumi sabiedrībā kļuvuši īpaši aktuāli.

Sēdes dalībnieki pārrunāja līdzšinējos pasākumus mazākumtautību integrācijas veicināšanā un to panākumus, kā arī sprieda par jaunām platformām sabiedrības uzrunāšanai un izglītošanai. Tostarp pārspriesta reģionālo diskusiju īstenošana vienojošas sociālās atmiņas un Latvijas valstiskuma izpratnes stiprināšanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.