Logo
Drukāt šo lapu

Latvija starptautiskajās misijās un operācijās pasaulē kopumā nosūtījusi 76 personas

Latvija starptautiskajās misijās un operācijās pasaulē kopumā nosūtījusi 76 personas arhīvs

Latvija deviņās starptautiskajās misijās un operācijās pasaulē kopumā nosūtījusi 76 personas, no kurām 16 ir civilie eksperti, bet 60 ir militārpersonas, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) publicētā informācija.

Lielākais cilvēku skaits - 40 - nosūtīti NATO padomdevēja, apmācību un atbalsta misijā "Resolute Support" Afganistānā. Misijas mērķis ir sniegt atbalstu Afganistānas valdībai un Nacionālajiem Aizsardzības un drošības spēkiem drošības garantēšanā, Afganistānas valdībai pārņemot pilnu atbildību par drošību visā valstī.

Savukārt deviņi militārie eksperti nosūtīti uz ANO miera nodrošināšanas operāciju Mali (MINUSMA). Šī ir pirmā ANO miera uzturēšanas misija, kurā piedalās Latvija. Saeima 2016.gada janvārī lēma par ekspertu nosūtīšanu uz misiju, lai sniegtu atbalstu ANO miera uzturēšanas centieniem.

Astoņas personas piedalās EDSO speciālajā novērošanas misijā Ukrainā. Ekspertu skaitu šajā misijā Latvija no septiņām personām līdz astoņām personām palielināja pagājušajā nedēļā, kad to apstiprināja Ministru kabinets. Pēdējos četrus gadus neapbruņoti EDSO novērotāji Austrumukrainā ir uzraudzījuši trauslo pamieru starp Ukrainas spēkiem un Maskavas atbalstītājiem kaujiniekiem.

Misija tika sākta kopš 2014.gada 21.marta, reaģējot uz notikumiem Ukrainā. Misija tika izveidota, pamatojoties uz Ukrainas valdības lūgumu, kā arī ar visu EDSO dalībvalstu piekrišanu misijas izveidei. Šobrīd misijā ir vairāk nekā 700 novērotāji no 41 valsts. Misijas mandāts ir spēkā līdz 2019.gada 31.martam.

Vēl sešas personas no Latvijas nosūtītas operācijā Irākā "Inherent Resolve". No Latvijas nosūtītie instruktori pilnībā integrēti Dānijas kontingenta sastāvā. Kā vēsta Aizsardzības ministrija, apzinoties, ka izšķiroša nozīme "Islāma valsts" efektīvā apkarošanā ir tieši vietējiem drošības spēkiem, Latvijas instruktoru uzdevums ir apmācīt Irākas drošības spēkus, tādējādi stiprinot to kaujasspējas, nevis tieši iesaistoties kaujās.

Savukārt piecas personas no Latvijas piedalās Eiropas Savienības (ES) pārraudzības misijā Gruzijā. Misija tika izvietota 2008.gada septembrī pēc Sešu punktu vienošanās, kura tika panākta ar ES starpniecību un ar kuru tika izbeigts karš, kas augustā norisinājās starp Krieviju un Gruziju. Misija palīdz nodrošināt stabilizāciju, normalizāciju un veidot uzticēšanos starp konflikta pusēm.

Misija nodrošina civilu pārraudzību pār pušu darbībām, tostarp to, lai visā Gruzijā pilnībā tiktu ievērota sešu punktu vienošanās un lai tiktu veikti turpmākie īstenošanas pasākumi. Tā arī nodrošina informāciju Eiropas politikas veidošanas vajadzībām, atbalstot noturīgu politisku risinājumu Gruzijai.

Tikmēr ES Padomdevēja misijā Ukrainā šobrīd piedalās trīs personas. Misija Ukrainā tika izveidota, lai sniegtu atbalstu Ukrainai civilā drošības sektora reformu jomā. Tā tika uzsākta 2014.gada 1.decembrī, un šobrīd tajā piedalās 22 ES dalībvalstis, kā arī Kanāda un Šveice. Misija sniedz stratēģiskos padomus Ukrainas varas iestādēm gan centrālā, gan reģionālā līmenī civilā drošības sektora reformu stratēģiju izstrādē un ar to saistīto reformu īstenošanā.

Tāpat misija konsultē par Ukrainas drošības dienestu reorganizāciju un restrukturizāciju, kā arī atbalsta Ukrainas civilo drošības iestāžu modernizāciju un visaptverošas pretkorupcijas stratēģijas izveidi. Misijas amatiem atbilstošus civilos ekspertus konkursa kārtībā atlasa Eiropas Ārējās darbības dienests, bet ES dalībvalstis piesaka kandidātus un nosūta atlasītos ekspertus.

Vēl trīs personas piedalās ES Apmācības misijā Mali. ES Apmācības misija ir paredzēta, lai palīdzētu uzlabot Mali Bruņoto spēku militārās spējas un tādējādi dotu tiem iespēju civilo iestāžu pakļautībā atjaunot valsts teritoriālo integritāti. Misijas karavīri neiesaistās kaujas operācijās.

Pa vienai personai no Latvijas piedalās arī "Eunavfor Med" ES militārajā operācijā "Sophia" Vidusjūras reģionā, kas vērsta pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu un "Eunavfor Med" ES militārajā operācijā "Atlanta" pie Somālijas krastiem, kas aizsargā humanitārās piegādes Somālijai un novērš pirātismu jūrā.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024