Menu
 

Aptauja: 82% Latvijas iedzīvotāju pēdējā gada laikā ir pilnveidojuši savas digitālās prasmes

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Lielākā daļa jeb 82% Latvijas iedzīvotāju pēdējā gada laikā ir kaut ko darījuši, lai pilnveidotu savas digitālās prasmes, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Vairāk nekā puse jeb 59% no visiem iedzīvotājiem ir patstāvīgi risinājuši kādu problēmu vai pašmācības ceļā centušies kaut ko labāk saprast vai apgūt, bet tikai 17% cilvēku ir norādījuši, ka viņu darbavieta ir nodrošinājusi apmācību iespējas.

Mazāk nekā puse jeb 42% iedzīvotāju ir konsultējušies ar citiem ģimenes locekļiem, draugiem vai kaimiņiem kāda jautājuma risināšanā digitālo prasmju apguvē, bet 18% izmantojuši tiešsaistes kursu vai lekciju iespējas.

Salīdzinot ar pagājušā gada aptaujas datiem, no 17% pērn līdz 27% šogad, ir pieaudzis iedzīvotāju īpatsvars, kuri ir lasījuši ziņas, viedokļrakstus un klausījušies raidierakstus. Savukārt 16% respondentu pēdējā gada laikā nav neko darījuši, lai uzlabotu savas digitālās prasmes.

Kopumā 55% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka viņu digitālo prasmju un zināšanu līmenis ir labs, bet 34% cilvēku savu digitālo prasmju un zināšanu līmeni novērtējuši kā viduvēju, bet 10% atzina, ka tas ir zemā līmenī.

Vienlaikus lielākā daļa jeb 75% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka viņiem būtu nepieciešams papildināt savas digitālās prasmes, lai spētu efektīvāk strādāt ar pieejamajām jaunākajām tehnoloģijām. Aptaujas dati liecina, ka gados vecāki respondenti biežāk norāda, ka viņiem būtu nepieciešams papildināt savas digitālās prasmes.

Kopumā lielākā daļa jeb 83% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka digitālās tehnoloģijas ir uzlabojušas viņu dzīvi. 42% pārsvarā redz ieguvumus turpmākajā digitālo tehnoloģiju attīstībā, tostarp 36% redz vairāk ieguvumus, savukārt 6% - tikai ieguvumus. Tāpat 42% iedzīvotāju saskata vienādā mērā gan ieguvumus, gan riskus, bet pārsvarā riskus saskata 11% iedzīvotāju.

Salīdzinot ar iepriekšējo divu gadu Latvijas aptaujas datiem, vērojama tendence, ka ar katru gadu pieaug iedzīvotāju skaits, kuri pārsvarā redz ieguvumus, un vienlaikus samazinās respondentu skaits, kuri vienādā mērā redz gan ieguvumus, gan riskus.

Aptauja pēc informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "Accenture" pasūtījuma veikta 2022.gada aprīlī, tajā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.