Menu
 

Latvija saņēmusi piedāvājumus no potenciālajiem krasta aizsardzības raķešu piegādātajiem un nosūtījusi pieprasījumu ASV par "Himars" iegādi

  • Autors:  LETA
Foto - twitter.com/ukraine_world Foto - twitter.com/ukraine_world

Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) saņēmusi piedāvājumus no potenciālajiem krasta aizsardzības raķešu piegādātajiem un nosūtījusi pieprasījumu ASV par Ukrainā sevi labi parādījušās raķešu artilērijas sistēmas "Himars" iegādi, aģentūra LETA noskaidroja ministrijā.

AM ir trīs prioritātes attiecībā uz raķešu sistēmām, proti, krasta aizsardzībai pret kuģiem, vidējā rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas un raķešu artilērija.

Attiecībā uz krasta aizsardzības sistēmām AM ir saņēmusi piedāvājumus no potenciālajiem piegādātajiem. Tirgus izpētē ir veikta šo piedāvājumu analīze, kā arī pieprasīta papildu informācija tālākajai izvērtēšanai. Tāpat arī pieprasīta informācija par iespējamo industriālo iesaisti.

Par vidējā rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmām ir pieņemts lēmums vidējā rādiusa sistēmas iegādāties kopā ar Igauniju. Nesen Madridē NATO samita laikā Latvijas un Igaunijas aizsardzības ministri parakstīja kopīgu nodomu vēstuli par iegādes veikšanu. Pašlaik notiek kopīgs darbs pie iepirkuma tālākās īstenošanas.

Attiecībā uz raķešu artilērija ir nosūtīts pieprasījums ASV par "Himars" sistēmu pieejamību un cenām. Šis ir kopīgs Baltijas valstu projekts, un AM sagaida, ka ASV to atbalstīs ar līdzfinansējumu. Patlaban tiek gaidīta atbilde no ASV puses. LETA jau rakstīja, ka "Himars" sistēmu Ukrainai karošanai pret Krieviju piešķīrusi ASV.

AM patlaban nevarēja nosaukt precīzu summu, cik izmaksās visas trīs minētās sistēmas, taču tie noteikti būšot simti miljonu eiro.

"Attiecībā uz visu iepriekšminēto spēju ieviešanu būtiski ir atzīmēt, ka šis ir jauns līmenis Latvijas aizsardzības attīstībā, un šo spēju ieviešana prasīs laiku. Tāpat jāatzīmē, ka pilnīga spēju ieviešana prasīs papildu personāla resursus," aģentūrai LETA uzsvēra AM runasvīrs Kaspars Galkins.

Jau ziņots, ka turpmāko trīs gadu laikā finansējums Latvijas valsts aizsardzībai tiks pakāpeniski palielināts līdz 2,5% no iekšzemes kopprodukta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.