Menu
 

Pērn VKKF pamatbudžeta finansēto programmu un projektu konkursu kopējais finansējums bija vairāk nekā 10 miljoni eiro

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - VKKF Ilustrācija - VKKF

Pērn Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) pamatbudžeta finansēto programmu un projektu konkursu kopējais finansējums bija vairāk nekā 10 miljoni eiro, turklāt Covid-19 pandēmijas saku mazināšanas programmās 2021.gadā tika piešķirts finansējums gandrīz 13 miljonu eiro apmērā, liecina VKKF 2021.gada pārskats.

Atbilstoši VKKF likumā noteiktajam mērķim, finansiālo iespēju robežās VKKF atbalstīja kultūras mantojuma saglabāšanu, jaunrades projektus, inovācijas kultūras jomā, sekmēja radošās darbības izcilību un nodrošināja stabilu vidi kultūras attīstībai un pieejamībai, kā arī atbalstīja pētniecības projektus, kas nodrošina kvalitatīvu un daudzveidīgu kultūras procesu analīzi, nodrošināja sabiedrības vajadzībām atbilstošas kultūrizglītības iespējas jomās, ko Latvijā nav iespējams apgūt un veicināja kultūras eksportu, importu un kultūras diplomātiju.

Pārskatā pausts vērtējums, ka likumā noteiktais mērķis 2021.gadā tika sasniegts, organizējot trīs kultūras projektu konkursus, kā arī organizējot konkursus 13 mērķprogrammās. Papildus tam, atbilstoši Covid-19 infekcijas izplatības seko pārvarēšanas likumam, lai mazinātu Covid-19 krīzes radīto negatīvo seku ietekmi uz kultūras nozari, tika izstrādātas un īstenotas septiņas programmas, kas finansētas no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

2021.gadā VKKF ir saņēmis uzņēmumu mērķziedojumus par kopējo summu 1,2 miljonu eiro apmērā, tai skaitā turpinājās 2014.gadā iesāktā sadarbība ar AS "Latvijas valsts meži", kā mērķziedojums nodrošināja konkursus mērķprogrammās "Valstiski nozīmīgi kultūras pasākumi" un "Latvijas valsts mežu atbalsts kultūras programmām reģionos".

Sadarbībā ar biedrību "Latvijas Radošo savienību padome", saskaņā ar Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumu, 2021.gadā tika īstenota radošo personu atbalsta pasākumu programma. Ar tās palīdzību sniegts atbalsts 404 radošajām personām.

2021.gadā tika piešķirtas 23 mūža stipendijas par mūža ieguldījumu kultūras un mākslas attīstībā, kā arī pieņemts lēmums no 2022.gada janvāra palielināt mūža stipendijas apmēru, to nosakot 185 eiro mēnesī. 2021.gada beigās VKKF mūža stipendijas maksāja 267 stipendiātiem, gada laikā programmā izlietojot 5,2% no VKKF kopējā programmu un projektu konkursu budžeta.

VKKF 2021.gadā veica 100 000 eiro iemaksu Baltijas Kultūras fondā (BKF), kas saskaņā ar triju Baltijas valstu kultūras ministru parakstīto līgumu darbojas kopš 2019.gada. BKF paredzēts kopīgu Baltijas valstu kultūras projektu finansēšanai, un tas tiek pārvaldīts ar triju Baltijas valstu kultūras fondu starpniecību, pamatojoties uz trīs gadu rotāciju. Laika periodā no 2019. līdz 2021.gadam BKF darbību nodrošināja Igaunijas Kultūras fonds, un 2022.gadā to pārņem VKKF.

2021.gadā turpinājās darbs pie elektroniskās dokumentu pieņemšanas sistēmas izstrādes, un patlaban sistēma pilnībā nodrošina projektu dokumentu apriti elektroniskā formā - tiek nodrošināta iespēja iesniegt pieteikumus elektroniskā formā, ekspertiem iespēju pieteikumus vērtēt, dokumentēt lēmumus un tālāko projekta dokumentācijas apriti un uzglabāšanu.

Pārskatā atzīmēts, ka 2021.gadā tika turpināta sadarbība ar nevalstisko sektoru - VKKF nozares ekspertu komisijas nolikums nosaka, ka vismaz vienam no VKKF nozares ekspertu komisijas locekļiem ir jābūt ievērojamai pieredzei, darbojoties kādā attiecīgās nozares nevalstiskajā organizācijā, tādējādi nevaldības organizāciju pieteiktie pārstāvji darbojas ekspertu komisijās, kā arī VKKF padomes sastāvā darbojas Nacionālās kultūras padomes, Radošo savienību padomes, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.