Menu
 

Norisināsies astotais pasaules diktāts latviešu valodā

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Astotais pasaules diktāts latviešu valodā šogad norisināsies Valsts valodas dienā 15.oktobrī, aģentūra LETA uzzināja liecina informācija Valsts Izglītības satura centrā. Šogad tekstu diktātam radījis rakstnieks un žurnālists Osvalds Zebris, savukārt to diktēs Jaunā Rīgas teātra režisors Gerds Lapoška. Klātienē Rīgā diktātu varēs rakstīt Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, diktāts tiks translēts arī tiešajā ēterā Latvijas Radio, Latvijas Televīzijā un tīmekļvietnē "lsm.lv", kur tiks nodrošināts surdotulkojums, lai diktātā varētu piedalīties arī nedzirdīgie un vājdzirdīgie.

Tāpat diktātam atkārtoti ir pievienojusies Latvijas Neredzīgo bibliotēka, lai sniegtu iespēju neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem izmēģināt savas spējas diktāta rakstīšanā. Savukārt precīzas klātienes rakstīšanas vietas tiks izziņotas turpmāko nedēļu laikā.

15.oktobris kā diktāta norises diena izvēlēts, jo pērn pēc Valsts prezidenta Egila Levita ierosinājuma šī diena atzīta par Valsts valodas dienu. Atzīmes netiks liktas, diktātu varēs rakstīt gan anonīmi, gan norādot savu vārdu, jo iniciatīvas mērķis ir sniegt iespēju ikvienam novērtēt zināšanas latviešu valodas pareizrakstībā.

Interesenti, kuri diktātu būs rakstījuši klātienē, ar sava darba kļūdu labojumu varēs iepazīties attiecīgajās norises vietās, savukārt tie, kuri uzdevumu būs pildījuši tiešsaistē, e-pastā saņems hipersaiti uz izlabotu darbu pēc pasākuma norises.

Diktāta atbilstību latviešu valodas normām pārbaudīs Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Andra Kalnača un LU Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētniece Baiba Saulīte.

Pērn diktātā piedalījās vairāk nekā 2500 cilvēki no 47 dažādām valstīm. No tiem 12 dalībnieki diktātu uzrakstīja teicami, savukārt augstākais kļūdu skaits vienā darbā bija 122.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.