Menu
 

Sākusies Uzvaras parkā esošā pieminekļa postamenta demontāža

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Otrdienas rītā sākusies Uzvaras parkā esošā pieminekļa postamenta demontāža, novēroja aģentūra LETA. Patlaban noārdīta ir daļa no pieminekļa priekšlaukuma.

Nožogotajā teritorijā ir ievesta lielā būvtehnika - kāpurķēžu ekskavatori, kas līdz parkam nogādāti ar auto platformas palīdzību. Lielā tehnika darbojas, demontējot pieminekļa postamentu. Tāpat demontāžas darbus teritorijā veic arī mazāka tehnika. Objekta teritorija vienlaikus tiek atbrīvota no būvgružiem.

Teritoriju apsargā daudzi policisti, strādājot gan iežogotajā teritorijā, gan ap tās perimetru. Patlaban iežogota ir ne vien teritorija ap pieminekļa kompleksu, bet arī daļa no parka teritorijas otrpus Bāriņu ielai. Pa šo ielu gājēju kustība ir apturēta.

Notiekošais līdz šim nav pievērsis plašu iedzīvotāju masu uzmanību - teritorijai, intereses vadīti, pietuvojas daži cilvēki, paskatās uz notiekošo un dodas prom.

Neskatoties uz aicinājumu nepulcēties, pirmdienas vakarā pie padomju armijai veltītā pieminekļa Pārdaugavā tomēr savācās pāris desmiti cilvēku, piecus no kuriem policija aizturēja, novēroja aģentūra LETA.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts policija, ir sākti pieci administratīvā pārkāpuma procesi par likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" prasību pārkāpšanu. Divas no aizturētajām personām nepakļāvās policijas likumīgajām prasībām, arī par to sākti administratīvie procesi. Saistībā ar naidīgiem komentāriem un izpausmēm šobrīd tiek vērtēta vēl divu personu rīcība. Dienas laikā fiksētas arī divas personas, kuras neatļauti pilotējušas dronus pieminekļa tuvumā. Sāktas resoriskās pārbaudes, bet droni izņemti.

Vairums no pirmdienas vakarā sanākušajiem izskatījās pēc vienkāršiem interesentiem, tomēr bija arī tādi, kuri bija ieradušies paust aktīvu pozīciju par vai pret pieminekļa novākšanu. Kā novēroja aģentūra LETA, pret pieminekļa nojaukšanu iestājās bariņš pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēku, savukārt mazāks pulciņš jauniešu ar Latvijas karogiem ieņēma pretēju pozīciju.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs sociālajos tīklos ir paziņojis - ja kāds ārvalstnieks neatkarīgi no valstspiederības tiks pieķerts pretlikumīgās un nesankcionētās darbībās pieminekļa Uzvaras parkā demontāžas laikā, tas tiks iekļauts Latvijai nevēlamo personu sarakstā un izraidīts no valsts.

Policija tika ierobežojusi gājēju kustību pa Bāriņu ielu. Kopumā ierobežojumi noteikti plašai teritorijai pa visu perimetru ap pieminekli - Uzvaras bulvāri, Bāriņu, Vācieša un Hermaņa ielu. Pie paša pieminekļa jau vairākus mēnešus ir sēta un tam piekļūt nav iespējams.

Policija uzsver, ka sadarbībā ar partnerdienestiem arī turpmāk pastiprināti uzraudzīs iedzīvotāju kustību būvobjekta apkārtnē. "Valsts policija ir gatava reaģēt uz jebkādām situācijām, ir piesaistīti atbilstoši spēki sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā," uzsvērts paziņojumā.

Valsts policija atkārtoti vērš uzmanību - lai arī interese par demontāžu ir paaugstināta, iedzīvotāji tiek aicināti neradīt drošības riskus, nepulcēties un neuzkavēties teritorijas apkārtnē. "Vēršam uzmanību, ka pie jebkādām aizdomīgām situācijām vai mazākajām šaubām par sabiedriskās kārtības vai drošības apdraudējumu policija ir tiesīga veikt personu pārbaudi," uzsvēra Valsts policija, "vienlaikus likumsargi aicina iedzīvotājus saglabāt mieru, atturēties no reaģēšanas uz provokatīvām darbībām, kā arī neiesaistīties prettiesiskās aktivitātēs."

Pieminekļa demontāžai Uzvaras parkā netiks izmantotas sprāgstvielas, pirmdien paziņoja Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange. No 23.augusta objektā ievedīs tehniku, kas nozīmē, ka sāksies sagatavošanās darbi attiecībā uz baseina ūdens atsūknēšanu un pagraba demontāžu, kā arī sagatavošanās darbi attiecībā uz skulptūru un obeliska demontāžu.

Lange neminēja, kurā datumā konkrēti piemineklis tiks nojaukts, bet uzsvēra, ka tam ir jābūt izdarītam līdz 15.novembrim. "Projektēšanas laikā un veicot pārrunas ar būvniekiem, tika apskatītas visas iespējamās metodes, un objekts tiks nogāzts, neizmantojot sprāgstvielas," norādīja Lange.

Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Ansis Pumpurs informēja, ka policija ir sagatavojusi sabiedriskās kārtības un drošības plānu, kura izpildē ir iesaistīta pašvaldības policija un Valsts drošības dienests (VDD).

VDD vērtējumā, Pārdaugavā izvietotā Latvijas okupāciju slavinošā pieminekļa demontāžas laikā nav izslēdzamas provokācijas, tajā skaitā prokremliski noskaņotu personu centieni apturēt vai aizkavēt pieminekļa nojaukšanu. VDD pastāvīgi seko līdzi aktivitātēm, kas saistītas ar pieminekļa gaidāmo demontāžu. Lai apzinātu riskus valsts drošībai, VDD vērtē ar plānoto demontāžu saistītās norises gan Latvijā, gan ārpus tās robežām.

5.augustā Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja atbalstīja lēmumu par finansējuma piešķiršanu padomju armijai veltītā pieminekļa demontāžai. Pieminekļa demontāžas būvnieks tika izraudzīts slēgtā aptaujas procedūrā. Lai gan būvnieks ir izvēlēts, pagaidām tā vārds netiek nosaukts, jo tiek izstrādāts pieminekļa demontāžas drošības protokols, lai nodrošinātu ne tikai pieminekļa demontāžas procesa drošību, bet arī izvairītos no iespējamiem provokācijas riskiem. Kopumā pieminekļa nojaukšanai paredzēts tērēt ap 2,1 miljonu eiro.

Pieminekļa demontāžai plānots izlietot arī sabiedrības ziedojumu vākšanas akcijā iegūtos 268 383 eiro. Šo finansējumu plānots izmantot, lai sakoptu teritoriju pēc pieminekļa demontāžas. Tāpat paredzēts, ka valsts finansēs līdz 50% no kopējām demontāžas attiecināmajām izmaksām. Ņemot vērā pieminekļa demontāžai atvēlēto laiku, būvnieks neizmantos konvencionālo nojaukšanas metodi. Visticamāk, ka piemineklis tiks demontēts, to nogāžot.

Vairāku gadu garumā pie pieminekļa 9.maijā pulcējās tūkstošiem cilvēku - bijušajās Padomju Savienības teritorijās pēc atsevišķām iniciatīvām tika organizētas svinības Sarkanās armijas uzvarai pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā. Arī Latvijā joprojām daļa sabiedrības piekopj tradīciju atzīmēt tā dēvētos Uzvaras svētkus, tomēr jau izsenis šis datums Austrumeiropā tiek identificēts ar Baltijas valstu okupāciju un aneksiju PSRS sastāvā.

Jautājums par to, vai Latvijā ir vieta padomju armijai veltītajam piemineklim Uzvaras parkā, īpaši aktualizējās līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu. Diskusijas par šiem jautājumiem ir noslēgušās, Saeimai pieņemot likumu, kas nosaka, ka līdz rudenim Latvijā jānovāc visi ar kapavietām nesaistītie padomju režīmam veltītie pieminekļi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.