Logo
Drukāt šo lapu

DP pievērsīs pastiprinātu uzmanību militārās simulācijas spēlei Ādažu poligona tuvumā (papildināta)

DP pievērsīs pastiprinātu uzmanību militārās simulācijas spēlei Ādažu poligona tuvumā (papildināta) Foto: www.airsoftizklaide.lv

Drošības policija (DP) sadarbībā ar citām institūcijām pievērsīs pastiprinātu uzmanību "Airsoft" spēlei, kas 13. oktobrī plānota kompleksā pāris kilometru attālumā no Ādažu poligona, aģentūra LETA noskaidroja DP. Pastiprināta uzmanība pasākumam tiks pievērsta saistībā ar tā ģeogrāfisko izvietojumu un militāro simulācijas aktivitāšu radītajiem riskiem.

Aizsardzības ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka nekomentēs nekādu privātpersonu darbību ārpus Ādažu poligona robežām, tostarp arī "Airsoft" aktivitātes, mudinot šajā jautājumā sazināties ar Drošības policiju, kas jau iepriekš savus secinājumus ir iekļāvusi pārskatā.

Spēli organizē biedrība "Latvijas Airsoft spēlētāju asociācija", un tajā ir plānots simulēt militāru konfliktu starp trīs iesaistītajām pusēm. Plānots, ka spēle notiks "Airsoft" "poligonā" Ādažu novada Ataros, kas atrodas aptuveni sešu kilometru attālumā no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bāzes. Savukārt pašā NBS bāzes pievārtē – ap kilometra attālumā no bāzes centrālajiem vārtiem – atrodas vēl viens "Airsoft" "poligons", kurā regulāri notiek pasākumi.

Spēles organizatori aģentūrai LETA norādīja, ka spēle norisināsies privātā teritorijā un par tās norisi ir informēta DP, Militārā policija, Ādažu novada dome, Ādažu pašvaldības policija un Valsts policija. Organizatori arī pauda aicinājumu tiesībsargājošo iestāžu amatpersonām atrasties pasākuma norises vietā vai piedalīties tajā, "tādējādi novēršot jebkādas saprātīgas šaubas par to, ka spēle var tikt izmantota kā piesegs jebkādām provokatīvām darbībām".

"Latvijas Airsoft spēlētāju asociācijas" valdes loceklis Dmitrijs Medvedevs norādīja, ka pasākums neesot apzināti tuvināts NBS poligona teritorijai. Viņš uzsvēra, ka šāda veida pasākumi esot izklaide, kas atzīta visā pasaulē.

Biedrība sabiedrības uzmanībā nonāca jau pērn, kad no Latvijas tika izraidīti trīs Krievijas pilsoņi, kas bija ieradušies uz tās organizēto "Airsoft" turnīru. Kaimiņvalsts pilsoņi tika izraidīti, jo viņi atradās Latvijas tā dēvētajā melnajā sarakstā. Pēc vīriešu izraidīšanas turnīrs tika atcelts.

"Airsoft" ir komandu sporta veids jeb militāras simulācijas spēle. "Airsoft" spēlēs lieto reālu ieroču kopijas, kas šauj ar plastmasas lodītēm. Dalībnieku ekipējums vizuāli ir identisks reālam armijas ekipējumam.

DP jau iepriekš ir konstatējusi, ka militārās simulācijas spēles, kur tiek lietoti militārās simulācijas spēļu ieroči, faktiski tiek izmantotas militāri taktisko apmācību organizēšanai, piemēram, ēku sagrābšanai, objektu izlūkošanai. "Bez efektīva kontroles mehānisma pieaug risks, ka militāri taktiskas mācības Latvijā apgūst arī personas, kuras pauž atbalstu prettiesiskām bruņotām darbībām pret citām valstīm," pērn uzsvēra DP.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024