Menu
 

Aptauja: Aptuveni katrs trešais Baltijas iedzīvotājs izjūt nepieciešamību pēc jaunas dzīvesvietas

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Aptuveni katrs trešais Baltijas iedzīvotājs izjūt nepieciešamību pēc jaunas dzīvesvietas - daļai iedzīvotāju vajadzīga plašāka dzīves telpa, bet citi vēlas dzīvot tuvāk dabai un zaļākā vidē, pavēstīja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Aptuveni trešdaļa iedzīvotāju, neskatoties uz ģeopolitisko situāciju, lēmumu par mājokļa iegādi nav mainījusi un plāno to iegādāties tuvāko piecu gadu laikā.

Lielāku nepieciešamību pēc plašāka mājokļa izjūt Latvijas (22%) un Lietuvas (20%) iedzīvotāji, nedaudz mazāk šāda vajadzība ir Igaunijā (16%). Savukārt Lietuvas iedzīvotāji (16%) biežāk izteikuši vēlmi pēc dzīves tuvāk dabai nekā aptaujātie Latvijā (13%) un Igaunijā (12%).

Lai gan saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem pēdējos desmit gados vidējā mājokļa platība uz vienu iedzīvotāju Latvijā ir palielinājusies par aptuveni četriem kvadrātmetriem, aptaujas dati liecina, ka liela daļa iedzīvotāju joprojām izjūt vajadzību pēc plašākiem mājokļiem.

"Luminor Bank" mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais informē, ka Baltijas valstīs joprojām daudz iedzīvotāju dzīvo dzīvokļos ar nelielu platību, tādēļ šāda nepieciešamība ir saprotama. Tomēr neskaidrā ģeopolitiskā un ekonomiskā situācija, kas izraisījusi augstu inflāciju, būvniecības cenu kāpumu, augstus komunālos maksājumus un EURIBOR kāpumu, daudzus šobrīd attur no jauna mājokļa iegādes.

Gandrīz divas trešdaļas jeb 62% Igaunijas iedzīvotāju norāda, ka viņus apmierina pašreizējā dzīvesvieta - kamēr Latvijā (51%) un Lietuvā (48%) ar savu mājokli ir apmierināta vien puse aptaujāto.

Mājokļa iegādi atlikusi gandrīz puse aptaujāto Baltijas iedzīvotāju - aptuveni trešdaļa pirkumu atlikuši uz nezināmu laiku, kamēr ģeopolitiskā situācija stabilizēsies, vēl daļa pieņēmusi lēmumu atlikt mājokļa iegādi par diviem gadiem.

Lai gan lielākā daļa aptaujāto ietur nogaidošu pozīciju, aptuveni trešdaļa baltiešu tomēr ir gatavi iegādāties mājokli arī tuvāko piecu gadu laikā. Vairāk šādu iedzīvotāju ir Igaunijā un Lietuvā (37%), nedaudz mazāk Latvijā (32%). "Luminor Bank" novērojumi liecina, ka, neskatoties uz sarežģījumiem ekonomikā, mājokļu kreditēšanas tirgus joprojām ir aktīvs un nav novērojamas nekādas tirgus stagnācijas pazīmes. 

Aptuveni piektā daļa jeb 21% aptaujāto Latvijā, 15% Lietuvā un 13% Igaunijā atzinuši, ka karš Ukrainā un augstās enerģijas cenas nav mainījis viņu lēmumu turpināt mājokli īrēt.

"Luminor Bank" aptauja veikta 2022.gada septembrī un oktobrī sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" , katrā no Baltijas valstīm aptaujājot vairāk nekā 1000 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.