Menu
 

Levits piekrīt Valsts kontroles aicinājumam izveidot augsta līmeņa krīzes un civilās aizsardzības vadības institūciju

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts prezidenta kanceleja Foto - Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits piekrīt Valsts kontroles (VK) aicinājumam izveidot augsta līmeņa krīzes un civilās aizsardzības vadības institūciju, kas varētu būt jaunās valdības uzdevums, piektdien tikšanās laikā ar valsts kontrolieri Rolandu Irkli un VK padomes locekli Kristīni Jaunzemi norādījis Valsts prezidents.

Levits ticies ar Irkli un Jaunzemi, lai pārrunātu revīzijā "Valsts civilās aizsardzības sistēmas plānošana un gatavība" secināto.

VK secinājusi, ka valsts civilās aizsardzības sistēmā nav radīti priekšnoteikumi efektīvai katastrofu pārvaldīšanai un krīžu vadībai - visos sistēmas segmentos ir nepieciešami un iespējami uzlabojumi, lai labāk sagatavotos krīzēm, pēc iespējas tās novērstu un efektīvi pārvarētu.

Valsts prezidents norāda, ka "valsts nacionālajai drošībai ir trīs balsti - aizsardzība, iekšlietas un civilā aizsardzība. Mūsu aizsardzības sektors ir attīstīts un spēcīgs, iekšlietu sektoru ir būtiski jāuzlabo, savukārt civilās aizsardzības sistēma ir pavisam nolaista".

"Iedzīvotāji un atbildīgie dienesti zina, kā rīkoties plūdu gadījumos vai ugunsgrēkos - katastrofās, kuras esam pieredzējuši. Taču tādām mūsdienu krīzēm kā pandēmijas, kiberuzbrukumi vai karadarbības draudi neesam gatavi," norādīja Levits, atbalstot, ka šādai institūcijai būtu jādarbojas valdības vai Valsts kancelejas pakļautībā ar mērķi iesaistīties krīzes koordinēšanā starp dažādām iesaistītajām pusēm, kā arī atbildēt par civilās aizsardzības plāna attīstības plānošanu un uzraudzību.

Vienlaikus Irklis norāda, ka Covid-19 pandēmijas pārvaldība spilgti parādīja Latvijas katastrofu pārvaldīšanas sistēmas vājās vietas un nepieciešamos pilnveidojumus. "Proti, normatīvajos aktos paredzētais katastrofu pārvaldības institucionālais modelis tika izmantots fragmentāri un visu pandēmijas laiku turpinājās piemērotākā pandēmijas pārvaldības institucionālā modeļa meklējumi," atzīmēja Irklis.

Sarunas laikā VK pārstāvji informēja Valsts prezidentu par nepieciešamību pārskatīt veidu, kā tiek izstrādāti civilās aizsardzības plāni rīcībai krīzes situācijās, kā arī aicināja nodrošināt regulāras un visaptverošas civilās aizsardzības mācības, trenējot visu iesaistīto pušu gatavību krīzēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.