Menu
 

Saeima ratificējusi vienošanās ar Igauniju un Lietuvu par drošu gāzes piegādi

  • Autors:  LETA
Foto - Ieva Ābele, Saeima Foto - Ieva Ābele, Saeima

Saeima ceturtdien ratificēja Latvijas vienošanās ar Lietuvu un Igauniju par solidāriem mehānismiem drošas gāzes piegādes aizsardzībai.

Parlaments galīgajā lasījumā pieņēma valdības virzītos jaunos likumus "Par Latvijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības līgumu par solidaritātes pasākumiem gāzes piegādes drošības aizsardzībai" un "Par Latvijas Republikas valdības un Igaunijas Republikas valdības līgumu par solidaritātes pasākumiem gāzes piegādes drošības aizsardzībai".

Attiecīgie likumprojekti valdībā tika atbalstīti jau pirms gada, bet tolaik vēl nebija noslēdzies līgumu parakstīšanas process.

Kā ziņots, iepriekšējais ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) pirms apmēram gada uzsvēra, ka ar šiem līgumiem tiks vēl vairāk stiprināta reģionālā sadarbība Baltijas valstu starpā enerģētikas jomā, "iespējamās enerģētiskās krīzes gadījumā apliecinot gatavību sniegt atbalstu viens otram".

Līgumi nepieciešami, lai ieviestu Eiropas Savienības (ES) regulu, kas paredz ES dalībvalstīm ārkārtas apstākļos sniegt solidaritātes pasākumus citai ES dalībvalstij, ar kuru tā savienota ar dabasgāzes starpsavienojumu.

Līgumi ietver nosacījumus solidaritātes pieprasījuma sniegšanai un saņemšanai, kā arī līgumā ietverti trīs solidaritātes principi - tirgus pasākumi, izsoles mehānisma pasākumi un ārpustirgus pasākumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.