Menu
 

Apstiprina Tieslietu akadēmijas izveides projektu

  • Autors:  LETA
Foto - Tieslietu ministrija Foto - Tieslietu ministrija

Uzraudzības padome šodien apstiprināja Tiesu administrācijas sagatavoto, projekta detalizēto aprakstu par Tieslietu akadēmijas izveidi ar Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansējumu, informēja Tieslietu ministrijā (TM).

Projekta rezultātā tiks izveidots vienots tiesnešu, tiesu darbinieku, prokuroru, prokuroru palīgu un izmeklētāju kvalifikācijas pilnveides mācību centrs - Tieslietu akadēmija.

Plānots, ka Tieslietu akadēmija kalpos par ilgtspējīgu un stabilu mācību sistēmas pamatu, nodrošinot iespēju ilgtermiņā plānot, izstrādāt un realizēt mācību programmas, tai skaitā, attīstot pētniecības virzienu un nodrošinot pamatu akadēmijas konkurētspējai Eiropas un pasaules līmenī.

Uzraudzības padome ir tieslietu ministra izveidota projekta pārraudzības institūcija, kura sastāv no TM un Tieslietu padomes pārstāvjiem, kas pieņem stratēģiskus lēmumus attiecībā uz Tieslietu akadēmijas projekta ieviešanu un virzību, atbilstoši tieslietu jomas prioritātēm.

Lai nodrošinātu Tieslietu akadēmijas mērķa grupu ciešāku iesaisti mācību vajadzību definēšanā un satura sagatavošanā, projekta sadarbības partneri ir Augstākā tiesa, Ģenerālprokuratūra un Iekšlietu ministrija.

TM uzsver, ka valstij ir svarīgi sekmēt stipru, kompetentu un neatkarīgu tiesu un tiesībaizsardzības iestāžu darbību. Šobrīd esošā kvalifikācijas celšanas sistēma tiesnešiem, tiesu darbiniekiem, prokuroriem, prokuroru palīgiem un izmeklētājiem starpdisciplinārajos jautājumos ir fragmentēta, nav ilgtspējīga un efektīva.

Tieslietu akadēmija būs pastāvīga un vienota kvalifikācijas pilnveides mācību institūcija, kura tiks veidota kā atvasināta publisko tiesību juridiskā persona. Akadēmijas uzdevums būs nodrošināt, ka tiesu sistēmas profesionāļiem ir iespēja uzturēt un pilnveidot ar tiešajiem darba pienākumiem saistītas specifiskas zināšanas un prasmes. Ilgtspējīga, stabila un uz izcilību vērsta tiesnešu, tiesu darbinieku, prokuroru, prokuroru palīgu un izmeklētāju starpdisciplināros jautājumos, kas būtiska efektīvai tiesas spriešanai, kvalifikācijas celšanas sistēma ir nozīmīga efektīvas tieslietu sistēmas un tiesiskas valsts sastāvdaļa.

Tieslietu akadēmija īstenos kompleksu pieeju tiesu varas profesionālo kompetenču attīstībai, attīstot gan sākotnējās mācības, gan kvalifikācijas pilnveides programmas, gan inovāciju, pētniecības un starptautiskās sadarbības kompetenci.

Mācību programmu izstrāde un to ieviešana tiks nodrošināta no 2023.gada otrā pusgada līdz 2026.gada pirmajam pusgadam, rīkojot līdz 300 mācību semināriem.

Tieslietu akadēmijas izveide tiesnešu un prokuroru kvalifikācijas celšanai ir TM prioritārais projekts Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda plānā. Projektam paredzētais Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansējums plānots 7,5 miljonu eiro apmērā uz periodu līdz 2026.gadam. Plānots, ka Tieslietu akadēmija darbu sāks 2025.gada 1.janvārī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.