Menu
 

"CleanR" uzstādīs tekstila konteinerus arī daudzdzīvokļu namu pagalmos un citās publiskās vietās, tostarp Pierīgā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Aicinot iedzīvotājus pašiem nevajadzīgām mantām dot otru dzīvi, tā mazinot atkritumu apjoma pieaugumu, kas tiek noglabāts atkritumu poligonā, vides pakalpojumu uzņēmums “CleanR” turpina uzstādīt tekstila konteinerus. Līdz gada beigām Rīgā, Pierīgā un citās pašvaldībās iecerēts papildus uzstādīt 100 konteineru, kas pirmo reizi tiks novietoti arī daudzdzīvokļu namu pagalmos. “CleanR” pārstāvji akcentē, ka tekstila šķirošanas konteineri ir būtiska kopējās atkritumu šķirošanas sistēmas sastāvdaļa, kas Latvijā būs obligāta jau no 2023.gada 1.janvāra.

Konteineri šķirotam tekstilam ir vēl viens instruments, ar kuru Latvijā tiek sekmēta aprites ekonomikas attīstība, gādājot par to, lai iespējami liels tekstila apjoms nonāk otrreizējā apritē, nevis atkritumu poligonos. Papildus būtiskam konteineru skaita palielinājumam nozīmīgs un daudzu klientu lūgts jaunums ir konteineru parādīšanās ne vien publiski pieejamās vietās – pie tirdzniecības centriem, degvielas uzpildes stacijām un citviet –, bet arī daudzdzīvokļu māju pagalmos, stāsta “CleanR” pārstāvji.

“Tekstila šķirošanas sistēmas ieviešanai gatavojāmies savlaicīgi, pirmos konteinerus uzstādot jau 2021.gadā, vienlaikus gādājot arī par iedzīvotāju izglītošanu. Skaidrojām, ka tekstila konteiners nav paredzēts atkritumiem – tajos jāievieto lietošanai derīgs, sauss un tīrs apģērbs, apavi un mājas tekstils. Sākotnēji tekstila konteinerus uzstādījām pie tirdzniecības centiem, degvielas uzpildes stacijām, dalīti vākto atkritumu pieņemšanas laukumos un līdzīgās publiskās vietās, šobrīd ejam soli tālāk un, sadarbojoties pašvaldībām un namu apsaimniekotājiem, izvērtējam adreses, kurās tekstila konteinerus varam uzstādīt arī daudzdzīvokļu namu pagalmos vai publiskajos šķirošanas punktos.

Pirmie pagalmi, kur jau drīzumā būs uzstādīti tekstilam paredzētie konteineri, ir Rīgā. Tāpat esam panākuši vienošanos ar pašvaldību, ka Rīga būs pirmā vieta, kur tekstila konteineri parādīsies arī publiskajos šķirošanas punktos. Aktīvi runājam ar visām pašvaldībām (Jūrmala, Ķekavas novads, Siguldas novads (Inčukalns), Ādažu novads (Carnikava), Ogres novads (Ikšķile), Jelgavas novads (Ozolnieki), Krāslavas novads (Dagda), Ropažu novads u.c.), lai iedzīvotājiem tiktu nodrošinātas iespējas šķirot tekstilu,” skaidro “CleanR” Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane.

Viens no būtiskākajiem faktoriem, izvēloties vietas tekstila konteineru uzstādīšanai, ir iedzīvotāju skaits – aprēķini liecina, ka vienu šādu konteineru ir efektīvi uzstādīt uz 1000–2000 cilvēkiem. Tādēļ, izvērtējot vietas, kur uzstādīt konteinerus, “CleanR” kopā ar māju apsaimniekotājiem un pašvaldībām fokusējas uz lieliem, vairāku māju pagalmiem ar nozīmīgu iedzīvotāju skaitu, norāda uzņēmuma pārstāvji.

L.Rumpane apstiprina, ka iedzīvotāju interese par tekstila šķirošanas iespējām turpina palielināties, vienlaikus iezīmējas arī nepieciešamība turpināt izglītošanu un skaidrošanu: “Tekstila konteinera saturs lielākoties tiek novirzīts labdarībai un atkārtotai lietošanai. Iedzīvotājiem akcentējam – tekstila konteinerā drīkst ievietot labas, lietošanai vēl derīgas, tīras un sausas mantas. Tekstila konteiners nav paredzēts nekāda veida atkritumiem, arī saplēstām un netīrām drēbēm ne.”

Lai iedzīvotājiem skaidrotu, kādām mantām tekstila konteiners ir piemērots, bet kādas tajā aizliegts ievietot, “CleanR” ir sagatavojis arī elektronisko bukletu. Tas apskatāms, ne vien apmeklējot “CleanR” tīmekļvietni, bet arī noskenējot QR kodu uz tekstila konteinera.

“CleanR” pārstāvji atgādina, ka, redzot pārpildītu tekstila konteineru, sagatavotos maisus blakus pie konteinera atstāt ir aizliegts. Tāpat pirms ievietošanas konteinerā,drēbes ieteicams ielikt maisā – vislabāk polietilēna maisā – un to cieši aizsiet. Maiss drēbes pasargās no mitruma un palielinās iespēju mantām nonākt atkārtotā lietošanā. Tāpat, ja tiek nodoti apavi, maiss palīdzēs saturēt kopā apavu pāri. Sev tuvāko konteineru, kur var nodot tekstilu, var atrast vietnē “CleanR” tīmekļvietnē, kā arī vietnē www.skiroviegli.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.