Logo
Drukāt šo lapu

Foto: Skolēnu dienu Ādažu garnizonā apmeklē aptuveni 2000 dalībnieku

Foto: Skolēnu dienu Ādažu garnizonā apmeklē aptuveni 2000 dalībnieku Foto: srž. Ēriks Kukutis, Latvijas armija

8. novembrī aptuveni 2000 skolēnu un skolotāju no visiem Latvijas reģioniem apmeklēja Skolēnu dienu Ādažu garnizonā, lai iepazītos ar Nacionālo bruņoto spēku ikdienu un galvenajiem uzdevumiem.

Pasākuma laikā skolēniem un pedagogiem bija iespēja apskatīt Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kaujas apakšvienību tehniku un ekipējumu, tikties ar karavīriem, vērot dažādus paraugdemonstrējumus un piedalīties militārās stafetēs. Tāpat skolēni tikās ar NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīriem, kas pastāstīja par savu dienestu Latvijā un demonstrēja militāro tehniku, informē Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente Aiva Kokoriša.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1300 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

Savukārt bruņoto spēku rekrutētāji Skolēnu dienas dalībniekiem pastāstīja par dienesta iespējām un studijām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Bruņoto spēku karavīri – virsnieki, instruktori un kareivji – savus tiešos amata pienākumus pilda vairāk nekā 30 funkcionālajās jomās un teju 170 specialitātēs, atzīmē A. Kokoriša. Piedāvājot tik plašu nodarbinātības jomu un specialitāšu klāstu, iespēja veidot militāro karjeru bruņotajos spēkos tiek dota gan tiem, kuri ieguvuši tikai pamatizglītību, gan arī tiem, kuri ieguvuši vidējo un augstāko izglītību vai apguvuši kādu bruņotajiem spēkiem nepieciešamu arodu profesionālās izglītības iestādēs. Kareivja profesiju, kas ir arī militārās karjeras sākumposms, apgūst Kājnieku skolā Alūksnē.

Skolēnu dienu Ādažos jau tradicionāli atbalstīja uzņēmums “Ādažu čipsi”, kas skolēniem dāvināja savu produkciju, savukārt Zemessardzes 19. nodrošinājuma bataljons pasākuma apmeklētājus cienāja ar siltu tēju, vēsta Aizsardzības ministrijas pārstāve.

Nacionālie bruņotie spēki divreiz gadā organizē Skolēnu dienu Ādažu bāzē un poligonā, lai veicinātu skolēnu izpratni par aizsardzības nozari un karavīra dienestu, iepazīstinātu sabiedrību ar vienību ikdienu un uzdevumiem, kā arī veidotu karavīru saikni ar sabiedrību, skaidro A. Kokoriša.

Foto galerija

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024