Logo
Drukāt šo lapu

Šogad svētku salūts Rīgā izmaksās desmit reižu vairāk nekā pērn Apriņķis.lv

Šogad svētku salūts Rīgā izmaksās desmit reižu vairāk nekā pērn Foto: "RAA" kolāža

Šogad valsts svētku salūts Rīgā izmaksās desmit reižu vairāk nekā pērn, proti, 234 999 eiro. Rīkotāji skaidro, ka uguņošana ir viens no Latvijas valsts simtgades atzīmēšanas kulminācijas pasākumiem un ir iekļauts simtgades svinību nacionālajā pasākumu plānā. Tās laikā ir paredzēts izspēlēt muzikālu gaismas uzvedumu "Saules mūžs".

Ne vienmēr klusēšana ir zelts

Nav īsti precīzi teikt, ka pilnīgi visi gandrīz 235 tūkstoši eiro tiks izšauti gaisā. Te ietilpst arī muzikālā uzveduma apskaņošanas, autortiesību un vēl citas izmaksas. Dīvaini, ka informētās personas nekādi negribēja atklāt, cik tad naudas paredzēts tieši uguņošanai, cik – citām izmaksām. Žēl, jo tieši šāda klusēšana vienmēr rada iespaidu, ka kaut kas šai lietā ir nozīmīgi pārspīlēts un daļa naudas ieslīd pavisam citos kontos.

Ja salīdzina Rīgas un Pierīgas pašvaldību tēriņus, ko plānots izlietot uguņošanai, varam tikai minēt, cik reižu krāšņāka un grandiozāka būs Rīgas izrāde. Kā novēroja "Rīgas Apriņķa Avīze", jau šobrīd Daugavā starp Vanšu tiltu un Akmens tiltu izvietoti nelieli peldoši plosti vairākās rindās, kas, visticamāk, kļūs par muzikālā gaismas uzveduma sastāvdaļu. Diemžēl, lai gan iepriekš tika solīta plašāka informācija (pat speciāla preses konference novembra sākumā), šobrīd programmas izklāsts tiek turēts slepenībā.

"Rīgas Apriņķa Avīze" savukārt interesējās, vai svētku uguņošana ir plānota arī Pierīgas pašvaldībās un kādas summas šim pasākumam atvēlētas.

Uguņošana Pierīgas pašvaldībās

Simtgades svētku kulminācijas nedēļā Pierīgas pašvaldībās ir plānota ļoti plaša, interesanta un daudzveidīga kultūras un svētku pasākumu programma, kas reizēm liek aizdomāties par to, ka šobrīd lielāka problēma varētu būt nevis pasākumu rīkošana un to kvalitātes nodrošināšana, bet gan spēja piepildīt zāles un kultūras namu telpas ar apmeklētājiem.

Daudzo pasākumu starpā dažās Pierīgas pašvaldībās ir paredzēta arī svētku uguņošana. No piecpadsmit "Rīgas Apriņķa Avīzes" aptaujātajām pašvaldībām uguņošana svētku laikā ir paredzēta piecās no tām – Sējā, Olainē, Saulkrastos, Jūrmalā un Ādažos. Uguņošanai atvēlētās summas svārstās no 450 eiro līdz 4000 eiro. Tā, piemēram, Ādažos svētku uguņošana plānota 16. novembrī valsts svētku pasākuma ietvaros. Tā ilgšot divarpus minūtes un no ādažnieku maciņiem izmaksās 450 eiro (bez pievienotās vērtības nodokļa). Jūrmalā svētku uguņošana ir paredzēta 18. novembrī plkst. 20.25 pēc svinīgā koncerta Raiņa ielā Kauguros. Uguņošanu nodrošinās SIA "Faville", kopējās izmaksas (ieskaitot PVN) ir 4000 eiro, kas pilnībā esot pašvaldības finansējums.

Sējā salūts izmaksāšot 1500 eiro, to nodrošinās SIA "Petarde Ltd.", Olainē – 3000 eiro, bet Saulkrastos – 1000 eiro.

Svētku tēriņi

Svētku pasākumiem un ballītēm atvēlētā nauda var kļūt par strīdus jautājumu ne tikai valsts un pašvaldības, bet bieži vien arī ģimenes lokā un radu starpā. Par to, ka vecmāmiņas 60 gadu jubileja ir jānosvin, nešaubās pat vecmāmiņas piecgadīgais mazdēls, taču jautājums, cik plaši, cik šiki un cik naudas jubilejai atvēlēt. Vai galdā būs šampanietis no Parīzes vai pašdarinātais ābolu vīns – tā ir izšķiršanās, kas bieži vien tikai ļoti nedaudz ietekmē svētku noskaņu, kopā būšanas prieku un jubilejas norisi.

Gluži tāpat ir ar salūtiem, uguņošanu un muzikāliem gaismas priekšnesumiem. Svētki ir jāsvin, valsts jubileja ir jāpiemin, un, kā izrādās, to var izdarīt arī par daudz mazāku summu nekā 234 999 eiro. Vai krāšņāka un dārgāka uguņošana nozīmē vairāk mīlestības, prieka un patriotisma jūtu? Vai to var atļauties? Skatoties svētku gaismās, cilvēku vidū noteikti atradīsies kāds, kuram tieši tobrīd pietrūkst līdzekļu slima tēva rehabilitācijai vai bērna izglītošanai elitāros angļu valodas kursos.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024