Logo
Drukāt šo lapu

Nepamanīji īsziņu – maksā! Apriņķis.lv

Nedrīkst aizmirst vecos cilvēkus, kuriem mobilais tālrunis kalpo tikai tam, lai piezvanītu vai atbildētu uz zvanu. Nekam vairāk! Nedrīkst aizmirst vecos cilvēkus, kuriem mobilais tālrunis kalpo tikai tam, lai piezvanītu vai atbildētu uz zvanu. Nekam vairāk! Foto no "RAA" arhīva

Ar vēstījumu par to, kā mobilo sakaru operators "Bite" komunicē ar saviem klientiem, "Rīgas Apriņķa Avīzē" vērsās mūsu lasītāja Gundega. Lai šis pieredzes stāsts ikvienam kalpo par atgādinājumu, ka klientam pašam jābūt ļoti vērīgam un jāseko līdzi visiem saviem rēķiniem un maksājumiem! Iespējams, līdzīgā situācijā jau ir nonācis neviens vien mūsu lasītājs.

Klusēšana – piekrišana?

Gundega stāsta, ka viņas mamma – pensionāre ļoti cienījamā vecumā – jau daudzus gadus ir mobilo sakaru operatora "Bite" kliente. Kundzei sanācis piedzīvot nepatīkamus mirkļus attiecībā uz to, kā "Bite" veic paziņojumus un tarifu maiņu.

Gundegas mamma lieto vecākās paaudzes mobilo tālruni, turklāt – tikai zvanu veikšanai un saņemšanai. Vasarā uz viņas telefona numuru atnākusi īsziņa no "Bites" ar informāciju, ka mobilo sakaru tarifs tiks paaugstināts. Sirmā kundze par īsziņu aizmirsusi un nav painformējusi par to arī savu meitu, kura mātei palīdz apmaksāt rēķinus. Apmēram piecus mēnešus tika apmaksāti rēķini, kas bijuši jau krietni lielāki nekā pirms tam. Tikai pavisam nesen un pilnīgi nejauši sirmgalves meita atklājusi, kas par lietu. Izrādās, īsziņā "Bite" informējusi, ka tiks pieslēgti tādi pakalpojumi kā antivīruss, dažādas aplikācijas un internets telefonā, noslēgumā norādot: ja vēlaties atteikties no šiem pakalpojumiem, sūtiet atbildes īsziņu, lai noraidītu piedāvātos pakalpojumus. Pretējā gadījumā "Bite" automātiski uzskata, ka klients šiem pakalpojumiem ir piekritis.

Kundze stāsta: "Es nesapratu, kāpēc šī lieta bija tāda izveidojusies. Vasarā bija runa, ka mainīsies tarifi un būs dārgāk, un tikai pēc laika es sapratu, ka tik ļoti dārgi ir palicis. Kad kaimiņiene, kas arī ir pensionāre, sāka teikt, ka cena ir par augstu, sākām skatīties. Manai mammai ir podziņu telefons, bet "Bite" piedāvā antivīrusu par gandrīz 2 eiro, aplikācijas arī par teju 2 eiro, plus vēl internets. Bet manai mammai ir parastais podziņu telefons! Es piezvanīju "Bitei", un tur man saka: "Tā kā jūs neatbildējāt, mēs uzskatījām, ka jūs piekrītat!" Es teicu: "Bet ir jābūt otrādi! Ja es piekrītu, es jums atbildu un saku – jā, slēdziet man klāt!" Tad es teicu, ka gribētu pārrēķinu, jo mamma neko no tā visa nav lietojusi. Viņa, vecs cilvēks, neko no tā vispār nesaprot, pat īsziņu lāgā nemāk apskatīties! Sanāk, ka mana mamma kādus piecus mēnešus ir maksājusi par šo pakalpojumu. Es ilgi ar "Biti" cīnījos, sarakstījos, un tikai beigās viņi man atrakstīja, ka izņēmuma kārtā nāks mums pretī."

Skaidro "Bite"

"Rīgas Apriņķa Avīze" vērsās uzņēmumā "Bite Latvija", lai noskaidrotu, vai tiešām tas piekopj šādu praksi, informāciju ar piedāvājumiem sūtot īsziņas formātā un, ja klients neatbild, to automātiski uztverot kā piekrišanu.

Atbildi sniedza mobilo sakaru operatora "Bite" Klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Oksana Stankeviča: ""Bite" ikdienas komunikācijā ar klientiem izmanto dažādus kanālus – īsziņas, rakstītas vēstules, elektroniskas vēstules, paziņojumus pašapkalpošanās lapā "ManaBite.lv" un citus. Lai informētu klientus par izmaiņām tarifu plānos – īpaši piedāvājumi, uz noteiktu laiku piešķirto pakalpojumu (antivīruss, ekrāna apdrošināšana u.c.) beigu termiņš un atteikšanās nosacījumi u.tml. –, visbiežāk izmantojam īsziņas, jo ar tām klientus varam sasniegt visātrāk, kā arī tā ir viena no divām pamata funkcijām, kas pieejama jebkurā mobilajā telefonā – gan viedtālruņos, gan arī tā dēvētajos podziņtelefonos. Jāpiebilst, ka vairākums tieši gados vecāku klientu šo iespēju novērtē, jo, lai pieslēgtu vai atslēgtu to vai citu pakalpojumu, viņiem nav jādodas uz "Bites" klientu apkalpošanas centru – viņi to var izdarīt no mājām, nosūtot īsziņu. Tāpat viņi novērtē īsziņas, kurās informējam gan par ikmēneša rēķina nosūtīšanu, gan arī maksājumu saņemšanu. Lai izvairītos no nepatīkamiem pārpratumiem, aicinām lietotājus vienmēr pievērst uzmanību īsziņām, kuras viņi saņem no sava mobilo sakaru pakalpojumu sniedzēja. Protams, ir seniori, kuri mobilo telefonu izmanto tikai zvanīšanai. Tāpēc ir svarīgi laiku pa laikam tā lietošanu pārrunāt ar vecākiem un vecvecākiem, ieskatīties viņu telefona īsziņu arhīvā u.tml. Ja pakalpojumu lietošanas laikā, tostarp saistībā ar saņemtajām īsziņām, rodas kādi jautājumi, aicinām klientus sazināties ar mūsu speciālistiem, zvanot uz tālruņa numuru 1601 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.."

Mūsu lasītāja Gundega teic, ka sākotnēji "Bite" sarunās bijusi ļoti noraidoša: "Teicu, ka varam pāriet pie cita operatora, kaut gan esam "Bites" klienti jau kopš 2012. gada. Tikai tad, kad uzrakstīju iesniegumu, ka atsakos no "Bites" pakalpojumiem, man atrakstīja jau augstāka ranga menedžere, sakot, ka izņēmuma kārtā izlēmuši nākt pretī. Bet princips – ja tu neatbildi uz īsziņu, tātad esi piekritis – ir absurds. Cilvēkiem pašiem ir rūpīgi jāseko visam līdzi. Diemžēl ne jau visiem senioriem ir bērni, kas katru nedēļu atbrauc viņus apraudzīt. Un, pat ja atbrauc, ne jau visi apskatās, kāda ir situācija ar sirmgalvja telefona rēķiniem. Tādu cilvēku ir daudz."

Patērētājam ir jāizrāda sava piekrišana

Skaidrs, ka šāds komunikācijas veids ir pilnīgi pieņemams, ērts un saprotams gados jaunākiem cilvēkiem, kuriem viedierīces ar dažādām aplikācijām un visas pārējās modernās tehnoloģijas ir ikdiena. Tomēr nedrīkst aizmirst pavisam vecos cilvēkus, kuru izpratne par tām vairs nav tik liela – augstākais, ko viņi prot izdarīt, ir uzlādēt savu podziņtelefonu un piezvanīt vai atbildēt uz zvanu. Neko vairāk! Nekādas īsziņas! Nekādas aplikācijas un internets!

"Rīgas Apriņķa Avīze" vērsās arī Patērētāju tiesību aizsardzību centrā (PTAC), lai noskaidrotu, vai šāds mobilo sakaru operatora komunikācijas veids ir pieņemams un nepārkāpj patērētāju tiesības. Skaidro PTAC pārstāve Santa Zarāne: "Vispārīgi skatot, komersantiem, mainot pakalpojumu – ja mainās tā saturs vai summa –, patērētājs ir jāinformē, un patērētājam ir jāizrāda sava piekrišana, veicot kādu darbību – sūtot īsziņu, apstiprinot līguma izmaiņas internetā utt. Bet nevarētu būt tā, ka patērētāja bezdarbību var uzskatīt par piekrišanu kaut ko mainīt." S. Zarāne sola, ka PTAC sazināsies ar elektronisko pakalpojumu sniedzēju, lai noskaidrotu situāciju.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024