Menu
 

Jaunās baznīcas celšanai Carnikavā šobrīd saziedoti vairāk nekā 26 tūkstoši eiro

  • Autors:  Apriņķis.lv
Kopš Ziemassvētkiem draudzes daļai Carnikavā ir jauna sanākšanas vieta – ar vietējo uzņēmēju vēlību tai tika uzticēta tā saucamā Laivu māja. Kopš Ziemassvētkiem draudzes daļai Carnikavā ir jauna sanākšanas vieta – ar vietējo uzņēmēju vēlību tai tika uzticēta tā saucamā Laivu māja. Publicitātes foto

10. decembrī aprit viens gads, kopš 2017. gada otrās Adventa svētdienas rītā līdz pamatiem nodega gandrīz restaurētais, 300 gadu senais Carnikavas koka dievnams Siguļu kalnā, ko bija paredzēts atvērt Latvijas simtgadē. "Šī traģēdija izdzēsa vairāk nekā 10 gadu ilgos pūliņus un vairāk nekā 100 tūkstošu eiro ieguldījumus, kur savu sirdi, ticību, laiku un spēkus bija apkopojuši draudzes un novada ļaudis. Policijas izmeklēšanā tā arī neizdevās noskaidrot iemeslus, kas notika tajās dienās, kamēr restauratori bija prom. Netika atrasti arī tehniski aizdegšanās iemesli, bet aizdomas par ļaunprātību paliek tikai aizdomas," stāsta Ādažu Ev. lut. draudzes pārstāve Marta Romanova-Jēkabsone.

Jaunās baznīcas uzcelšanai šobrīd saziedoti vairāk nekā 26 tūkstoši eiro. Sagatavošanās darbi dievnama uzcelšanai notiek, un ir zināms, ka jaunā baznīca nebūs tajā pašā vietā, kur atradās vecā koka Siguļu baznīca, jo novada centrs vēsturiski ir pārvietojies uz tagadējo Carnikavu un baznīcai jauno vietu vajadzētu atrast novada centrā. Šo ieceri atbalsta gan LELB virsvalde, gan novada ļaudis un draudzes cilvēki, teic draudzes pārstāve.

M. Romanova-Jēkabsone norāda, ka šobrīd draudze ir lēmumu pieņemšanas procesa noslēgumā, kur precīzi celt jauno baznīcu. Ir izvērtēti vairāki varianti, iespējamās izmaksas, kā arī citi būvniecības tehniskie aspekti potenciālajās vietās. Domājams, ka drīzumā, kad tiks noskaidrota precīza jaunā dievnama atrašanās vieta, tiks sākti baznīcas projektēšanas darbi un izlemts par projekta realizācijas termiņiem atkarībā no iespējām piesaistīt ziedojumus.

“Vecā Siguļu baznīca senāk kalpoja arī par bāku kuģiem. Lai kur tiktu celta jaunā baznīca, tā arī šodien varētu kļūt par Carnikavas vizītkarti, par pilsētas orientieri, par bāku un plašāku, augstāku skatpunktu uz vietējo dzīves ainavu. Un tai ir jākļūst arī par mājvietu draudzei, kas liecina evaņģēlija labo vēsti pasaulei,” vizionē Ādažu draudzes mācītājs Ivars Jēkabsons.

“Tāpat kā cilvēkiem, arī dievnamiem ir savs dzīves laiks – tie dzimst un reiz arī mirst. Atšķirībā no citām vietām, kur dievnams mirst, nomirstot pašai draudzei, mēs varam lepoties, ka mira tikai vēsturiski koka dēļi, bet ne draudze. [..] Vecā dievnama vietā tagad vien divi stabi kā lūgšanā paceltas rokas tiecas pret debesīm. Tikai nokvēpis krusts stāsta par nelaimi. Taču tās visas ir arī jaunas cerības zīmes,” norāda mācītājs.

Kopš Ziemassvētkiem draudzes daļai Carnikavā ir jauna sanākšanas vieta – ar vietējo uzņēmēju vēlību tai tika uzticēta tā saucamā Laivu māja, kas atrodas Carnikavā, Stacijas ielā 21, pie gājēju tilta pār Gauju. “Vieta, kas kādu iemeslu dēļ netika izmantota laivām, kļuva par piestātni draudzei. Laivu māja nu ir kļuvusi par kapelu, kurā mēs regulāri pulcējamies un noturam dievkalpojumus katru svētdienu pulksten trijos pēcpusdienā. Šajā vietā ir ļoti patīkama atmosfēra,” stāsta mācītājs.



“Šobrīd draudzes dzīve Carnikavas pusē ir atdzīvojusies. Kādreizējo divu dievkalpojumu mēnesī vietā tagad tie notiek katru svētdienu. Un apmeklētāju ir daudz vairāk. Laivu mājā norisinājās pirmais “Alfas kurss”, “Baznīcu nakts” pasākums, uzņemti simtgades svētceļnieki. 19. augustā no Laivu mājas tika translēts dievkalpojums Latvijas Televīzijā. Ziedojumu piesaistei jaunajai baznīcai tiek organizēti arī dažādi koncerti un kino vakari, tostarp dalība Carnikavas Nēģu svētkos. Tāpat ieņēmumi no simtgades filmas “Bille” izrādīšanas Carnikavas kultūras namā tika ziedoti jaunajam dievnamam,” atzīmē M. Romanova-Jēkabsone.

Draudzes vārdā viņa arī izsaka pateicību visiem, kuri atbalstījuši un atbalstīs morāli un materiāli dievnama ideju Carnikavas novadā. Īpašs paldies tiek teikts Carnikavas novada vadībai un ikgadējai Nēģu zupas akcijai, kas Nēģu svētku ietvaros šogad ļāva savākt papildu 1458,10 eiro. Tāpat draudze pateicas vairākām draudzēm, kuras jau ziedojušas līdzekļus: Alūksnes, Annenieku, Birzgales, Blīdenes, Cesvaines, Daugavgrīvas, Ģipkas, Ikšķiles, Jaunciema, Ķemeru, Ķurbes, Limbažu, Puzes, Rīgas Doma, Rīgas Jēzus, Rīgas Kristus, Rīgas Krusta, Rīgas Sv. Jāņa, Rīgas Sv. Trīsvienības, Rindas, Spāres, Tallinas Sv. Jāņa, Vangažu, Vecumnieku, Zaļā, Zeltiņu Ev. lut., Ozolnieku Baptistu draudzei un citām.

Draudze aicina gan aizlūgt, gan dalīties ar idejām, gan ziedot jaunās baznīcas celtniecībai. Ziedot var, veicot pārskaitījumu uz Ādažu draudzes bankas kontu:

Ādažu Evaņģēliski luteriskā draudze,
Baltezera baznīca, Ādažu novads, LV 2164,
reģ. Nr. 90000345040,
konts: LV39UNLA0002000701636,
norāde: “Carnikavas baznīcas celtniecībai”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.