Menu
 

Aizliegtais auglis – eglītes jaunaudzēs Apriņķis.lv

  • Autors:  Agita Latkovska
Aizliegtais auglis – eglītes jaunaudzēs Foto no VAS "Latvijas valsts meži" un SIA "Rīgas meži" arhīva

Pagājušajā nedēļas nogalē SIA "Rīgas meži" konstatēja, ka masveidā bojātas vairākas eglīšu jaunaudzes, kurās egļu ciršana ir aizliegta. "Rīgas Apriņķa Avīze" interesējās, kāda situācija ar Ziemassvētku eglītēm un to sagādi mājokļa dekorēšanai ir Pierīgā. Izrādās, arī tur vienā otrā novadā uzdarbojas postītāji, kas eglītes cērt neatļautās vietās.

Katru gad’ no jauna...

Sarunā ar "Rīgas Apriņķa Avīzi" SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Edgars Vaikulis atklāja, ka sestdien konstatētas bojātas jaunaudzes "Rīgas mežu" Daugavas mežniecībā – uz Selēku ceļa Ikšķiles novadā, Tīreļu mežniecībā – uz Stīpnieku ceļa Mārupes novadā un uz stigām Olaines novadā, Gaujas mežniecības Juglas iecirknī, kā arī citviet, kur ir egļu jaunaudzes, turklāt šāda situācija atkārtojas katru gadu.

"Cilvēki ir neuzmanīgi," teic E. Vaikulis. "Pa ausu galam dzird par "Latvijas valsts mežu" atļauju nocirst vienu eglīti un dodas uz tuvējo mežu – Rīgai piederošu vai privātu –, un zāģē vai cērt, domājot, ka tas ir atļauts. Jo būtisko piebildi, ka vispirms jānoskaidro, kam mežs pieder un ka valsts mežā savām vajadzībām vienu eglīti drīkst nocirst tikai meža ceļu malās, grāvmalēs, uz stigām un zem elektrolīnijām – diemžēl vai nu nepiefiksē, vai arī negrib to darīt, jo skaistākās eglītes vislielākajā izvēlē, protams, ir jaunaudzēs. Bet jaunaudzē eglīti cirst nedrīkst neviena īpašnieka mežā, jo tas nozīmē iznīcināt nākotnes mežu!"


"Skaistākās eglītes vislielākajā izvēlē, protams, ir jaunaudzēs, bet tur eglīti cirst nedrīkst! Tas nozīmē iznīcināt nākotnes mežu," atgādina SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Edgars Vaikulis.

Eglīšu plantācijas Olainē un Norupē

"Diemžēl nekādas cerības attiecībā uz pārkāpēju ķeršanu un sodīšanu nelolojam," teic E. Vaikulis. SIA "Rīgas meži" valdes loceklis skaidro, ka formāli par patvaļīgu meža ciršanu, bojāšanu vai zādzību draud kriminālatbildība, taču uzņēmuma praksē neesot bijis gadījums, kad par eglītes nociršanu būtu ierosināts kriminālprocess, vēl jo vairāk – ka kāds par to būtu krimināli sodīts. "Kādu sodīt – tāds arī nav mūsu mērķis," saka E. Vaikulis, "gribam tikai pasargāt savu mežu no postījumiem. Tādēļ izvēlamies informēt, nevis draudēt un sodīt."

E. Vaikulis informē, ka "Rīgas mežiem" ir Ziemassvētku eglīšu plantācija Norupē, kur var iegādāties eglīti par septiņiem eiro. "Papildu popularizēšanu šai tirdzniecībai mēs neveicam," saka E.Vaikulis, "jo tuvējo novadu iedzīvotāji – no Ogres, Ikšķiles – tāpat to zina, atbrauc un tās iegādājas."

Savukārt "Rīgas mežu" Olaines plantācijā pirms trim gadiem tika stādītas eglītes, kas Ziemassvētku rotāšanas vajadzībām būs paaugušās pēc 5–7 gadiem. E. Vaikulis teic, ka tā neesot kāda īpaša Ziemassvētku egļu šķirne: "Tās ir tās pašas eglītes, kuras izaudzējam savā kokaudzētavā un stādām mežā. Speciāli Ziemassvētku rotāšanas vajadzībām audzētajām vienīgi tiek veidots simetrisks vainags."

Postītāji Pierīgas novados

Svētku gaidīšanas laikā diemžēl ne visi uzvedas godprātīgi. Eglīšu ciršana neatļautās vietās joprojām ir aktuāla daudzviet Latvijā, un Pierīga nav izņēmums. "Nelegāla eglīšu ciršana "Rīgas mežu" teritorijā uzņēmumam sagādā problēmas katru gadu," atzīst Garkalnes novada domes pārstāvis Mārcis Bauze-Krastiņš. "Šogad vēl neviens nav noķerts, bet Garkalnes novada pašvaldības policija dežurē. Iepriekšējos gados nelegāli cirtēji tika noķerti."

Arī Carnikavā mēdzot uzdarboties aizliegtā augļa kārotāji. Carnikavas novada pašvaldības pārstāve Ilze Cerbule ziņo, ka pēdējo gadu laikā ir konstatēti pārkāpumi saistībā ar eglīšu ciršanu dabas parkā "Piejūra", par kuriem sastādīti pieci administratīvā pārkāpuma protokoli.

Olaines novada pašvaldības pārstāve Nataļja Tropkina atzīst, ka novada teritorijā šī problēma pašlaik netiek konstatēta. Iedzīvotāju informēšanai pašvaldība savā tīmekļvietnē un "Facebook"" kontā publicējot VAS "Latvijas valsts meži" sagatavoto informāciju par to, kur drīkst un kur nedrīkst cirst eglīti svētkiem. Līdzīgu praksi īsteno arī citas, piemēram, Ādažu, Stopiņu, Ķekavas un Carnikavas novada, pašvaldības.

Ķekavas novada domes pārstāve Laura Barkāne informēja, ka pašvaldības mežu platības ir nelielas un novada iedzīvotāji ir aicināti eglītes meklēt mežu stigās, grāvju un ceļu malās vai iegādāties audzētavās vai legālās tirdzniecības vietās.

Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Sindija Brikmane darīja zināmu, ka Siguldas novada pašvaldība šoziem nav saņēmusi signālus par eglīšu zāģēšanas pārkāpumiem, tāpēc novada pašvaldības policija veic informatīvo darbu un skaidro, ka eglītes drīkst iegādāties specializētās tirdzniecības vietās vai arī cirst atļautās vietās saskaņā ar VAS "Latvijas valsts meži" noteikto kārtību.


SIA "Rīgas meži" nedēļas nogalē konstatēja postījumus egļu jaunaudzēs.

Valsts mežā arī savi noteikumi

Variantu, kā tikt pie savas Ziemassvētku egles, netrūkst. "Iespēju ir ļoti daudz," saka E. Vaikulis, "ir gan plašas iespējas to iegādāties, gan arī likumīgi nocirst valstij piederošā mežā. Tikai rūpīgi jāseko līdzi norādījumiem."

VAS "Latvijas valsts meži" pārstāvis Tomass Kotovičs stāsta, ka katru gadu decembrī "Latvijas valsts meži" (LVM) lemj, vai ļaut ikvienam Latvijas iedzīvotājam nocirst vienu Ziemassvētku eglīti valsts mežā. Ja uzņēmums konstatēs, ka iedzīvotāju neapzinīgās rīcības dēļ mežam tādējādi tiek nodarīti lieli zaudējumi, šāda prakse tiks pārtraukta.

Dodoties pēc paša cirstās svētku egles, vispirms jāpārliecinās, vai patiešām atrodaties valsts meža teritorijā. "To var ērti apskatīt aplikācijā "LVM GEO Mobile" vai www.mammadabakarte.lv, kur ar tumši zaļu krāsu atzīmētas "Latvijas valsts mežu" apsaimniekotās teritorijas," skaidro T. Kotovičs. "Dabā VAS "Latvijas valsts meži" piederošās teritorijas marķētas ar uzņēmuma īpašuma zīmi – dzeltenu plāksnīti, uz kuras ir "Latvijas valsts mežu" logotips, kā arī citas informācijas zīmes ar "Latvijas valsts mežu" logo."

Vēl T. Kotovičs atgādina, ka valsts mežā var izvēlēties eglīti, kas aug ceļa vai grāvja malā, uz stigām, zem elektrolīnijām vai pieaugušā mežā zem lieliem kokiem. "Arī valsts mežos eglīti kategoriski aizliegts cirst jaunaudzēs – tur koki ir īpaši stādīti un kopti, lai Latvijā arī nākotnē augtu varens mežs," uzsver T. Kotovičs un piebilst, ka eglīti nedrīkst cirst arī publiskā dabas parkā, īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, par ko liecina informatīvā zīme ar ozollapu.

Jāatceras, ka nolūkotā eglīte nedrīkst pārsniegt trīs metru garumu, tās celma caurmēram jābūt mazākam par 12 centimetriem. "Eglīte jānozāģē līdz ar zemi," saka T. Kotovičs. "Ja atstāsit augstu celmu, uz tā var savainoties meža dzīvnieki."

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.