Menu
 

Deinstitucionalizācijas projektā no 119 pašvaldībām iesaistītas nav tikai četras

  • Autors:  LETA
Deinstitucionalizācijas projektā no 119 pašvaldībām iesaistītas nav tikai četras Foto - arhīvs

Deinstitucionalizācijas (DI) jeb sabiedrībā balstītu pakalpojumu projekta īstenošanā no 119 pašvaldībām nav iesaistītas tikai četras, informēja Labklājības ministrijas (LM) Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā eksperte Kristīne Lasmane.

Kopumā DI projektiem kopā plānotais finansējums ir 91,5 miljoni eiro, tostarp 42,2 miljoni eiro Eiropas Sociālā fonda (ESF), bet 44,4 miljoni eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums, kas paredzēts pakalpojumu infrastruktūras izveidei.

Lasmane norādīja, ka ESF finansējums paredzētu piecu plānošanas reģionu DI projektiem. Plānošanas reģioni projektus īsteno sadarbībā ar 115 Latvijas pašvaldībām. Projektos nav iesaistījusies Rīgas pilsēta, Ciblas, Līvānu un Jaunjelgavas novads.

Pēc LM ekspertes paustā, kaut arī šīs pašvaldības nepiedalās konkrētajos Eiropas Savienības fondu projektos, tas nenozīmē, ka šajās pašvaldībās nenotiek DI process. "Piemēram, Rīgā sabiedrībā balstīti sociālie pakalpojumi personām ar garīga rakstura traucējumiem ir diezgan attīstīti, un šīs pašvaldības sociālo pakalpojumu sniedzēji, piemēram, biedrība "Rīgas pilsētas "Rūpju bērns"", biedrība "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" un citas, dalās pieredzē ar tām pašvaldībām, kas DI projektos tikai plāno sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu izveidi," sacīja Lasmane.

Viņa norādīja, ka aptuveni četri miljoni eiro no kopumā 42,2 miljoniem eiro ir izdevumi, kas plānoti piecu plānošanas reģionu projektu īstenošanai līdz 2018.gada beigām, bet pārējais finansējums - laikam līdz 2023.gadam.

Ministrijas pārstāve informēja, ka ESF projekti paredz secīgu, savstarpēji saistītu aktivitāšu ieviešanu, tostarp individuālo vajadzību izvērtēšanu un atbalsta plānu izstrādi, plānošanas reģionu DI plānu izstrādi, sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu nodrošināšanu, speciālistu apmācības un informatīvus un izglītojošus pasākumus.

Plānošanas reģionu DI projektos līdz 2018.gada beigām plānotais finansējums izmantots mērķa grupas personu individuālo vajadzību izvērtēšanai un individuālo atbalsta plānu izstrādei 1938 pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, tostarp 580 ilgstošas aprūpes institūciju klientiem, 1811 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kas dzīvo ģimenēs, un 1128 ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem.

Tāpat šogad paredzētais finansējums izmantots plānošanas reģionu DI plānu izstrādei, informācijas un publicitātes pasākumiem, informatīviem un izglītojošiem pasākumiem sabiedrības attieksmes maiņai, audžuģimeņu, adoptētāju un aizbildņu skaita palielināšanai, projekta administrēšanai, kā arī sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu sniegšanai.

Lasmane norādīja, ka plānošanas reģionu DI projektos līdz šī gada beigām sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus plānots sniegt 210 personām ar garīga rakstura traucējumiem, bet līdz 2023.gada beigām - 2100 personām.

Papildus tam līdz 2023.gada beigām plānots slēgt trīs valsts ilgstošas sociālās aprūpes institūciju filiāles, un viena filiāle jau patlaban slēgta. Kopējo klientu vietu skaitu valsts finansētajās institūcijās plānots samazināt par 1000, kā rezultātā sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu īpatsvaram kopējo personām ar garīga rakstura traucējumiem sniegto pakalpojumu apjomā ir jāpalielinās līdz 45%, salīdzinot ar 20% pirms projektu sākšanas.

Vienlaikus līdz 2023.gada beigām sociālās rehabilitācijas pakalpojumi tiks sniegti 2100 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kas dzīvo ģimenēs, bet ārpusģimenes aprūpē esošo bērnu skaits, kas dzīvo institūcijās, samazināsies par 60%, lēš ministrijas pārstāve.

Vēl 4,9 miljoni eiro paredzēti nevalstisko organizāciju (NVO) projektu konkursam sociālo pakalpojumu sniegšanai bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Šajos projektos plānota sociālo pakalpojumu sniegšana 1300 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kas dzīvo ģimenēs. Atbalsts bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenēm ir plānots identisks kā plānošanas reģionu DI projektos.

Lasmane norādīja, ka šis pasākums tika atsevišķi nodalīts labākai mērķa grupas sasniegšanai, proti, lai pašvaldības un NVO kopā nodrošinātu sociālo pakalpojumu sniegšanu 3400 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Sākotnēji šī rezultāta sasniegšana bija plānota tikai ar plānošanas reģionu DI projektiem, piebilda LM pārstāve.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.