Logo
Drukāt šo lapu

Eglītes – pa skuju taku Apriņķis.lv

Eglītes – pa skuju taku Foto - arhīvs

Ziemassvētki nosvinēti, Jaunais gads sagaidīts, un svētku eglītes savu darbu ir godam padarījušas. Ja jūsu mājokli rotājusi cirsta eglīte, kociņš pelnījis, lai to arī godam pavadītu “pēdējā gaitā”. Kā to izdarīt cieņpilni?

Pašvaldībās šis jautājums sakārtots

Privātmāju īpašnieki, laukos dzīvojošie un zaļi domājošie ļaudis zina, kā eglīti pēc svētkiem itin lietderīgi izmantot, dodot kociņam pat trešo dzīvi. Tie, kam ir dārzs, nokaltušo eglīti vasarā var izmantot par balstu kāpelējošiem augiem, piemēram, zirņiem un pupām. Taču pilsētniekiem un dzīvokļu iemītniekiem iespējas izmantot eglīti pēc svētkiem ir diezgan ierobežotas, tādēļ liela daļa kociņu nonāk atkritumos.

“Rīgas Apriņķa Avīze” interesējās, kāda ir situācija Pierīgas novadu pašvaldībās, vai pēc svētkiem neveidojas eglīšu kalni pie atkritumu konteineriem dzīvojamo māju rajonos.

Garkalnes novada domes Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Mārcis Bauze-Krastiņš pavēstīja, ka novadā parasti neesot problēmu ar pēcsvētku eglītēm. Atkritumu apsaimniekošanu novadā veic “Garkalnes komunālserviss”; uz konteineriem ir rakstīti noteikumi, un iedzīvotāji zina, kā rīkoties, turklāt daudzi eglītes apsaimnieko paši – daudz lietderīgāk un gudrāk: “Ar pēcsvētku eglītēm var rīkoties dažādi. Ja eglīte ir podiņā, to vēlāk var pārstādīt, ja cirsta – sadedzināt krāsnī vai kamīnā.”

Arī Ķekavas novada pašvaldības Administratīvās pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Vineta Vītoliņa atzina, ka Ķekavas novadā šī problēma nav aktuāla: “Daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji zina, ka Ziemassvētku eglītes pēc svētkiem jānovieto blakus sadzīves atkritumu konteineriem, kur tās savāc namu apsaimniekotāji – SIA “Ķekavas nami” vai SIA “Baložu komunālā saimniecība”. Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus Ķekavas novadā nodrošina SIA “Clean R”.”

Arī Carnikavas novada pašvaldībai kopš 2018. gada 1. septembra uz septiņiem gadiem ir noslēgts līgums ar SIA “Clean R”. Novada pašvaldības pārstāve Ilze Cerbule atzina, ka problēma ar izmestajām eglītēm varētu būt aktuāla pie daudzdzīvokļu namiem, bet Carnikavas novadā to neesot daudz, turklāt “katram daudzdzīvokļu namam ir apsaimniekotājs, kurš var risināt izmesto eglīšu problēmu ar atkritumu apsaimniekotāju, ja ir tāda nepieciešamība. Konteineru izmantošanas kārtību nosaka izvēlētais atkritumu apsaimniekotājs.”

Egļu izvešana jāpiesaka atsevišķi

Gan Carnikavas, gan Ikšķiles, Inčukalna, Ķekavas, Sējas un Stopiņu novadā, tāpat arī Jūrmalas pilsētā 2019. gadā atkritumu apsaimniekošana uzticēta SIA “Clean R”. Uzņēmuma valdes loceklis Guntars Levics “Rīgas Apriņķa Avīzei” pastāstīja, ka nobirušās svētku egles tiek vāktas atsevišķi visās pašvaldībās un, “tā kā atkritumu apsaimniekošanas noteikumi pašvaldībās ir atšķirīgi, atšķiras arī nosacījumi, kā tiek vāktas eglītes. Jebkurā gadījumā – egles izvešana ir atsevišķi jāpiesaka, sūtot vēstuli uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai sazinoties ar mums pa tālruni – mūsu speciālists sniegs sīkāku informāciju un varēs pieteikt egles izvešanu.”

Vaicāts, vai ir kādi noteikumi, kas nosaka svētku egļu izmešanas kārtību atkritumu savākšanas vietās, G. Levics paskaidroja, ka sadzīves atkritumu konteineri ir paredzēti sadzīves atkritumiem – visiem tiem mājsaimniecības atkritumiem, kuri nav piemēroti un paredzēti otrreizējai pārstrādei (dažādu veidu virtuves atkritumi, taukains, netīrs pārtikas iepakojums no kartona, plastmasas u.c. materiāliem).

“Eglītes būtībā ir tā sauktie zaļie atkritumi, kas rodas, apsaimniekojot dārzu, piemēram, nopļauta zāle, nocirsti zari, sagrābtas lapas u.c.), un tie ir jāsavāc atsevišķi no sadzīves atkritumiem. Turklāt eglītes konteinerā aizņem daudz vietas. Tas nozīmē, ka būs nepieciešams pasūtīt papildu izvešanas reizi un atkritumu izvešanas rēķins pieaugs.”

Kā dara Rīgā?

“Rīgas Apriņķa Avīze” painteresējās, kā Ziemassvētku eglīšu utilizācija notiek Rīgā. “Ir vairākas iespējas, kā ērti un videi draudzīgi atbrīvoties no svētku eglītes,” pastāstīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāve Edīte Pūķe.

“Pilsēta ir liela, iedzīvotāju un eglīšu – daudz. Taču Rīgas pašvaldībā nav izdoti saistošie noteikumi vai kādi citi normatīvie akti, kas īpaši noteiktu tieši Ziemassvētku eglīšu utilizāciju. Rīgas domes “Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas saistošie noteikumi” nosaka vien to, ka atkritumu tvertnēs aizliegts ievietot kvēlojošus, degošus, ugunsnedrošus un eksplozīvus priekšmetus, kā arī bīstamos atkritumus, šķidrus un lielgabarīta atkritumus, infekciozos atkritumus, būvgružus un citus remontdarbu un būvju nojaukšanas atkritumus.”

Atbrīvoties no Ziemassvētku eglītēm bez maksas saviem klientiem piedāvājot SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” – tās ne vēlāk kā līdz 28. februārim var novietot atkritumu konteineru laukumā vai pie atkritumu konteinera.

Eglīšu izvešanas pakalpojumu rīdziniekiem piedāvājot arī SIA “Eco Baltia vide” un SIA “Clean R”. SIA “Eco Baltia vide” eglīšu savākšanai organizē atsevišķu maršrutu, tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti iepriekš pieteikt pakalpojumu telefoniski vai e-pastā. E. Pūķe zināja teikt, ka šo uzņēmumu piedāvātais pakalpojums ir par maksu – SIA “Eco Baltia vide” cena ir 2 eiro (bez PVN) par vienu eglīti, SIA “Clean R” maksa ir 3 eiro par eglīti (ar PVN).

Kur eglītes nonāk pēc tam? “No iedzīvotājiem savāktās eglītes netiks apglabātas sadzīves atkritumu poligonos. Tiks nodrošināti videi draudzīgāki risinājumi to utilizācijai. Daļa eglīšu tiks nodotas kā kurināmais, daļa nonāks briežu dārzos, bet daļa kociņu tiks nodoti kā bioloģiskie atkritumi,” atklāja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāve.

Praktiski un lietderīgi

Gan uzņēmuma “Clean R” valdes loceklis Guntars Levics, gan Ķekavas novada pašvaldības pārstāve Vineta Vītoliņa piekrita, ka privātmāju iedzīvotājiem ir plašākas iespējas izmantot eglītes arī pēc tam, kad svētki beigušies. “Egles zarus var izmantot gan kā iekuru krāsns kurināšanai, gan arī dažādos dārza darbos,” – tā G. Levics. “Ja cita pielietojuma nav, egles zarus gluži labi var arī kompostēt vai vasarā sadedzināt Jāņu ugunskurā.”

Arī V. Vītoliņa aicina sava novada iedzīvotājus atbrīvoties no eglītēm videi draudzīgā veidā: “Ja ir privātmāja, tad eglītes stumbru ar zariem pēcāk var izmantot dažādu vīteņaugu atbalstīšanai. Eglīti kā malku var izmantot iekuram – kamīnā vai krāsnī.”

Bet citugad varbūt var pažēlot koku no ciršanas un iegādāties eglīti podiņā, ko pēc svētkiem var pārstādīt.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024