Logo
Drukāt šo lapu

Juridiskā komisija rosina Satiksmes ministriju risināt taksometru pārvadājumu problēmas Rīgas lidostā

Juridiskā komisija rosina Satiksmes ministriju risināt taksometru pārvadājumu problēmas Rīgas lidostā Foto - arhīvs

Saeimas Juridiskā komisija noraidīja Satiksmes ministrijas (SM) piedāvātos priekšlikumu par stingrāku atbildību pasažieru komercpārvadājumiem ar vieglo transportlīdzekli, rosinot attiecīgajos Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumos iestrādāt arī risinājumus par taksometru pārvadātāju pārkāpumiem starptautiskajā lidostā "Rīga".

Saeimas Juridiskā komisija trešdien sēdē izskatīja SM iesniegtos priekšlikumus iespējamiem grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, lai noteiktu stingrāku atbildību par pasažieru pārvadājumiem ar vieglo transportlīdzekli.

SM valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands pastāstīja, ka jau pērn martā ministrija iesniedza priekšlikumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, lai uzliktu stingrāku atbildību par pasažieru komercpārvadājumiem ar vieglo transportlīdzekli. SM rosināja par dažādiem pakalpojumu sniegšanas pārkāpumiem automašīnas vadītājam uzlikt sodu no 50 līdz 650 eiro, bet pārvadātājam no 350 līdz 1400 eiro.

Vairāki komisijas deputāti norādīja, ka pašreiz lielākā problēma šajā nozarē ir situācija lidostā ar taksometriem, kuri apkrāpj klientus, nevis "baltās numurzīmes" taksometri, kuri darbojās tiešsaistē.

SM pārstāvji stāstīja, ka problēmas lidostā "Rīga" pašreiz tiek risinātas, jo ir pieņemti jauni Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas nosaka, ka taksometra vadītājam jāinformē pasažieris par tarifiem pirms brauciena uzsākšanas.

Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedrs Aldis Gobzmes (KPV LV) izteicās, ka pašreiz Rīgas lidostā situācija nav kā attīstītā Rietumu valstī un nekādi uzlabojumi nav redzami. Viņš izteica priekšlikumu SM apsvērt īpaša taksometru pasūtīšanas kioska izveidi - lai gan tas neapturētu krāpnieciskos taksometru vadītājus, bet vismaz atvirzītu viņus tālāk.

Gobzems uzsvēra, ka situācija, kas ir izveidojusies lidostā, ir Latvijas tiesvedības kļūda, pieņemot nepareizu lēmumu. "Es nevienu nevainoju, tā ir mūsu visu kļūda, ka neesam spējuši šo problēmu atrisināt ātrāk," pauda Gobzems, piebilstot, ka pašreizējā SM priekšlikumā neredz inovatīvus priekšlikumus lidostas problēmas risināšanai.

Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāvis Andris Lubāns pauda atbalstu SM piedāvātajiem grozījumiem, norādot, ka pašreiz nav noteikta atbildība "baltās numurzīmes" taksometriem, kā rezultātā kontroles dienesti, atklājot pārkāpumus, nav tiesīgi uzlikt sodus.

Arī Latvijas pasažieru pārvadātāju asociācijas priekšsēdētājs Ivo Ošenieks deputātiem uzsvēra, ka šādi grozījumi ir vajadzīgi, jo pašreiz paralēli strādā divi komercpārvadājumu veidi – taksometri un tiešsaistes pārvadātāji -, no kuriem vienus var sodīt, bet otrus – nevar. ""Balto numurzīmju" taksometri strādā, kā grib. Ja šos grozījumus atliek, tad ir divi vienādi darbības veidi – vienos var konstatēt pārkāpumus, otros nevar. Paralēli tiek virzīti citi grozījumi, kuros tiek risināta problēma ar lidostu "Rīga", bet tas nenozīmē, ka nevajag risināt problēmu ar "balto numurzīmju" taksometriem," uzsvēra Ošenieks.

Pret SM piedāvāto grozījumu redakciju bija arī Tieslietu ministrija (TM), kuras pārstāve pastāstīja, ka SM piedāvātie grozījumi bijuši Juridiskajā komisijā jau divas reizes, abas – SM aicināta tos saskaņot ar TM, bet tas vēl arvien neesot izdarīts. Lai gan konceptuāli TM neesot iebildumi pret priekšlikuma virzību, esot iebildumi pret saturu.

Kā norādīja vairāki Juridiskās komisijas deputāti – ja šobrīd ir atvērts Administratīvo pārkāpumu kodekss attiecībā uz taksometru pārvadājumiem, tad būtu jārisina arī taksometru pārvadājumu problēmas lidostā "Rīga".

Gobzems rosināja priekšlikumu nevirzīt tālākai izskatīšanai, norādot, ka komisija grib redzēt kompleksu problēmu risinājumu.

Arī komisijas priekšsēdētājs Jānis Bordāns (JKP) uzsvēra, ka tiešsaistē pieejamie pārvadātāji neapkrāpj cilvēkus, jo jau no sākuma ir redzama pakalpojuma samaksa, tāpēc būtiski risināt problēmas ar tiem pārvadātājiem, kas krāpjas.

Savukārt Juta Strīķe (JKP) pauda, ka SM piedāvāto sodu ieviešana tikai būs papildu mudinājums Rīgas domei rosināt administratīvos procesus un iekasēt sodus. "Tas nerisinās problēmu, ko sauc par krāpšanu un kas ir kriminālnoziegums," pauda Strīķe.

Tiešsaistes pārvadātāja "Taxify" pārstāvis Kārlis Ķezberis pastāstīja, ka atbalsta godīgus spēles nosacījumus, tāpēc SM piedāvātie uzlabojumi ir nepieciešami, bet tas neatrisinās situāciju lidostā. Viņš pauda, ka pārvadātāji arī ir domājuši, kā situāciju risināt, kā vienu piemēru minot, fiksētas maksas ieviešanu pārvadājumiem no lidostas.

Juridiskā komisija nolēma SM piedāvātos grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā nevirzīt izskatīšanai tālāk, ar iebildumiem, ka šajos grozījumos jāiestrādā risinājumi arī situācijai ar taksometru pārvadājumiem lidostā "Rīga".

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024