Logo
Drukāt šo lapu

Noderīgi. Svarīgas izmaiņas likumos Apriņķis.lv

Noderīgi. Svarīgas izmaiņas likumos Foto - pixabay.com

Gads atnācis ar dažādu likumu izmaiņām, kuras var būt pietiekami būtiskas mūsu lasītājiem. Ļoti svarīgas izmaiņas skar pensionārus un tos, kuri drīzumā šo statusu iegūs.

Pensionēšanās vecums – 63 gadi un 6 mēneši

No 2014. gada pensionēšanās vecums pakāpeniski palielinās – ik gadu par trim mēnešiem, līdz 2025. gadā tiks sasniegts 65 gadu vecums.

Tiesības uz valsts vecuma pensiju 2019. gadā būs personām, kuras sasniegušas 63 gadu un 6 mēnešu vecumu. Apdrošināšanas stāžam jābūt vismaz 15 gadus ilgam.

Tiem, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, ir tiesības pensionēties priekšlaicīgi – divus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanas. 2019. gadā pensionēties priekšlaicīgi varēs personas, kuras sasniegušas 61 gada un 6 mēnešu vecumu.

Informācija par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu pa gadiem ir apkopota Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras tīmekļvietnē.

Atbalsts pārdzīvojušajam laulātajam

Ar grozījumiem likumā “Par valsts pensijām” tika noteikts, ka pēc 2019. gada 1. janvāra pensijas saņēmēja nāves gadījumā pārdzīvojušajam laulātajam, kurš ir Latvijas Republikas vecuma, invaliditātes, izdienas vai speciālās valsts pensijas saņēmējs, piešķirs pabalstu. Tas būs 50 procentu apmērā no mirušajam laulātajam saskaņā ar likumu piešķirtās pensijas (ieskaitot piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim).

Šis atbalsts senioriem būs pēc 1. janvāra un tad, ja laulātais miris pēc 1. janvāra.

Pabalsta saņemšanai būs nepieciešams iesniegums. Tiesības uz pabalstu būs 12 mēnešus no pensijas saņēmēja nāves dienas, ja pieprasījums iesniegts 6 mēnešu laikā no pensijas saņēmēja nāves dienas.

Papildus ar likuma grozījumiem tika noteikts, ka pensijas saņēmēja nāves gadījumā viņa ģimenei vai personai, kas uzņēmusies apbedīšanu, apbedīšanas pabalsta apmērā iekļaus arī piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, ja mirušajam pensijas saņēmējam šāda piemaksa bija piešķirta.

Lielāka indeksācija par ilgu darba mūžu

Labklājības ministrija informē, ka no 2019. gada 1. oktobra vecuma pensijām, kas aprēķinātas par 45 un vairāk gadu apdrošināšanas stāžu, pensiju indeksācijā piemēros faktisko patēriņa cenu indeksu un 80 procentus (70 procentu vietā) no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem.

Piemaksas apmēru par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim (pašlaik 1,50 eiro pensijām, kas piešķirtas līdz 1996. gadam, un 1 eiro pensijām, kas piešķirtas no 1997. gada), 2019. gada oktobrī pārskatīs, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 50 procentus no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem.

2019.gadā pensionāra neapliekamais minimums būs par 20 eiro lielāks – 270 eiro mēnesī.


Cits likuma izmaiņu bloks mūsu lasītājus skars mazāk, taču, iespējams, starp paziņām vai radiniekiem gan būs kāds, kurš cietis vai kļuvis atkarīgs no tā saukto ātro kredītu nastas.

Patērētāju kreditētāji – stingrākos grožos

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā samazina noteiktās kopējās kredīta izmaksas patērētājam, ierobežo izsniegto kredītu apjomu, maina to atmaksas kārtību, ierobežo reklamēšanu. Kredītu devējiem noteiktas stingrākas prasības izvērtēt patērētāja spēju atmaksāt aizņēmumu. Daļa grozījumu stājas spēkā 2019. gada 1. janvārī, daļa – 1. jūlijā.

No 1. janvāra likums noteic, ka patērētāju kreditēšanas līguma, kas noslēgts uz laiku līdz 30 dienām un paredz kredīta atmaksu vienā maksājumā, summa nevar pārsniegt 50 procentus no valstī noteiktās minimālās algas jeb 215 eiro. Šo aizdevumu atmaksas termiņu aizliegts pagarināt vairāk par divām reizēm. Nosacījums neattiecas uz gadījumiem, kad kredīta atmaksai piedāvāts maksājumu grafiks, saskaņā ar kuru pamatsumma atmaksājama pa daļām.

Lai kredīta devējs varētu novērtēt patērētāja spēju atmaksāt kredītu, likumā noteikts, ka uz informāciju, kas saņemta no paša patērētāja, iespējams balstīties tikai tad, ja tā ir pietiekama un dokumentāri pamatota.

No 1. jūlija stājas spēkā izmaiņas likumā, kas paredz, ka patērētājam noteiktās kredīta kopējās izmaksas, kas pārsniedz 0,07 procentus dienā no kredīta summas, uzskatāmas par nesamērīgām un neatbilstošām godīgai darījumu praksei.

No gada otrās puses būs aizliegts reklamēt kreditēšanas pakalpojumus. Izņēmums ir gadījumi, kad tas notiek kredīta devēja vai starpnieka telpās vai arī to mājaslapā, vai mobilajā lietotnē, kā arī personīgi uzrunājot iespējamo klientu klātienē vai telefoniski. Izņēmums attiecas arī uz pasta vai elektroniskajiem sūtījumiem patērētājiem, ja patērētājs piekritis tos saņemt, un vēl atsevišķos likumā paredzētos gadījumos.


Kā zināms, ne mēs, bet Saeimas deputāti ievēl Valsts prezidentu. Tomēr nav tā, ka pilnīgi neko nevaram ietekmēt, kaut vai tiekoties ar pašu ievēlētajiem deputātiem un paužot viedokli par to vai citu augstā amata kandidātu. Jo šis, kā zināms, ir Valsts prezidenta vēlēšanu gads. Ar jaunu vēlēšanu kārtību.

Valsts prezidentu Saeima vēlēs atklātā balsojumā

2019.gada 1. janvārī stājās spēkā grozījums Latvijas Republikas Satversmē, kas paredz, ka Valsts prezidentu turpmāk ievēlēs, atklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu.

Veicot izmaiņas valsts pamatlikumā, grozīts Satversmes 36. pants, kurā mainīts viens vārds – “aizklāti” vietā “atklāti”. Grozījumu anotācijā skaidrots, ka izmaiņas nepieciešamas, jo jānodrošina darba procesa caurskatāmība, lai veicinātu sabiedrības lielāku uzticēšanos Saeimai. Balsojums par Valsts prezidentu līdz šim bija pēdējais aizklātais balsojums parlamentā. Proti, visas amatpersonas Saeima ievēl atklāti, kā arī informācija par balsojumiem ir pieejama publiski.

Kā zināms, Raimonds Vējonis Valsts prezidenta amatā oficiāli stājās 2015. gada 8. jūlijā, līdz ar to Saeimai par Valsts prezidenta ievēlēšanu būs jālemj 2019. gadā.

Par šīm un citām svarīgām šā gada izmaiņām likumos vairāk varat lasīt portālā “LVportāls.lv”.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024