Menu
 

Aptauja: Latvijā 56% aptaujāto iedzīvotāju autobusos piesprādzējas ar drošības jostu

  • Autors:  LETA
Aptauja: Latvijā 56% aptaujāto iedzīvotāju autobusos piesprādzējas ar drošības jostu Foto - arhīvs

Vairāk kā puse jeb 56% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, braucot ar autobusu, piesprādzējas ar drošības jostu, kas ir par 7% vairāk nekā pērn, secināts pasažieru starptautiskā autopārvadātāja "Lux Express" aptaujā par Latvijas iedzīvotāju piesprādzēšanos autobusos.

Tostarp 29% aptaujāto autobusā ar jostu piesprādzējas vienmēr, 27% - gandrīz vienmēr, 27% - reti, bet 16% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju autobusā drošības jostu nelieto nekad.

Savukārt Lietuvā drošības jostu autobusā piesprādzē 54% aptaujāto Lietuvas iedzīvotāju, bet Igaunijā autobusā piesprādzējas 91% iedzīvotāju.

Aptaujā secināts, ka 83% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vienmēr piesprādzējas, braucot ar automašīnu, 13% - tikai tad, ja sēž priekšējās sēdvietās, 4% - gandrīz vienmēr, 1% - reti, savukārt atbildi "nekad" nenorādīja neviens respondents.

Tostarp kaimiņvalstīs - Lietuvā drošības jostu automašīnā lieto 87%, bet Igaunijā - 91%.

Aptaujā taujāti par iemesliem, kāpēc nepiesprādzējas autobusā, 35% respondentu norādījuši vairākus iemeslus, piemēram, to, ka autobusā pieejamās drošības josta bieži vien nemaz neder, pasažieri uzticas autobusa vadītājam, vai ir pieradums nepiesprādzēties, kā arī to, ka autobusā nemaz nav pieejamas drošības jostas.

Kā liecina aptaujas dati, 31% respondentu par jostu lietojumu nemaz neaizdomājas, savukārt 30% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka autobusos pieejamās drošības jotas nav ērtas. Taču 3% uzskata, ka drošības jostas nav nepieciešamas, un tikpat 3% norādīja, ka par drošības jostas nelietošanu netiek piemērots sods.

"Lux Express" Latvija valdes loceklis Krišjānis Reķis sacīja, ka drošības jostas autobusos nav ierīkotas nejauši - tās pasargā no traumēšanas riskiem. Kā skaidroja Reķis, brīdī, kad notiek transportlīdzekļa sadursme ar citu objektu inerce ir vienādi spēcīga - neatkarīgi no tā, vai kustība notikusi automašīnā vai autobusā. "Līdz ar to trieciena brīdī nepiesprādzējies pasažieris var strauji ielidot vējstiklā vai priekšā esošajā sēdeklī," piebilda Reķis.

Viņš uzsvēra, ka drošības jostu lietojums autobusā pasargā ne vien mūs pašus, ber arī citu cilvēku veselību un dzīvību.

Vienlaikus Reķis aģentūrai LETA pauda kritiku tiem pasažieru autopārvadātājiem, kuri savos autobusos vēl joprojām nav nodrošinājuši drošības jostas sēdekļos. Viņaprāt, tā ir bezatbildība no pārvadātāja puses un tas ir jāmaina, lai nepakļautu pasažierus veselības riskiem.

Interneta aptauja veikta 2018.gada decembrī un 2019.gada janvārī, aptaujājot 5050 Baltijas valstu iedzīvotāju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.