Menu
 

Tiesu izpildītāju dienās ievērojami pieaugusi parādnieku aktivitāte

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Aizvadītajās Tiesu izpildītāju dienās ievērojami palielinājusies parādnieku aktivitāte un interese saņemt konsultācijas par parādnieku tiesībām un pienākumiem. Vislielāko interesi šogad Tiesu izpildītāju dienu laikā iedzīvotāji izrādījuši par parādnieku tiesībām un pienākumiem, par naudas līdzekļu piedziņu kredītiestādēs un saglabājamo līdzekļu apmēru, par summām, uz kurām vērst piedziņu, kā arī piedzinēja tiesībām un pienākumiem.

“Salīdzinoši mazāku interesi raisīja faktu fiksēšana saskarsmes lietās, piedziņas jautājumi uz mantotu nekustamo īpašumu, par e-izsolēm un citiem parādu piedziņas jautājumiem,” atzinis Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs Andris Spore.

Šogad salīdzinoši lielāka interese nekā citus gadus no iedzīvotāju puses bija arī par galvojuma līgumiem. Piemēram, gadījumos, ja kredītu bankā ir ņēmis viens ģimenes loceklis, bet kāds cits ģimenes loceklis ir kļuvis par viņa galvotāju. Situācijas dzīvē attīstās dažādi, gadās sastrīdēties, laulātie mēdz izšķirties, un galvotājus interesēja viņu atbildība situācijā, kad galvenais kredīta ņēmējs nespēj vai nepilda savas saistības pret banku. Latvijā līgumi galvenokārt ir noformēti tā, ka galvotājs atbild par kredītu tāpat kā pats kredīta ņēmējs. Līdz ar to, ja kredīta ņēmējs nepilda saistības, tad par atbildētājiem lietā kļūst abi divi – gan kredīta ņēmējs, gan galvotājs, skaidro speciālisti.

Interesanti, ka arvien lielāka daļa iedzīvotāju priekšroku dod telefonkonsultācijām (61%), savukārt klātienē uz konsultācijām šogad ieradās tikai 39% interesentu.

Tiesu izpildītāju dienas ir Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes 2016. gadā aizsākta iniciatīva. To mērķis ir dot iespēju cilvēkiem bez maksas saņemt juridiskās konsultācijas, kā arī uzzināt vairāk par tiesu izpildītāju darbu Latvijā. Tiesu izpildītāju dienas šogad notika 6. un 7. martā, kad iedzīvotājiem visā Latvijā bija iespējams pieteikties bezmaksas juridiskajām konsultācijām par parādnieka un piedzinēja tiesībām un pienākumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.