Menu
 

Aptauja: Arvien mazāk latviešu valodā runājošo saskata apdraudējumu latviešu valodai Latvijā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Arvien mazāk latviešu valodā runājošo iedzīvotāju saskata apdraudējumu latviešu valodai Latvijā, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Šogad februārī iedzīvotāji tika lūgti atbildēt, vai, viņuprāt, patlaban Latvijā latviešu valoda ir apdraudēta.

Latviešu valodā runājošo vidū latviešu valodu par vairāk vai mazāk apdraudētu kopumā uzskata 38% respondentu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2012.gada. 7% iedzīvotāju uzskata, ka latviešu valoda Latvijā ir ļoti apdraudēta, savukārt vēl 31% domā, ka tā ir drīzāk apdraudēta.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, par desmit procentpunktiem sarucis to iedzīvotāju īpatsvars, kas uzskata latviešu valodu Latvijā par kopumā apdraudētu.

Savukārt 60% latviešu valodā runājošo šo valodu Latvijā kopumā par apdraudētu neuzskata - 42% domā, ka tā drīzāk nav apdraudēta, bet vēl 18% - ka tā nemaz nav apdraudēta.

Krievvalodīgo iedzīvotāju vidū latviešu valodu Latvijā par apdraudētu kopumā uzskata 15% aptaujāto - 1% to uzskata par ļoti apdraudētu, savukārt vēl 14% - par drīzāk apdraudētu. To krievu valodā runājošo iedzīvotāju īpatsvars, kas latviešu valodu Latvijā kopumā uzskata par apdraudētu, gada laikā pieaudzis par trim procentpunktiem.

Krievvalodīgo vidū 83% aptaujāto uzskata, ka latviešu valoda Latvijā kopumā nav apdraudēta - 37% pārliecināti, ka tā drīzāk nav apdraudēta, bet vēl 46% - ka tā nemaz nav apdraudēta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.