Menu
 

Kaķis kokā! Saukt glābējus vai gaidīt, kad nokāps pats? Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Statistika liecina, ka kaķis atšķirībā no suņa patiešām staigā, kur pašam patīk. Un var gadīties, ka aizstaigā tur, no kurienes grūti tikt atpakaļ. Foto – publicitātes Statistika liecina, ka kaķis atšķirībā no suņa patiešām staigā, kur pašam patīk. Un var gadīties, ka aizstaigā tur, no kurienes grūti tikt atpakaļ. Foto – publicitātes

Nāk pavasaris, mostas daba, un arī kaķi, vairāk pat istabā dzīvojošie, biežāk dodas izlocīt kājas. Kaķu saimnieki itin labi zina, ka viņu mīlulis, izejot, piemēram, piemājas dārzā, vienā brīdī – žvīks! – var uzskriet tuvējā kokā. Ja paveiksies, dzīvnieciņš pēc kāda laika nokāps lejā pats, taču, ja viņam būs apgriezti nagi vai viņš būs pārāk nobijies, lai pats tiktu lejā, var nākties saukt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) brašos vīrus, lai ceļ mīluli lejā ar tehnikas palīdzību.

Kā liecina internetā pieejamā informācija, vismaz pagaidām par VUGD izsaukšanu un palīdzības sniegšanu dzīvnieka glābšanā nav jāmaksā.

Kaķis piemājas eglē un dzīvības kokā

Ir dzirdēti visādi vairāk vai mazāk jautri stāsti par to, kā kaķis uzkāpj kokā un kā saimnieks pēc tam viņu cenšas dabūt lejā. Kāda mana paziņa reiz devās tālākā braucienā un savu kaķi uzticēja pieskatīt mammai. Šķita, ka viss ir kārtībā, līdz kādu dienu viņa saņēma īsziņu: “Tava Roze no balkona ielēca blakus augošajā eglē!”

Protams, cilvēks, kurš atrodas otrā Eiropas galā, neko daudz līdzēt nevar, tādēļ nācās pierunāt krustdēlu, lai tas uzkāpj eglē un noceļ mīluli lejā. Glābšanas operācija beidzās veiksmīgi, vienīgi glābēja drēbes bija nosmērētas ar sveķiem, bet sastresojies kaķis pamatīgi sakoda un saskrāpēja sava glābēja rokas.

Savukārt cits mīlulis, kurš pārsvarā tika turēts pilsētas dzīvoklī, reiz, izlaists paziņu dārzā pastaigāties, nolēma ierāpties vecā un diezgan augstā tūjā. Tā kā cilvēka svaru šā koka zari neturēja, kaķa saimnieks ilgi lūdzās, lai viņa lolojums tomēr kāpj zemē. Pēc apmēram trīs stundu ilgas pierunāšanas dzīvnieks beigu beigās tomēr nolēma, ka uz zemes ir drošāk.

Abās šajā reizēs iztika bez speciālistu palīdzības, taču ir bijušas arī citādas situācijas.

“Kaķi brīvprātīgi kokos nekāpj!”

Veterinārārste Baiba Reinika skaidro, ka iemesls, kādēļ kaķi kāpj kokos, ir gaužām vienkāršs: “Kaķiem patīk kāpt kaut kur augšā un, kad viņi aizraujas, piemēram, ierauga zarā sēdošu putnu, kas čivina, kāpj kokā. Kaķis jau neanalizē, vai tas ir koks, šķūnītis vai sēta, viņš vienkārši pakāpjas augšā paskatīties. Un tad, kad dzīvnieks azartā ir uzkāpis kokā, tiešām var būt situācija, ka viņam ir bail kāpt lejā. Pat tad, ja kaķis ar nagiem mēģina iekrampēties stumbrā, kājas netur, un tad mēdz gadīties, ka viņš krīt no koka, kas reizēm var beigties ļoti neveiksmīgi. Tā nu viņi sēž kokā, bļauj un gaida, kad kāds cels lejā.”

Vēlme kāpt kokā gan neesot atkarīga no kaķa sugas, jo, kā teic daktere, tas var būt gan mājas kaķis, kas izlaists paskraidīt dārzā, gan āra kaķis. “Ja dzīvnieks iekāpj ābelē, no tās viņš vēl var pa stumbru nošļūkt lejā, bet no augstajiem kokiem, piemēram, priedēm, kļavām, tikt lejā ir problemātiski.”

Dakteres pacienti lielākoties tomēr esot istabas kaķi, kas reizi gadā tiek paņemti līdzi, piemēram, uz vasarnīcu, un, kā norāda speciāliste, šos dzīvnieciņus vairāk interesējot tas, kas notiek dobēs, zālājā un citās “zemajās” teritorijās. “Otrs iemesls – kaķis kokā var uzskriet aiz bailēm, glābjoties no suņa. Bet tā labprātīgi kaķi kokos nekāpj.”

Daktere Reinika arī ir dzirdējusi par situācijām, kad ugunsdzēsēji glābēji tiek saukti palīgā nocelt kaķi no koka, taču norāda, ka arī paši glābēji šajā situācijā var būt apdraudēti, jo dzīvnieks, kurš jau tāpat ir panikā, savu glābēju var sakost vai saskrāpēt. “Cik zinu, viņiem nepatīk braukt uz izsaukumiem, kur tiek lūgts no koka nocelt kārtējo kaķi,” komentē daktere, aicinot saimniekus pieskatīt savus mīluļus.

Disciplinētāki nekā pērn

Kā “Rīgas Apriņķa Avīzei” pavēstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Agrita Vītola, šogad Pierīgā mītošie kaķi esot disciplinētāki nekā pērn – gada pirmajos trīs mēnešos no kokiem nocelti seši kaķi, savukārt pērn visa gada garumā ugunsdzēsēji palīdzējuši no koka tikt lejā 60 kaķiem.

“2018. gadā kopumā Latvijā veikti 869 glābšanas darbi – palīdzības sniegšana dzīvniekiem. Visbiežāk dažādās nelaimēs bija nokļuvuši tieši kaķi – teju puse no dzīvnieku glābšanas darbiem bija saistīti ar kaķiem, kuri bija uzrāpušies kokā un saviem spēkiem nespēja tikt lejā, bija ielīduši caurulē, iekrituši ventilācijas šahtā vai akā,” stāsta A. Vītola.

Savukārt viņas kolēģe Inta Palkavniece uz jautājumu, vai ugunsdzēsēji glābēji, ceļot kaķus no kokiem, izmanto speciālo tehniku un specializētos cimdus, atbildēja, ka “katrs gadījums, kad palīdzība jāsniedz dzīvniekam, tiek individuāli izvērtēts atkarībā no situācijas. Ja dzīvnieks atrodas augstu kokā, tad, protams, tiek izmantotas kāpnes, kā arī specializētie cimdi dzīvnieku glābšanai,” vēl piebilstot, ka diemžēl ne visos gadījumos izdodas palīdzēt dzīvniekam, jo, piemēram, kaķis no koka tomēr reizēm nokāpj saviem spēkiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.