Menu
 

Foto: Talkotāji cītīgi strādājuši visā Latvijā, arī Saulkrastos un Olainē Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Lielās talkas rīkotāji Foto - Lielās talkas rīkotāji

Saules apspīdēti un labo laika apstākļu lutināti, talkotāji sestdien rosījušies visā Latvijas teritorijā. Aktīvi tiek sakopti un labiekārtoti parki, pagalmi, ūdenstilpju krasti utt. Lielāka rosība jūtama Pierīgā, taču talkotāji ir aktīvi ikvienā Latvijā nostūrī. Pēc Lielās talkas rīkotāju informācijas, šogad bija pieteiktas 1422 talkošanas vietas.

Aktīvi ir latvieši arī ārvalstīs. Piemēram, šī ir pirmā reize, kad Skotijā dzīvojošie latvieši piedalās Lielajā talkā. Ziemeļskotijas pilsētas Aberdīnas apkaimē talka notiks rītdien, kad kopīgiem spēkiem paredzēts sakopt apkaimes netīrāko vietu.

Šogad talkas laikā būtiski darbi tiek veikti Saulkrastos, nostiprinot kāpu un marķējot piejūras taku, lai kūrortpisēta sagaidītu vasaru spodra un zaļa.

“Šodien laikapstākļi mūs lutina – cilvēku pie jūras ir daudz, un mēs, talcinieki rādām labu piemēru tiem, kas atbraukuši tikai pastaigāties gar piekrasti,” pastāstīja Saulkrastu novada pašvaldības priekšsēdētājs Normunds Līcis.

“Pilsētā mums ir divas kuplas talcinieku brigādes – viena no tām marķē Jūrtaku 17 kilometru garumā (caur pilsētu un Piejūras dabas parku), ar krāsas un uzlīmju virvju un palīdzību atzīmējot piejūras taku, tāpat ar pludmales smilšu, mietiņu un virvju palīdzību cenšamies nostiprināt priekškāpu vai pelēko kāpu pie Jūras parka, jo piekrastes apmeklētāji ne vienmēr pārvietojas tikai pa tam nolūkam paredzētajām koka taciņām, kā rezultātā kāpa ar laiku vienkārši izzūd, zemsedzes augi nespēj atjaunoties. Novada teritorijā – daudzdzīvokļu māju un dārzkopības ciemu teritorijās – aktīvi tiek vākti arī atkritumi. Čaklos talkotājus cienāsim arī ar zupu.”

Olainē talkā aktīvi iesaistās skolēni, kur jau ir zinošai gan vides jautājumos, gan lieliski apzinās, ka par vidi jārūpējas un atkritumi ir arī jāšķiro.

Lielās Talkas koordinatore Olaines novadā Mārīte Rūja: “Mūsu novadā šogad talcinieku vidū izteikti daudz ir ģimeņu ar bērniem. Pozitīvi ir tas, ka bērni mūsu novadā jau sākumskolas vecumā zina, cik svarīgi ir rūpēties par apkārtējo vidi, to nepiesārņot, kā arī apzinās atkritumu šķirošanas nozīmīgumu. Gan Olaines 1., gan Olaines 2. vidusskola un viens no četriem pašvaldības bērnudārziem novadā ir “Eko skolas programma”, kas bērnus un jauniešus izglīto šajos jautājumos un pievērš pastiprinātu uzmanību – tāpēc, patiešām varam novadā lepoties ar zinošiem jauniešiem šajos jautājumos.

Priecājamies, ka šogad arī Lielās Talkas uzsaukums ir vāc un šķiro. Mūsu novadā tas nav jaunums, tā ir ikdiena. Lielās Talkas kustība nākusi par labu mums visiem, jo uzskatu, ka pateicoties šai kustībai un idejai aktīvāk runājam par vides piesārņojuma problēmām Latvijā un problēmas tiek pakāpeniski sakārtotas".

Lielās talkas rīkotāji aicina visus talkotājus aktīvi dalīties ar informāciju un fotogrāfijām par to, kā veicas talkojot, sociālajās vietnēs Facebook, Twitter un Instagram, izmantojot mirkļubirkas #LielāTalka; #EsPiederuNākotnei; #IdejuTalka, lai pēc tiem varētu atrast jūsu stāstu, ar ko Lielās talkas organizatori varētu dalīties tālāk. Uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. var sūtīt savus talkošanas stāstus – par to, kā sakopjamās vietas izskatījās pirms un pēc talkošanas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.