Menu
 

VDD: Latvijā arvien lielāku izaicinājumu kritiskās infrastruktūras objektu drošībai rada bezpilota lidaparāti

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā arvien lielāku izaicinājumu kritiskās infrastruktūras objektu drošībai rada bezpilota lidaparāti, tāpēc šajā jomā nepieciešama normatīvā regulējuma pilnveidošana, aģentūrai LETA atzina Valsts drošības dienestā (VDD).

Valdība šonedēļ izskatīja ziņojumu par kritiskās infrastruktūras drošības situāciju pagājušajā gadā. Kritiskā infrastruktūra ir Latvijā izvietoti objekti, sistēmas vai to daļas, kuras ir būtiskas svarīgu sabiedrības funkciju īstenošanas, kā arī cilvēku veselības aizsardzības, drošības, ekonomiskās vai sociālās labklājības nodrošināšanai un kuru iznīcināšana vai darbības traucējumi būtiski ietekmētu valsts funkciju īstenošanu. Šādi objekti ir, piemēram, hidroelektrostacijas un valdības nams.

VDD aģentūrai LETA skaidroja, ka kritiskās infrastruktūras objektos īstenoto fiziskās drošības pasākumu uzraudzību veic visas trīs valsts drošības iestādes.

VDD pagājušajā gadā veica 41 kritiskās infrastruktūras objekta apsekošanu, un 18 no šiem objektiem bija nepieciešams sniegt rekomendācijas fizikās drošības pasākumu pilnveidošanai. Sniegtās rekomendācijas pamatā bija saistītas ar nepieciešamību pilnveidot iekšējās drošības pasākumu procedūras, apsardzes darba koordinēšanu, kā arī drošības sistēmas. Papildus tiek strādāts pie objektu personāla izglītošanas saistībā ar terorisma un pretizlūkošanas riskiem.

Pagājušajā gadā netika identificēti nopietni drošības incidenti, kas apdraudētu objektu funkcionēšanu. Pamatā incidenti bija saistīti ar nesankcionētu objekta fotografēšanu un filmēšanu.

Arvien lielāku izaicinājumu objektu drošībai rada virs vai tiešā objekta tuvumā izmantotie bezpilota lidaparāti. Līdz ar to īpaši nozīmīga ir normatīvā regulējuma pilnveidošana saistībā ar bezpilota lidaparātu izmantošanu, un pie tā patlaban aktīvi strādā Civilās aviācijas aģentūra, norādīja VDD.

Tāpat izaicinājums joprojām esot transporta infrastruktūras objektu un cilvēku masveida pulcēšanās vietu aizsardzība.

VDD turpinās objektu apsekošanas un drošības pasākumu izvērtēšanu tajos. Tāpat VDD organizēs apmācības drošības pasākumus īstenojošajam personālam kritiskās infrastruktūras objektos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.