Menu
 

Foto: Latvijas armijas simtgadei veltīto pastmarku atklāšanas pasākums Ādažos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – flickr.com/photos/latvijas_armija Foto – flickr.com/photos/latvijas_armija

10.jūlijā Ādažu bāzē notika Latvijas armijas simtgadei veltīto pastmarku un aploksnes pirmās dienas zīmogošanas atklāšanas pasākums, kā arī svētku pusdienas Ādažu bāzē dienošajiem Latvijas un sabiedroto valstu karavīriem.

Sagaidot Latvijas armijas simtgadi, Latvijas Pasts ir izdevis trīs jaunas pastmarkas, uz kurām redzama Nacionālo bruņoto spēku kaujas tehnika sauszemes, jūras un gaisa teritoriālās aizsardzības nodrošināšanai. Uz pastmarkām attēlota Nacionālo bruņoto spēku izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīna CVR (T), štāba un apgādes kuģis “Virsaitis”, kā arī helikopters “Mi-17”.

Pasākumā piedalījās aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis, Nacionālo bruņoto spēku vienību komandieri, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri un citi aicinātie viesi.

Aizsardzības ministrijā atgādina, ka Latvijas armija tika izveidota 1919.gada 10.jūlijā, apvienojot Atsevišķo brigādi ar Ziemeļlatvijas brigādi. Dažus mēnešus vēlāk, 1919.gada 11.novembrī, šī jaunizveidotā armija atbrīvoja Rīgu no Bermontiešu karaspēka.

1919.gadā pēc Cēsu kaujām, kad Ziemeļlatvijas brigāde kopā ar igauņiem pilnībā sakāva vācbaltiešu landesvēru un vācu Dzelzsdivīziju, 3.jūlijā tika noslēgts Strazdumuižas pamiers un 6.jūlijā Ziemeļlatvijas brigāde ienāca Rīgā, kur viņus sagaidīja Dienvidnieki. 1919.gada 10.jūlijā Pagaidu valdība oficiāli iecēla amatā pirmo armijas virspavēlnieku ģenerāli Dāvidu Sīmansonu, kurš nākamajā dienā izdeva pavēli Latvijas armijai Nr.1.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.