Menu
 

Pensionāru federācija mudinās pārskatīt PVN zālēm un ļaut priekšlaicīgi pensionēties cilvēkiem, kuri uzaudzinājuši bērnu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Turpmākajās sarunās ar Veselības ministriju (VM) un Labklājības ministriju (LM) Latvijas Pensionāru federācija (LPF) mudinās amatpersonas pārskatīt pašreizējo pievienotās vērtības nodokli (PVN) medikamentiem, kā arī pieļaut priekšlaicīgu pensionēšanos cilvēkiem, kuri uzaudzinājuši bērnu, aģentūrai LETA pastāstīja LPF priekšsēdētāja Aija Barča.

Viņa informēja, ka šomēnes LPF plāno tikties ar LM, lai pārrunātu pensiju indeksācijas kārtību un priekšlaicīgas pensionēšanās kritērijus. LPF jau pašlaik ir sagatavoti vairāki priekšlikumi. "Nākamās tikšanās mērķis būs vienoties par kopīgiem soļiem un pārspriest ministrijas prioritātes," sacīja Barča. Nākotnē LPF arī plāno spriest par medikamentu cenām un to PVN.

Federācijas priekšsēdētāja skaidroja, ka Latvijā zālēm ir augstākais PVN Baltijā, proti, 12%, kamēr Igaunijā - 9%, bet Lietuvā - 5%. Barčas ieskatā šī problēma ir īpaši svarīga tiem, kuri saņem minimālo pensiju. Viņa arī norādīja uz faktu, ka konkrētu medikamentu gala cenas Latvijā ir augstākas nekā citur Baltijā.

Turpmākajā dialogā ar LM federācija mudinās ieviest priekšlaicīgu pensionēšanos cilvēkiem, kuri ir uzaudzinājuši bērnu. LPF priekšsēdētāja norādīja, ka tas sniegtu pozitīvu atbalstu vecākiem un varētu veicināt demogrāfisko rādītāju uzlabošanos. Lai gan iecere vēl tikai tiks pārspriesta, Barča minēja, ka priekšlaicīgā pensionēšanās šajā gadījumā būtu piecus gadus ātrāk.

Runājot par potenciālajiem politiskajiem spēkiem, kurus primāri uzrunās LPF, Barča norādīja, ka viens no tiem varētu būt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, no kuras pensionāri esot izjutuši lielāku pretimnākšanu arī iepriekš.

Tāpat sarunās ar VM un LM plānots pārspriest priekšlaicīgas pensionēšanās gadījumā izmaksājamo pensijas apmēru līdz pensionēšanās vecuma sasniegšanai. LPF mudinās celt šo apjomu līdz 70% līdzšinējo 50% vietā. Pašreizējā kārtība nosaka, ka priekšlaicīgi pensionēties var divus gadus pirms īstā pensionēšanās vecuma un tikai tad, ja apdrošināšanas stāžs ir vismaz 30 gadi. Šo divu gadu laikā, tas ir, līdz pensijas vecuma sasniegšanai persona saņem 50% no piešķirtā pensijas apmēra. Barča skaidroja, ka, iestājoties krīzei, piešķirtās pensijas apjoms tika samazināts līdz 50% un šobrīd tas joprojām nav mainīts.

Barča arī atgādināja par nesen aktualizēto LPF priekšlikumu, proti, pensiju indeksāciju divreiz gadā. Federācija aicina ministriju padomāt, vai, iespējams, ar 2021.gadu pensijas varētu indeksēt divas reizes gadā - aprīlī un oktobrī, jo, indeksējot vienreiz gadā, mazās pensijas nav iespējams būtiski palielināt. LPF rosinātu aprīlī indeksēt mazākās pensijas, viņa norādīja, ka tās būtu pakārtotas neapliekamajam minimumam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.