Menu
 

Ābele apņēmies stiprināt VBTAI kolektīvu un veicināt preventīvo darbu

  • Autors:  LETA
Foto - ekrānšāviņš no lsm.lv Foto - ekrānšāviņš no lsm.lv

Ir jāstiprina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) kolektīvs un jāattīsta iestāde tā, lai tā pārtaptu no kontrolējošas un uzraugošas par darbu koordinējošu, konsultējošu un metodoloģisku atbalstu sniedzošu institūciju, kas palīdz gan ģimenēm, gan bāriņtiesām un skolām, ceturtdien, iepazīstoties ar kolektīvu, uzsvēra jaunais inspekcijas vadītājs Jānis Ābele.

"Tieši preventatīvais darbs ir tas, kas palīdzēs tikt galā ar šo jomu labāk," uzskata Ābele.

Iepazīstoties ar darba kolektīvu, jaunais inspekcijas vadītājs pauda apņemšanos uzklausīt darbiniekus un sadzirdēt sūdzības vai ieteikumus no kolektīva puses.

Tāpat Ābele uzsvēra, ka "katras pārmaiņas būs iepriekš analizētas un skaidri pamatotas". Jaunajam iestādes vadītājam arī ir būtiski, lai darbinieki vienmēr ir informēti par visām gaidāmajām izmaiņām un viņu viedoklis tiktu sadzirdēts.

Uzsākot darbu šajā amatā, Ābele izvirzījis divus pamatprincipus - atklātību un komandas darbu. "Ja mēs strādājam komandā, mums jābūt atklātiem vienam pret otru. Ja mums ir problēmsituācijas - runājam, ja ir idejas vai priekšlikumi iniciatīvām - es esmu ļoti atvērts," pauda jaunais VBTAI vadītājs.

Arī labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) akcentēja, ka, lai uzlabotu bērnu tiesību aizsardzības iestāžu darbību, VBTAI ir jākļūst no sodošas par metodisku institūciju.

Bāriņtiesu reformas kontekstā ministrija bija iesaistījusies dialogā ar bāriņtiesām, kuru pārstāvji norādījuši, ka līdz šim nav bijis gana metodiskā atbalsta, proti, norādījumi, kā labāk rīkoties katrā situācijā. Tāpēc inspekciju nolemts pārveidot tā, lai viena no tās primārajām funkcijām būtu sadarbības veicināšana ar sociālajiem dienestiem un padomu sniegšana bāriņtiesām, skaidroja Petraviča.

Tāpat, ministres ieskatā, VBTAI un visai bērnu aizsardzības struktūrai būtu vairāk jāiesaistās prevencijas darbā - sadarbībā tostarp ar mācību un ārstniecības iestādēm, jau agrīni konstatējot riskus ģimenēs, lai izvairītos no situācijām, kad bērns ir jāizņem no ģimenes.

Pašlaik VBTAI ir tā, kas uzrauga un soda, bet, kā atklāja Petraviča, veikt šo funkciju iestādei ir izaicinoši. "Mēs varam iet un norādīt bāriņtiesām, ka kaut kas nav izdarīts, bet par cik tās ir pašvaldības pakļautībā esošas iestādes ar pašvaldības ieceltiem darbiniekiem, mums īsti nevar veidoties veiksmīga sadarbība," sacīja politiķe.

Tāpēc pēc reformas sociālie darbinieki bāriņtiesās tiks izraudzīti atklātos konkursos un tos sertificēs VBTAI. Ministres ieskatā, šī ir viena no būtiskākajām izmaiņām, ko reforma nesīs, jo patlaban šos darbiniekus izrauga pašvaldība un nereti tie ir nodarbināti uz nepilnu laiku.

Bāriņtiesu reformu drīzumā skatīs valdībā, bet pēc tam, ja tā gūs Ministru kabineta atbalstu, varēs virzīt izmaiņas likumdošanā, lai jau pēc nākamā gada pašvaldību vēlēšanām šī reforma būtu īstenota.

Jau ziņots, ka Labklājības ministrija (LM) rosina pārstrukturizēt VBTAI, izveidojot Centrālo bērnu tiesību aizsardzības iestādi, kas pārraudzīs bāriņtiesas, turklāt ministrija arī mudina domāt par bāriņtiesu skaita mazināšanu un to locekļu izraudzīšanos konkursā, lai novērstu iespējamu pašvaldību ietekmi uz lēmumiem.

LM rosina veidot savādu institūciju uz esošās Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas institucionālās bāzes. Jaunais modelis paredzētu, ka bāriņtiesas kā pašvaldības dibinātas iestādes atradīsies Centrālās bērnu tiesību aizsardzības iestādes funkcionālā padotībā.

Tādējādi, kā skaidro ministrijā, tiktu nodrošināts tiešs valsts uzraudzības un kontroles mehānisms bērnu tiesību aizsardzības jomā, valstij uzņemoties atbildību par bāriņtiesu funkciju izpildi aizgādnības, aizbildnības, adopcijas un bērnu personisko un mantisko tiesību un interešu aizsardzības jautājumos, kā arī normatīvo aktu piemērošanā un to interpretācijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.