Logo
Drukāt šo lapu

Ko atcerēties, pirmo reizi pērkot nekustamo īpašumu?

Ko atcerēties, pirmo reizi pērkot nekustamo īpašumu? publicitātes

Mājokļa iegāde ir liels notikums cilveku dzīvē un finansiāli ļoti atbildīgs lēmums. Pirms mājokļa iegādes ir jāapsver daudz un dažādi faktori, kas ietekmē ar nekustamā īpašuma iegādi saistītus lēmumus. Pirmkārt ir ļoti svarīgi zināt visu par aizdevumu nosacījumiem un hipotekārajiem kredītiem. Vairak par hioptekārajiem un citiem ilgtermiņa kredītiem Tu vari lasīt mājaslapā Monni.lv.

Neskatoties uz to, vai vēlamies iegādāties zemes gabalu, māju vai dzīvokli, gandrīz visiem no mums ir nepieciešams aizņemties, lai varētu iegadāties mājokli. Liels kredīts nozīmē lielu atbildību, taču ir svarīgi atcerēties virkni citu faktoru, kuri ir tieši tik pat svarīgi, pirms lielā pirkuma veikšanas. Raksta turpinājumā mēs esam apkopojuši informāciju par tiem faktoriem, kuri ir tik pat būtiski, cik izdevīgi kredītnosacījumi.

Mājokļa stāvoklis

Dažkārt, izvēloties mājokli, cilvēki ir pārak optimistiski un izvēlas mājokļus, kuros redz lielu potenciālu, bet aizmirst izvērtēt labiekārtošanas un renovācijas izmaksas. Bieži vien mājokļi, kuri tiek pārdoti par izdevīgām cenām un atrodas labās vietās slēpj kādus citus defektus. Ir svarīgi atcerēties objektīvi novērtēt, cik apjomīgi remontdarbi būs jāveic iegādajoties mājokli. Mazāki, kosmētiski uzlabojumi ātri vien var pārvērsties apjomīgos renovācijas darbos, ja mājokļa stāvoklis nav objektīvi novērtēts.

Tai pat laikā jāatceras, ka mājokļa labiekārtošana un remontdarbi var aizņemt daudz vairāk laika un izmaksāt daudz dārgāk, nekā plānots, ja mājokļa stāvoklis nav objektīvi novērtēts, pirms ta iegadāšanās.

Bieži vien cilvēki nolemj iegadāties mājokli, kuru nepieciešams remontēt, jo tas var šķist kā jauks projekts, kurā var iesaistīties visa ģimene. Šajos gadījumos ir svarīgi palikt objektīviem un izvērtēt, cik daudz laika un naudas šie remontdarbi prasīs. Kas sākumā var šķist kā jauks ģimenes projekts var pārvērsties vairāku mēnešu garā murgā, kura izmaksas beigas pārsniedz to vērtību, ko pircēji, šķietami, ietaupīja.

Mājokļa atrašanās vieta

Mājokļa atrašānās vieta bieži ir viens no nosakošajiem faktoriem, no kura atkarīga mājokļa cena. Mājokļa vērtība laika gaitā augs, ja tas atrodas „plaukstošā” vietā ar potenciālu. Tai pat laikā, pērkot īpašumu, tālu prom no lielpilsētam, pastāv risks, ka mājokļa vērtība ilgtermiņā kritīsies.

Piemēram, investējot īpašumā, kurš atrodas mazapdzīvotā, jaunā rajonā, taču tuvu pilsētai, pastāv potenciāls, ka laika gaitā šis rajons kļūs daudz atraktīvāks un tieši tapēc mājokļa vērtība augs līdz ar pieprasījumu pēc mājokļiem šai rajonā. Tieši pretējs efekts būs mazapdzīvotos rajonos un vietās no kurām cilvēki biežāk izvēlas pārvākties prom.

Dažkārt var būt grūti izvērtēt mājokļa atrašanās vietu un tās potenciālu. Pazīmes, kas liecina par augošu potenciālu, visbiežāk, ir jaunbūves un jauni būvprojekti izvēlētajā rajonā, plaukstoša uzņēmējdarbība, kā arī tuvumā esošas skolas un bērnudārzi.

Mājokļa uzturēšanas maksa un komunalie maksājumi

Pirms mājokļa pirkšanas svarīgi ir izvērtēt, kādas būs izmaksas dzīvojot šajā īpašumā. Cik lieli būs ikmēneša komunālie maksājumi? Vai mājoklis ir labi izolēts? Kādā stāvoklī ir elektrības un ūdenssistēmas?

Mājoklis nav pirkums, par kuru jāmaksā būs tikai to pērkot. Vienmēr būs jāmaksā komunālie maksājumi un/vai zemes nodoklis. Pirms pirkšanas, ir verts uzzināt, ar cik lieliem ikmēneša komunalajiem maksājumiem vajadzēs rēķināties. Ja šie maksājumi katru mēnesi ir pārlieku lieli, tad ilgtermiņā šis mājoklis būs dārgs un neizdevīgs.

Pārdevēja intereses

Dialogā ar mājokļa pārdevēju ir vērts saglabāt objektivitāti un vienmēr atcerēties, ka, beigu galā, pārdevējs vienmēr ir visvairak ieinteresēts preces pārdošanā. Neskatoties uz to vai mājokli pērkat no māklera vai privātpersonas, šie cilvēki ir ieinteresēti pārdod šo īpašumu.

Ja Jums pietrūkst pieredzes un zināšanu visās, ar mājokļa iegādi saistītajās tēmās, der apsvērt neatkarīga eksperta noalgošanu. Uz šo cilvēku un viņa viedokli Jūs varēsiet paļauties. Šī persona varēs arī palīdzēt un izskaidrot Jums interesējošus jautajumus objektīvāk, nekā pats īpašuma īpašnieks vai pārdevēja noalgotais mākleris.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024