Menu
 

Parādnieks mudinās meklēt papildu risinājumus mājokļu pieejamības nodrošināšanai ģimenēm

  • Autors:  LETA
Foto: LETA Foto: LETA

Jāvērtē ne tikai īres mājokļu pieejamība ģimenēm, bet arī daudzi citi risinājumi, piemēram, Ungārijā kuplām ģimenēm tiek piešķirta dotācija, lai tās vispār varētu atļauties mājokli, intervijā Latvijas Radio teica Ministru prezidenta padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks (L-TB/LNNK).

Viņš uzsvēra, ka demogrāfijas jomā pamatā ir jāstrādā pie ģimenei draudzīgas vides veidošanas, tai skaitā darba vides. Bez šīs bāzes viens no būtiskākajiem uzdevumiem ir mājokļu nodrošināšanas stratēģija, skaidroja Parādnieks.

Tāpat jāturpina strādāt pie bērnudārzu pieejamības nodrošināšanas, kur Parādnieks aizvien redz sistēmiskas problēmas. Viņaprāt, vecākiem arī vajadzētu dot brīvu izvēli piesaistīt auklīti vai pašiem audzināt bērnu līdz viņam būtu vietā bērnudārzā.

Runājot par šī gada budžetā paredzēto finansējumu demogrāfijas jautājumiem, premjera padomnieks atzina, ka maksimums, ko varēja tajā iestrādāt, ir ģimenei draudzīgas pašvaldības projekta turpināšana. Pienācīgi līdzekļi gan, viņaprāt, atvēlēti arī reemigrācijas atbalsta programmai. Tomēr lielākā daļa palikusi "uz nākamajiem gadiem", viņš atzina.

Parādnieks pastāstīja, ka šogad aptuveni 750 000 eiro Eiropas Savienības fondu naudas tiks izmantots iesaistei starptautiskā pilotprojektā, lai izstrādātu "pašvaldības džentelmeņa komplektu", kas liecinātu, ka tā ir ģimenei draudzīga. Pilotprojektā tiks iesaistītas piecas pašvaldības, tai skaitā Daugavpils. Vēl apmēram 150 000 eiro plānoti nevalstiskajām organizācijām dažādiem ģimenēm veltītiem pasākumiem, piemēram, Tēva dienas svinībām.

Parādnieks atzina, ka patlaban pašvaldību sniegtais atbalsts ģimenēm atšķiras, tomēr, viņaprāt, pastāvošā labdabīgā sāncensība nodrošina atbalsta pieaugumu. Pēc viņa paustā, esot dažas pašvaldības, kuras ar mazāku rocību nodrošina daudz lielāku atbalstu. Piemēram, Jelgavas pilsētas nodrošinātais atbalsts "nestāvot tuvu" atbalstam Jelgavas novadā.

Parādnieks arī atgādināja, ka ir apņemšanās rast risinājumu, lai vecākiem par bērnu kopšanas laiku nodrošinātu atbilstošu pensijas apmēru. Viņš atzina, ka tam papildu nauda nav nepieciešama, esot vajadzīga tikai politiskā griba. Līdzekļi šim mērķim tikšot ņemti no speciālā budžeta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.