Menu
 

Parādnieks grib ģimenēm ar vairākiem bērniem piedāvāt valsts dotāciju mājokļa iegādei

  • Autors:  LETA
Foto: LETA Foto: LETA

Lai uzlabotu demogrāfisko situāciju, ģimenēm ar vairākiem bērniem jau nākamgad vajadzētu ieviest valsts dotāciju mājokļa iegādei vai paplašināšanai, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA) stāsta Ministru prezidenta padomnieks demogrāfijas lietu jautājumos, Demogrāfijas lietu centra vadītājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Viņš norāda, ka mājokļu pieejamības jautājuma risināšanu tuvākajā laikā ir noteicis par prioritāru uzdevumu, jo dzīvesvietas šaurība esot ļoti būtisks faktors, kas ierobežo bērnu skaitu ģimenē. Citas valstis šai problēmai jau esot atradušas ļoti veiksmīgus risinājumus, un Parādnieks tos min kā piemērus, no kuriem Latvija varētu mācīties.

"Ģimenēm, kurām ir salīdzinoši labi ienākumi, pabalstu un atvieglojumu apjoms [Latvijā] ir daudzmaz normāls. Nesaku, ka pietiekams, bet, teiksim, saprātīgs. Jāfokusējas uz to grupu, kurai ir nepieciešams vēl papildu atbalsts. Tāpēc šī dotācija mājokļa iegādei vai būvei un paplašināšanai ir ļoti būtiska," intervijā NRA norāda politiķis.

Vaicāts, kā realitātē varētu izskatīties šī dotācija, Parādnieks skaidro, ka "tehniski tie varētu būt 10 000–12 000 eiro, kas ir kā sertifikāts, ko var realizēt, iegādājoties mājokli". Viņš šo dotāciju salīdzina ar pirmo iemaksu, bankā ņemot hipotekāro kredītu. "Banka šo sertifikātu atprečo, no valsts saņemot naudu," iecerēto sistēmu apraksta premjera padomnieks demogrāfijas lietu jautājumos.

Skaidrojot, kādiem kritērijiem ģimenei jāatbilst, lai saņemtu šādu valsts dotāciju, Parādnieks stāsta, ka, piemēram, Igaunijā tās ir ģimenes ar trim un vairāk bērniem. "Pie mums sākotnēji tie arī varētu būt tādi paši. Ideāli būtu, ja šādu dotāciju varētu saņemt ģimenes, kurās ir divi bērni, bet kuras plāno trešo," norāda politiķis.

Viņš stāsta, ka Ungārijā līdzīgas dotācijas apmērs esot 32 000 eiro un tur uz šādu valsts atbalstu varot pretendēt arī jaunās ģimenes, kuras apņemas desmit gadu laikā laist pasaulē trīs bērnus. "Manuprāt, tā ir ļoti drosmīga prakse. Tiesiski viss ir atrunāts, kas notiek, ja šī apņemšanās netiek pildīta. Tik tālu viņi ir gājuši. Tas, manuprāt, būtu virziens, uz kuru arī mums vajadzētu iet, iespējams gan, pieticīgāk, bet pārliecinoši sākt jau 2020. gadā," intervijā laikrakstam norāda Parādnieks.

Kā ziņots, kontekstā ar nākamā gada budžetu Parādnieks arī apņēmies rast risinājumu, lai vecākiem par bērnu kopšanas laiku nodrošinātu atbilstošu pensijas apmēru. Viņš norādījis, ka tam papildu nauda nav nepieciešama, esot vajadzīga tikai politiskā griba. Līdzekļi šim mērķim tikšot ņemti no speciālā budžeta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.