Menu
 

Zinātnieku nakts Salaspilī sola radošas un izzinošas aktivitātes

  • Autors:  Apriņķis.lv
Zinātnieku nakts Salaspilī sola radošas un izzinošas aktivitātes

27.septembrī Eiropas Zinātnieku nakts ar vadmotīvu “Zinātne nākotnei” Salaspilī solās būt bagāta ar radošām un izzinošām aktivitātēm. Salaspilī trīs zinātniskajās institūcijās – Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā “Silava”, Nacionālajā botāniskajā dārzā un LU Bioloģijas institūtā, notiks dažādas izziņas pieturas, radošās darbnīcas, izstādes u.c. aizraujošas aktivitātes ikvienam, neatkarīgi no vecuma un interešu loka. Turklāt ieeja pasākumos būs par brīvu.

Eiropas Zinātnieku nakts laikā LU Bioloģijas institūts aicinās iepazīties ar jauno mediju mākslinieku darbu izstādi, bezmugurkaulnieku kolekciju, herbāriju. Uzzināt, kā notiek putnu un sikspārņu pētniecība un gredzenošana Latvijā, kā arī piedalīties interaktīvā spēlē, iepazīstot Latvijas retos augus un sūnas.

Nacionālais botāniskais dārzs piedāvās apmeklētājiem noklausīties bioloģijas doktores Daces Kļaviņas lekciju par to, kā iespējams lielas augu kolekcijas uzglabāt nelielā telpā un kā tās var ietekmēt mūsu nākotni. Stendā varēs iepazīties ar to, kā, iespējams, kādreiz nogādās augus uz citām planētām. Piedaloties erudīcijas spēlē, uzzināt, kādas ir auga vajadzības, augot laboratorijas apstākļos. Jau piekto gadu pēc kārtas šajā vakarā varēs redzēt Oranžēriju neparastā gaismā, ka arī nobaudīt tradicionālo tēju pie ugunskura un sagaidīt patīkamus pārsteigumus.

Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā “Silava” pēcpusdienā skolēni tiks aicināti piedalīties datorsimulācijas spēlē un iejusties meža apsaimniekotāja lomā, kā arī piedalīties izzinošā viktorīnā “Zini vai mini”. Tie, kam tuva dabas iemūžināšana fotogrāfijā, tiks aicināti uz profesionāļa meistarklasi, lai uzzinātu dažus dabas fotogrāfu noslēpumus. Šīm aktivitātēm nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, jo vietu skaits ir ierobežots! Pieteikšanās ir līdz 23.septembrim, atsūtot pieteikumu uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. ar norādi Zinātnieku nakts.

Pēc pulksten 18.00 ikviens interesents tiks aicināts apmeklēt dažādas izziņas pieturas, lai uzzinātu, kāds izskatās egles “embrijs”, kāda meža tehnika tiek izmantota ikdienas darbā un kuri tehniskie risinājumi dzimuši šeit – LVMI “Silava”. Pasākuma laikā būs iespēja uzzināt, kā noskaidrot koka vecumu dažu sekunžu laikā, kādus mērinstrumentus izmanto meža mērīšanai u.c.

Tiem, kam tuva māksla, būs iespēja iemēģināt roku linografikā.

Pasākuma ietvaros gleznotājs Aivis Pīzelis un foto māksliniece, LVMI “Silava” darbiniece Ilze Pauliņa mēģinās apvienot klasisko un mūsdienu tehniku, iemūžinot dabas skatus gleznu un foto izstādē “STOPkadri”, kas būs apskatāma Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijā.

Zinātnieku nakts pasākumi 27.septembrī plānoti arī Baldones observatorijā planetārijā, kur no plkst. 18.00 līdz 23.00 būs iespēja pavērot atraktīvu prezentāciju. Vairāk informācijas www.zinatniekunakts.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.