Menu
 

Skolu un bērnudārzu ēdinātājs "Aniva" apsver iespēju uz laiku mainīt putnu gaļas piegādātāju

  • Autors:  LETA
Foto - anivasia.lv Foto - anivasia.lv

Kamēr tiek skaidroti analīžu rezultāti putnu gaļai, kas piegādāta no Polijas, ēdinātājs SIA "Aniva", kas nodrošina ēdināšanu izglītības iestādēs vairākās pašvaldībās, apsver iespēju uz laiku mainīt putnu gaļas piegādātāju.

Uzņēmuma publiskotajā informācija teikts, ka tas sniedz pakalpojumus Rīgas, Mārupes, Saulkrastu, Ķekavas, Jelgavas novada pašvaldībām. Tāpat ēdināšana tiek nodrošināta iestādēs Jelgavā, Tukuma, Saldus, Dobeles novados. Savukārt aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Polijas izcelsmes gaļa nonākusi uzņēmuma virtuvēs Dobelē, Rīgā, Saulkrastos un Jelgavas novadā.

Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Ilvija Tetērina atklāja, ka Jelgavas pirmsskolas izglītības iestādē "Mārīte" nonākusi neliela daļa Polijas izcelsmes putnu gaļas partijas, kurā konstatēta salmonella.

"Minētās gaļas partijas tika iegādātas pagājušajā nedēļā. Līdz vēstules saņemšanai [no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD)] lielākā daļa jau bija pagatavota," aģentūru LETA informēja bērnudārza vadītāja Sņežana Boļšakova, piebilstot, ka atlikusī gaļa nosūtīta atpakaļ piegādātājam iznīcināšanai.

Viņa uzsvēra, ka iestādē ēdiena gatavošanas process notiek stingri pēc tehnoloģiskās kartes, kas līdz minimumam samazina baktēriju klātbūtni gaļā. Līdz šim saslimšanas gadījumi iestādē nav konstatēti, tomēr, ņemot vērā radušos apstākļus un iespējamos riskus, pastiprināti tiek novērots bērnu un darbinieku veselības stāvoklis, kā arī ievērotas visas piesardzības normas.

Līdz apstākļu noskaidrošanai "Aniva" apsver iespēju turpmāk iegādāties gaļu no vietējā uzņēmuma, zināja teikt pašvaldības pārstāve. Ar pašu uzņēmumu gan aģentūrai LETA neizdevās sazināties.

Pašvaldības pārstāve apgalvoja, ka laikā, kad tikai sāka parādīties pirmie salmonellas saslimšanas gadījumi, Jelgavas novada pašvaldības izglītības iestādes vēl pastiprinātāk ievēroja visas nepieciešamās piesardzības un higiēnas normas, lai nepieļautu saslimšanu.

"Izglītības iestādes stingri uzrauga ēdināšanas procesus, ēdienu pagatavošanas un uzglabāšanas normu ievērošanu, lai izvairītos no saslimšanas ar salmonelozi. Tādi gadījumi līdz šim nav konstatēti, un pašvaldība turpinās sekot līdz situācijai izglītības iestādēs, lai vajadzības gadījumā varētu attiecīgi rīkoties," informēja Tetērina.

Jau vēstīts, ka PVD konstatējis salmonellas Polijas izcelsmes putnu gaļā. PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere informēja, ka "Salmonella enteritidis" baktērija konstatēta SIA "Gaļsaimnieks" ņemtajos Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugos, kā arī SIA "EVBL" ņemtā Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugā.

PVD informēja, ka ārpuskārtas pārbaude kompānijā "Gaļsaimnieks" notika pēc tam, kad tika konstatēts, ka tas piegādā putnu gaļu SIA "Baltic Restaurants Latvia", kas savukārt nodrošināja ēdināšanas pakalpojumus gan Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm laikā, kad tur tika konstatēti saslimšanas gadījumi ar salmonelozi, gan arī tirdzniecības centra "Stockmann" darbiniekiem.

Savukārt kompānija "EVBL" pārbaudīta pastiprināto pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumu pārbaužu ietvaros, kas tika sāktas pēc bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldā.

Abos gadījumos "Salmonella enteritidis" konstatēta izejvielā, ko piegādājis Polijas uzņēmums "Cedrob S.A.".

Ņemot vērā to, ka abi uzņēmumi piegādā gaļas produktus būtiskam izglītības iestāžu skaitam visā Latvijā, PVD par konstatēto ir informējis Latvijas pašvaldības, kā arī turpina izglītības iestāžu informēšanu, aicinot neizmantot pārtikas gatavošanā Polijas izcelsmes broileru gaļu ar partijas Nr.L07102019 un Nr.277/1/338/18, ikdienā nodrošināt higiēnas prasību izpildi, tostarp rūpīgu putnu gaļas apstrādi, kā arī turpmāk rūpīgi izvērtēt piegādātās putnu gaļas produkcijas kvalitāti.

Par konstatēto PVD informēs arī Polijas pārtikas apriti uzraugošo dienestu, kā arī ziņos Eiropas Savienības Ātrās brīdināšanas sistēmā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka ir vairāki desmiti uzņēmumu, kuriem piegādāta gaļa no Polijas, kurā konstatēja salmonellu. Tostarp visvairāk attiecīgās partijas gaļa vispirms piegādāta "EVBL" saldētavai Kuldīgas šosejā 96 - 2288 kilogrami, Igaunijas uzņēmuma "Vicarelli Saare" - 429 kilogrami, Igaunijas uzņēmumam "Vicarelli, Maksi kook" - 397 kilogrami, uzņēmumam "Kita 18" Rencēnu ielā, Rīgā - kopumā 325 kilogrami, "Bidfood" Lubānas ielā, Rīgā - 291 kilograms, "Ādažu desu darbnīcai" Jūrmalā - 284 kilogrami, "Serenum" Ventspilī - 219 kilogrami, Jelgavas tirgum - 151 kilograms. Mazākos apjomos šī gaļa piegādāta ēdināšanas uzņēmumiem ar vairākām ēstuvēm - "Tiamo grupai", "Aniva", "Fristar", "Žaks 2", "Vita mārkets", "Diāna".

Šie vairāki desmiti uzņēmumu tālāk ar šo gaļu ir apgādājuši lielu skaitu izglītības iestāžu visā Latvijā. Lielākā no pašvaldībām, kura saņēmusi šādu gaļu, ir Rīga, kam seko Liepāja, Ogre, Ventspils, Jelgava un Pierīga.

Ziņots arī, ka, veicot pastiprinātu akūtu zarnu infekcijas slimību uzraudzību Siguldas un Siguldas novada iedzīvotājiem saistībā ar STEC infekcijas izplatības epidemioloģisko izmeklēšanu, tika atklāti arī salmonelozes gadījumiem. Ar salmonellām inficējās bērni, kuri apmeklēja divas Siguldas pirmsskolas izglītības iestādes - "Ieviņa" un "Tornīši".

Savukārt oktobra sākumā vēdera infekcija tika konstatēta apmēram 50 universālveikala "Stockmann" darbiniekiem, kurus "Trakajās dienās" ēdināja SIA "Baltic Restaurant Latvia". Informāciju par saslimšanas gadījumiem "Stockmann" darbinieku ēdināšanas blokā PVD saņēma no paša "Baltic Restaurants Latvia".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.