Menu
 

LIZDA: Pirmsskolas pedagogu atalgojumā un noslodzē valda nevienlīdzība, un faktiskās algas ir zemas

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Pirmsskolas pedagogu atalgojumā un noslodzē valda nevienlīdzība un faktiski izmaksātās algas ir zemas, apkopojot no visām 119 pašvaldībām iegūtos datus par pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu daba slodzi un atalgojumu, secinājusi Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA).

Kā aģentūru LETA informēja LIZDA pārstāvis Guntis Meisters, LIZDA aptaujā konstatēja, ka tikai 48 pašvaldībās pirmsskolas pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecumā no pusotra līdz četriem gadiem, tiek nodrošināta pilna darba slodze – 40 stundas nedēļā.

Vairumā jeb 93 pašvaldībās pirmsskolas pedagogiem par darbu ar pusotra līdz četru gadu veciem bērniem maksā 750 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas, kas atbilstoši pedagogu algu paaugstināšanas grafikam ir minimālā alga par likmi. Vairāk par noteikto zemāko mēneša darba algas likmi maksā tikai piektdaļā pašvaldību, un augstākā likme pirmsskolā ir noteikta Carnikavas novadā – 1006 eiro.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga uzsvēra, ka minētie dati parāda, cik nenovērtēts ir pirmsskolas pedagoga darbs, lai gan slodze un atbildība ir ļoti liela. "Arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) izglītības eksperti ne reizi vien ir uzsvēruši, ka jāveido stratēģiska pieeja, lai uzlabotu pirmsskolas pedagogu darba kvalitāti un motivāciju," skaidroja Vanaga. Viņasprāt, to noteikti veicinātu atalgojuma pieaugums, slodzes veidošanās pārskatīšana, kā arī profesijas prestiža celšana.

Viņa arī norādīja, ka LIZDA noteikti turpinās iesākto darbu, lai panāktu, ka atalgojumu pirmsskolas pedagogiem maksā no valsts, nevis pašvaldību budžeta. Pēc Vanagas paustā, spēkā esošā kārtība nosaka, ka pirmsskolas pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecumā no pusotra līdz četriem gadiem, algu maksā pašvaldība. Tādējādi pirmsskolas pedagogu atalgojuma lielums ir atkarīgs no vietējās pašvaldības labās gribas un finansiālās rocības. LIZDA iniciatīvu platformā "Manabalss.lv" turpina parakstu vākšanu, lai pirmsskolas pedagogiem atalgojumu turpmāk maksātu no valsts budžeta.

Tāpat arodbiedrība ir nosūtījusi vēstuli visām pašvaldībām, aicinot tās no 2020. gada 1. septembra pirmsskolas pedagogiem nodrošināt zemākās darba algas likmi 790 eiro. Šāda zemākā mēneša darba algas likme ir paredzēta pedagogu atalgojuma paaugstināšanas grafikā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.