Menu
 

Jauno augstākās izglītības pārvaldības modeli vērtēšanai valdībā varētu piedāvāt februārī

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Konceptuālo ziņojumu par jauno augstākās izglītības pārvaldes modeli valdība varētu skatīt jau nākamā gada februārī, šodien notiekošajā diskusijā par augstākās izglītības pārvaldības modeļa maiņu sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno, ka jaunais modelis varētu tikt prezentēts 11.februāra Ministru kabineta sēdē. Šobrīd tas vēl tiek izstrādāts.

Ministre šodien uzsvēra, ka augstskolām ir jābūt soli priekšā darba tirgus pieprasījumam, sagatavojot augsta līmeņa profesionāļus privātajam un publiskajam sektoram, kā arī jāspēj nodrošināt viedokļu līderība, sniedzot padomus gan valsts pārvaldei, gan uzņēmējiem. 

Šuplinska stāstīja, ka bieži izskanot viedoklis, ka augstākās izglītības panaceja ir iekļūšana labāko 500 augstskolu reitingā, tomēr, viņasprāt, tas tā nav."Tā nav panaceja un izglītības modeļa maiņa nav tikai tādēļ, ka konceptuāli tiks nomainīts dokuments," pauda ministre.

Viņa norādīja, ka dzīvojam laikmetā, kurā ir strauja notikumu attīstība un augstākās izglītības iestādēm ir nevis jātiek līdzi, bet jākļūst par "šīs dinamiskās ekosistēmas centru", kas ļautu risināt virkni problēmu.

Tāpat ministre pievērsās tam, ka augstskolām arī pašām jāspēj piesaistīt finansējumu un tās nevar būt atkarīgas tikai no valsts finansējuma. "Ja nebūs proaktīva rīcība no augstākās izglītības institūcijām, tad arī izaugsme nebūs," sacīja Šuplinska.

Reformai iecerēti četri virzieni - pārvaldībā, tipoloģijā, resursos un personālā. Ministre skaidroja, ka par šīm tēmām jau notikuši vairāki semināri, tomēr viņa ir iecerējusi, ka jautājumu par izglītības iestāžu pārvaldību jāizdiskutē visaktīvāk.

Ministre vēlētos, lai augstākās izglītības iestādes izpildvara un lēmējvara tiktu šķirtas un, lai ne tikai rektors atbild par kardināliem budžeta stratēģijas jautājumiem, bet ir noteikta atbildība arī ekspertu veidotā komandā, kas veidotu Padomi. Padome piedalītos budžeta izskatīšanā, stratēģisku jautājumu izskatīšanā un rektoru atlasē.

Šuplinska norādīja, ka, Senāts nezaudētu savas funkcijas, bet risinātu visus pārējos jautājumus un tiktu iesaistīts arī minēto jautājumu risināšanā. Savukārt neatbildēts jautājums pašlaik esot ar Satversmes sapulci un Akadēmisko šķīrējtiesu, jo šo iestāžu funkcijas pārņemtu Padome.

Kā ziņots, šodien Rīgas pilī notiek noslēdzošā diskusija "Augstākās izglītības pārvaldības un attīstības izaicinājumi", kura veltīta augstākās izglītības pārvaldības modeļa maiņai.

Pēc IZM paustā, diskusijas mērķis ir apzināt izaicinājumus un priekšnoteikumus augstskolu pārvaldībai un attīstībai, kas tiks izmantoti, veidojot pārredzamu, atbildīgu, uz augstākās izglītības un pētniecības izcilību vērstu un starptautiskai praksei atbilstošu augstākās izglītības institūciju pārvaldības struktūru.  

Diskusijās izteiktie priekšlikumi tiks izmantoti par pamatu, izstrādājot konceptuālo ziņojumu valdībai par augstākās izglītības pārvaldības modeļa maiņu un izglītības attīstības pamatnostādnēm 2021.-2027.gadam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.