Menu
 

Sākusies pieteikšanas ikgadējai "Ēnu dienai"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: www.stradini.lv Foto: www.stradini.lv

No 14. janvāra skolēniem ir iespēja pieteikties ikgadējai “Junior Achievement Latvia” (“JA Latvia”) karjeras izglītības programmai “Ēnu diena”. Šogad tā norisināsies 12. februārī. Šī gada “Ēnu dienas” tēma – perspektīvās profesijas, kuras nākotnē saskaņā ar šī brīža darba tirgus prognozēm būs pieprasītākas nekā tajās pieejamo speciālistu skaits. Pamatā tās ir profesijas tādās nozarēs kā dabas zinātnes, matemātika, informācijas tehnoloģijas, inženierzinātnes, ražošana, būvniecība un veselības aprūpe, informē JA Latvia projekta “Ēnu diena” vadītāja Linda Volāne.

““Ēnu diena” ne tikai saved kopā uzņēmumu ar potenciālo darbinieku, bet var dot nozīmīgu pienesumu valsts tautsaimniecības attīstībai. Šogad esam nolēmuši aicināt jauniešus apdomāt karjeru nozarēs, kuras Ekonomikas ministrija definējusi par svarīgām ilgtermiņā. “Ēnu diena” ir iespēja mainīt priekšstatus un graut stereotipus par šķietami grūtām, bet perspektīvām un arī labi apmaksātām profesijām. Tādēļ aicinu jauniešus šo dienu izmantot nevis izklaidei, bet karjeras veidošanai, kontaktu dibināšanai. No šāda skatupunkta arī izvēlēties profesiju, kuru “ēnot” šogad. Piemēri, kad skolēni izvēlas iziet praksi un vēlāk arī tiek pieņemti darbā pie agrākā ēnu devēja, nav retums,” stāsta “JA Latvia” vadītājs Jānis Krievāns.

“Ēnu devēju” un “ēnotāju” sastapšanās notiek karjeras portālā enudiena.lv. No 2019. gada 12. decembra savas vakances reģistrēt ir uzsākuši “ēnu devēji”, un uz šo brīdi skolēnu izvēlei jau ir pieejamas 2300 dažādas vakances. Uzņēmumi, organizācijas un iestādes, kas to vēl nav paguvuši, ir aicināti reģistrēt savas vakances portālā www.enudiena.lv līdz 30. janvārim. Starp portālā enudiena.lv publicētajām vakancēm skolēni var izvēlēties “ēnošanas” vietu, uz kuru doties šogad. Izvēle skolēniem jāizdara līdz 7. februārim, norāda L. Volāne.

Pagājušajā gadā “Ēnu dienā” piedalījās 1545 “ēnu devēji”, kuri piedāvāja kopumā 8664 vakances. Uz piedāvātajām vakancēm pretendēja 34 000 reģistrētu ēnotāju. Pieprasītākās profesijas bija programmētājs (341 pieteikums), fizioterapeits (273), pilots (260), gaisa kuģa stjuarts (250). Savukārt “ēnu devēju” piedāvātākās profesijas bija ugunsdzēsējs glābējs (279 vakances), neatliekamās palīdzības ārsta palīgs (222 vakances) un sabiedrisko attiecību speciālists (207 vakances).

“Ēnu dienas” mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir laba iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus, atzīmē L. Volāne. Visa informācija par “Ēnu dienu” atrodama portālā www.enudiena.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.